«Κλείδωσαν» τα μέτρα των 11,5 δισ.

Βενιζέλο και Κουβέλη ενημερώνει ο υπουργός ΟικονομικώνΑύριο η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, οριστικοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των μέτρων των 11,5 δισ.

Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει τους κυβερνητικούς εταίρους κκ Βενιζέλο και Κουβέλη, ενώ τα μέτρα αναμένεται να λάβουν το «πράσινο φως» στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργηση του αφορολογήτου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρνάρας συμφώνησαν ότι τουλάχιστον προς το παρόν αποκλείεται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο.

Στο τραπέζι έχει τεθεί και η «μαύρη τρύπα» που προκύπτει από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Ο Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στο Reuters είπε ότι το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει με μία παράταση δύο ετών υπολογίζεται μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι μπορεί να καλυφθεί χωρίς να υπάρξει επιπλέον βάρος στους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα, καθώς και επιπλέον χρηματοδότηση για την Ελλάδα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα στη ζώνη του ευρώ συμφώνησαν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά τη συνάντησή τους στην καγκελαρία.

newsbomb