Βάζουν λουκέτο στο Παιδαγωγικό, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης!

Τα πολλά προβλήματα ωθούν το Τμήμα του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο αδιέξοδο και στην αναστολή της λειτουργίας του. Χαμός και αναστάτωση στις τάξεις των φοιτητών!

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η Γενική Συνέλευση του τμήματος ωθήθηκε στην απόφαση αυτή “διότι αδυνατεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα σπουδών και συγχρόνως εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της προς το υπουργείο Παιδείας για τον μη διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και ΕΤΕΠ που εκκρεμούν εδώ και τρία χρόνια στο Τμήμα, την μη αποστολή πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες (ΠΔ/407) αλλά και τον μικρό αριθμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: “το ΠΤΔΕ της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση αφενός μεν λόγω της αναστολής των διορισμών σε ΔΕΠ και ΕΤΕΠ και της υποστελέχωσής του, εξαιτίας συνταξιοδοτήσεως αρκετών συναδέλφων, και αφετέρου λόγω της εισαγωγής μεγάλου αριθμού φοιτητών με αποτέλεσμα την εκρηκτική δυσαναλογία μεταξύ διδασκόντων -διδασκομένων (23 ΔΕΠ για 1.300 φοιτητές). Επιπλέον, η μη δυνατότητα απασχόλησης συμβασιούχων διδασκόντων που καλύπτουν τα τελευταία χρόνια πάγιες διδακτικές ανάγκες του Τμήματος (παραδόσεις υποχρεωτικών μαθημάτων, σεμιναρίων, εποπτείας Σχολικής Πρακτικής Άσκησης και των Πτυχιακών εργασιών) έχει οδηγήσει το Τμήμα σε αδιέξοδο και σε αδυναμία υλοποίησης του προγράμματος σπουδών του. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα το να μην δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε τέσσερα χρόνια φοίτησης, πράγμα που αποτελεί ανελαστική συμβατική υποχρέωση του τμήματος και της πολιτείας”.

Με βάση τα παραπάνω η Γενική Συνέλευση διαπιστώνει ότι τα προβλήματα στην παρούσα φάση έχουν οξυνθεί και το πρόγραμμα σπουδών του ακαδημαϊκού έτους 2012-13, το οποίο εγκρίθηκε τον Ιούνιο με σημαντικές προσαρμογές και αναπόφευκτες υποχωρήσεις για την υλοποίησή του, δεν μπορεί να υποστεί περαιτέρω μειώσεις χωρίς να φαλκιδευτεί η άρτια εκπαίδευση  των μελλοντικών εκπαιδευτικών.

“Ως εκ τούτου, λόγω του διαπιστωμένου αδιεξόδου βρίσκεται στη δυσχερή θέση να αποφασίσει την αναστολή έναρξης των μαθημάτων για μια βδομάδα απαιτώντας από το Υπουργείο Παιδείας να στείλει τις αναγκαίες πιστώσεις συμβασιούχων και να προβεί στους εκκρεμείς διορισμούς. Επιπλέον δε συμφώνησε να γίνουν ευρέως γνωστά τα παραπάνω προβλήματα και να δημοσιοποιηθούν στον Τύπο”.

creteplus