“Ριζοσπαστική Συνεργασία” για την Περιφέρεια Κρήτης
Εμείς ανήκουμε στον κόσμο του «σλόου τρακ»
Η Κρήτη πρέπει να αλλάξει τροχιά τώρα!
Υποψήφιος Περιφερειάρχης:
Γιώργος Σταθάκης, πανεπιστημιακός
Αντιπεριφερειάρχες :
Ηρακλείου,
Μαν. Βαρδουλάκης
Λασιθίου, Μαν. Θραψανιώτης
Ρέθυμνου, Ανδρέας Ξανθός
Χανίων, Μαρία Αγγελάκη
Πυκνώνουν οι περιοδείες και οι συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς της «Ριζοσπαστικής Συνεργασίας» στην Περιφέρεια της Κρήτης. Καθημερινά κλιμάκια με επικεφαλής τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακούς συμβούλους ή τον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιώργο Σταθάκη γυρίζουν σ’ ολόκληρο το νησί και συζητούν τις θέσεις της Συνεργασίας.
Ποια είναι, όμως, τα κεντρικά προβλήματα της Κρήτης που πρέπει να συζητηθούν; «Δεν θα κρύψουμε την αγωνία μας, δεν θα κρυφτούμε πίσω από γενικόλογες διατυπώσεις» σημείωσε σε κεντρική ομιλία του ο Γ. Σταθάκης πριν λίγες μέρες. «Θα γίνουμε σαφείς, όσο πιο σαφείς γίνεται».
Στο σημερινό πλαίσιο άσκησης ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής «οι Δήμοι και οι Περιφέρειες του Καλλικράτη καλούνται να εξοικονομήσουν πόρους, να υποβαθμίσουν υπηρεσίες και να αποποιηθούν κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία» πιστεύουν στη Ρ. Σ. Ως επακόλουθο, σημειώνεται στη διακήρυξή της, «Η τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται να εμπλέκεται σε μια μακρόχρονη διαδικασία αποεπένδυσης, αναστολής έργων και αναβολής κάθε νέου σχεδιασμού και οι τοπικοί θεσμοί να καλούνται να παραδώσουν πολιτιστικά μνημεία, οικότοπους και παραλίες για ιδιωτική εκμετάλλευση, ενώ οι κρίσιμες υποδομές όπως οι δρόμοι, τα αεροδρόμια, τα σκουπίδια και άλλα, να εντάσσονται στην ιδέα της ανταποδοτικής πληρωμής».
Και η οικονομία στην Κρήτη; Πολύ συνοπτικά παρουσιάζεται ως εξής. Ήδη, όπως διαπιστώνεται «δοκιμάζεται έντονα από την ύφεση και τη σημερινή πολιτική, όπως φαίνεται από την εκρηκτική άνοδο της ανεργίας (διψήφιο, 11%, νούμερο για πρώτη φορά), την επιβράδυνση των επενδύσεων και το κλείσιμο επιχειρήσεων». Όσο για τον «αστικό χώρο, ελλείψει χωροταξικού σχεδιασμού, καταρρακώνεται, οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις κινούνται στα κενά του νόμου και στηρίζονται σε αυθαίρετες διοικητικές αποφάσεις και η παραθεριστική κατοικία, ωθεί στην αυθαίρετη και χαοτική δόμηση.
Αν αυτός ο απολογισμός φαντάζει παράδοξος ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι οι ίδιες δυνάμεις που τον προκάλεσαν ζητούν την ψήφο των πολιτών. Είναι οι δυνάμεις του δικομματισμού που κυβερνούν το νησί, δεν είναι «χθεσινοί» τόνισε ο Γ. Σταθάκης.
Στη συνέχεια σταχυολογούμε – με περικοπές – επτά από τις εννέα προτάσεις που η Ρ. Σ. διατυπώνει ως αντίπαλη άποψη.
1) Οι υποδομές πρέπει να υλοποιούνται με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.
2) Η “ανάκαμψη της υπαίθρου”, επιβάλλει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας, νέες καλλιεργητικές μεθόδους, του εναλλακτικού τουρισμού.
3) Οι πόλεις χρειάζονται άμεσα χωροταξικά σχέδια, καθώς και “απόσυρση κτιρίων και τερατουργημάτων του παρελθόντος”, επέκταση των ελεύθερων χώρων, αναπλάσεις περιοχών.
4) Το χαρακτηρισμό των “φυσικών διαμαντιών” της Κρήτης (Ελαφόνησος, Πρέβελη, Φοινικόδασος, Μάταλα, κ.λπ.) ως “οικότοπων εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς», νομοθεσία που διέπει τους αρχαιολογικούς χώρους!
5) Την ανάπτυξη δικτύου παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, που με ορίζοντα 25 χρόνων θα μετατρέψει το νησί σε ενεργειακά αυτάρκες, με κύρια πηγή τις ανανεώσιμες πηγές με φορέα δημόσιου συμφέροντος.
6) Την αντιμετώπιση των προβλημάτων παραγωγής, διαχείρισης και ανακύκλωσης σκουπιδιών με αποκεντρωμένο τρόπο.
7) Η διαχείριση των υδάτινων πόρων απαιτεί άμεση αλλαγή από τους βραχύβιους και αποσπασματικούς σχεδιασμούς.
«Η Κρήτη πρέπει ν’ αλλάξει πορεία. Ας το πούμε ευθέως και δυνατά: ανήκουμε στον κόσμο του σλόου τρακ. Πρέπει να δοκιμάσουμε τις ιδέες μας όσο δύσκολες ή ουτοπικές και να φαντάζουν. Τώρα είναι η στιγμή, που των άλλων οι συνταγές ξεθωριάζουν» πιστεύει ο υποψήφιος. Η Κρήτη πρέπει να ακολουθήσει την τροχιά της κοινωνικής ανάπτυξης και της συμμετοχής».
«Όσο για το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, δικό μας αίτημα από παλιά, είναι αφάνταστα κουτσουρεμένος, πρυτανεύει η λογική των λογιστών. Αλλά ο δρόμος είναι για μας τελικά μονόδρομος». Που σημαίνει: «Πρέπει να δώσουμε τη μάχη για μια αιρετή περιφέρεια όπως εμείς θα τη θέλαμε, με τις μέγιστες δυνατές αρμοδιότητες, με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών, των κινημάτων, με τη μέγιστη δυνατή δυνατότητα να γίνει ένας θεσμός σχεδιασμού, προγραμματισμού, δημιουργικής διαβούλευσης και ταυτόχρονα ένας θεσμός λήψης αποφάσεων. Που θα έχει στο επίκεντρο τους πολίτες και τον κόσμο της εργασίας, στην Κρήτη που η ανάπτυξη θα κοιτάζει προς το περιβάλλον, θα σέβεται την ιστορία των τόπων, που θα κοιτά πέρα από το κέρδος και την επένδυση, σε αυτή που προσμετρά το φυσικό κεφάλαιο και τις επόμενες γενιές».