• Εικόνες, μαρτυρίες και πρακτικές συνδεδεμένες με παραδοσιακά επαγγέλματα που φθίνουν ή έχουν χαθεί ζωντάνεψαν στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο “Παραδοσιακά Κρητικά Επαγγέλματα” που εγκαινιάστηκε από τον Δήμο Χανίων το απόγευμα του Σαββάτου στον Ρωσικό Στρατώνα.
    Μια έκθεση που παρουσιάζει συνολικά 20 παραδοσιακά επαγγέλματα και συγκεκριμένα εκείνα των αγγειοπλάστη, αμαξά, βαρελά, βιβλιοδέτη, βυρσοδέψη, καμπανά, καραβομαραγκού, καρεκλά, μαχαιρά, οργανοποιού, παρασκευαστή χειροποίητου φύλλου, πλεκτών και κοπτοραπτών ενδυμάτων, σαπωνοποιού, τερζή, τυπογράφου, υφάντρας, φωτογράφου, χαλκιά, χειριστή μηχανής κινηματογράφου και ψαρά. Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από κωδικό QR που οδηγεί σε βίντεο όπου εκεί μπορεί ο θεατής να παρακολουθήσει τους παραδοσιακούς τεχνίτες να περιγράφουν και να αναλύουν την τέχνη τους.
    «Είκοσι παραδοσιακά επαγγέλματα εικονίζονται στις φωτογραφίες της έκθεσης που εγκαινιάζουμε στον Ρώσικο Στρατώνα. Είκοσι επαγγέλματα για τα οποία πληροφορίες και πλούσιο πολυμεσικό υλικό (βίντεο, φωτογραφίες) βρίσκεται και στην ιστοσελίδα chania-heritage.gr που αφορά την άυλη πολιτιστική κληρονομιά», δήλωση ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης και πρόσθεσε: «Αυτή η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, πολύτιμη παρακαταθήκη την οποία οφείλουμε να παραδώσουμε, έχει τη δική της στέγη πλέον, τον Ρώσικο Στρατώνα, ένα κτήριο που ανακαινίστηκε μέσα από πρόγραμμα για την ανάδειξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων κι όπου πλέον φιλοξενεί δράσεις που σχετίζονται με την παράδοση και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους».
    Ο υπεύθυνος του φωτογραφικού project – φωτογράφος, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, που μαζί με τον φωτογράφο Γιάννη Μαρκογιαννάκη, τράβηξαν τις φωτογραφίες των επαγγελματιών, αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτοβουλίας για την έκθεση
    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τεχνίτες παραδοσιακών επαγγελμάτων αφηγήθηκαν ιστορίες για την τέχνη τους, ενώ έγινε προβολή μικρών ντοκιμαντέρ για τη δουλειά τους.
    Παράλληλα, ο Μουσικός Σύλλογος “Χάρχαλης” πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση στην οποία έδωσαν το “παρών” και μαθητές από το Λύκειο Δροσιάς Χαλκίδας που βρίσκονται στα Χανιά στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής.
    Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα έως Σάββατο, ώρες: 09:00 -14:00 με ελεύθερη είσοδο (πληροφορίες: 2821341613).
    Τέλος, όπως ανέφερε από το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Χανίων η Μαρία Κοτσιφάκη ο Ρώσικος Στρατώνας φιλοξενεί κάθε Σάββατο παιδικά εργαστήρια σχετικά με τα παραδοσιακά επαγγέλματα ή με θέματα επίκαιρα, με στόχο οι νεότερες γενιές να έρθουν σε επαφή με πτυχές της τοπικής παράδοσης.
  • Την Παρασκευή 26 Απριλίου, στις 19:30 το απόγευµα θα πραγµατοποιηθούν στο Πνευµατικό Κέντρο Χανίων τα εγκαίνια της έκθεσης µε θέµα “50 χρόνια από την αποκατάσταση της ∆ηµοκρατίας” – Μνήµες και τεκµήρια” που διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων και το Πνευµατικό Κέντρο Χανίων. Η έκθεση την οποία επιµελείται ο Λευτέρης Λαµπράκης, µε συνεργάτες τις Άννα Λαµπαρδάκη και Μαρία Μιχελογιάννη, θα αναπτυχθεί σε όλους τους ελεύθερους χώρους του Πνευµατικού Κέντρου Χανίων και περιλαµβάνει αφίσες, φωτογραφίες, βιβλία, περιοδικά, ντοκουµέντα, πρωτοσέλιδα εφηµερίδων και έργα τέχνης, της περιόδου 1967- 1974.
    Συµµετέχει επίσης ο Γιάννης Γκαγκλάκης µε µια τρισδιάστατη µακέτα του Πολυτεχνείου.
    Στα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγµατοποιήσει οµιλία ο πρώην βουλευτής Χανίων Σήφης Μιχελογιάννης.
    ∆ιάρκεια Έκθεσης: Απρίλιος – Οκτώβριος 2024.
    Ώρες Λειτουργίας: 10.00 π.µ. – 1.00 µ.µ. & 7.00 µ.µ. – 9.00 µ.µ.
    Είσοδος Ελεύθερη.