Ανάδειξη βυζαντινού τείχους
Η οικονομική κρίση ‘παγώνει’ τις προγραμματισμένες απαλλοτριώσεις των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών στην παλιά πόλη.
Από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα προχωρήσει η απαλλοτρίωση για την ανάδειξη του βυζαντινού τείχους στην Καραολή και Δημητρίου στο ενετικό λιμάνι καθώς και του Ναού του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου στη Σπλάντζια.
‘Υπήρχε μια γενική δυσκολία στο θέμα της εύρεσης πόρων για τις απαλλοτριώσεις, που έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη, λόγω της οικονομική κρίσης. Ωστόσο ελπίζουμε ότι κάποιες απαλλοτριώσεις, τις οποίες δουλεύουμε εδώ και πολύ καιρό, θα προχωρήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα προς όφελος της ανάδειξης της παλιάς πόλης’, ανέφερε μιλώντας στα ‘Χ.Ν.’, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας κ. Μιχάλης Ανδριανάκης.
Ειδικότερα οι απαλλοτριώσεις αυτές αφορούν:
– Το τμήμα του βυζαντινού τείχους στην τοποθεσία Καστέλλι της παλιάς πόλης. ‘Πολλές από τις υποθέσεις αυτές βρίσκονται στα δικαστήρια για την επιδίκαση του ποσού που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες και για αρκετές από αυτές έχουν παρθεί αποφάσεις. Εχουν σταλεί οι σχετικές προτάσεις στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πορών, το οποίο και αναλαμβάνει την πληρωμή’, αναφέρει ο κ. Ανδριανάκης.
– Η δεύτερη απαλλοτρίωση που εκτιμά η 28η ΕΒΑ ότι μπορεί να προχωρήσει είναι αυτή του Ναού του Αγίου Ιωάννη στη Σπλάντζια. ‘Είναι η εκκλησία δίπλα στον Αγιο Ρόκκο, για την οποία αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε να την ανακατασκευάσουμε όπως έγινε και με τον Αγιο Ρόκκο’, λέει ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας.
ΠΑΡΑΠΗΓΜΑΤΑ
Αναφορικά με το θέμα της κατεδάφισης των τελευταίων κατοικιών – παραπηγμάτων πάνω στη Δυτική Τάφρο ο κ. Ανδριανάκης λέει ότι προχωρούν οι νομικές διαδικασίες από τον Δήμο Χανίων για την απομάκρυνση των τελευταίων ιδιοκτητών. Υπενθυμίζεται ότι οι παραπηγματούχοι, που ήταν δικαιούχοι πριν από μερικά χρόνια, είχαν ανταλλάξει τις κατοικίες τους με διαμερίσματα στην περιοχή Μόντε Βάρδια. Ωστόσο, κάποιες κατοικίες παραμένουν ως έχουν με αποτέλεσμα να καθυστερεί το έργο πλήρους ανάδειξης της Δυτικής Τάφρου σε σύνδεση και με την περιοχή του παλιού ‘Ξενία’ που σχεδιάζει η Αρχαιολογία.
[Χανιώτικα Νέα]