Περιμένοντας τον ανασχηματισμό…

Άμεσα δρομολογούνται οι εξελίξεις στην κυβέρνηση, μετά την επιβεβαίωση χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή ότι θα υπάρξουν δομικές αλλαγές στο σχήμα, αλλά και τη σημερινή άτυπη συνεδρίαση (12 το μεσημέρι) του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Στη συνεδρίαση θα υπάρξει συζήτηση για όλα τα μείζονα πολιτικά θέματα, θα καθοριστεί η ατζέντα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα και πιθανόν να γίνει ενημέρωση για ζητήματα, όπως η στρατηγική και οι υποψήφιοι στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ή οι δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση…

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, όμως η αίσθηση όλων είναι ότι αυτές δεν θα αργήσουν και πιθανόν να γίνουν έως τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Άλλωστε εντός των ημερών επιλέγονται και οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι στις μεγάλες πόλεις, όπου ενδέχεται να θέσουν υποψηφιότητα και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπερ σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν κενά στην κυβέρνηση, τα οποία πρέπει να καλυφθούν.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι θα υπάρξει συντονιστής στο κυβερνητικό σχήμα, με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου και με την ιδιότητα, είτε του υπερυπουργού, είτε του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Σε αυτή την περίπτωση ο σημερινός αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος θα υποβαθμιστεί ή θα μετακομίσει σε κάποιο υπουργείο, με πιθανότερο προορισμό αυτό της Άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές θα γίνουν με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής ξένων συμβούλων, που έχει συγκροτήσει ο πρωθυπουργός εδώ και έξι μήνες και η οποία έχει ετοιμάσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Ο κ. Πεταλωτής, στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, μίλησε για το ξεκίνημα ενός «νέου κύκλου» πολιτικών και μεγάλων αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί, με μοναδικό επίκεντρο τον πολίτη και την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Πρόσθεσε ότι αυτές οι αλλαγές θα αποτελέσουν το κοινωνικό στήριγμα της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα.
Αποσυνέδεσε πάντως τις παραπάνω δομικές αλλαγές από το θέμα της αναπλήρωσης στελεχών του Υπουργικού Συμβουλίου εξαιτίας ενδεχόμενης συμμετοχής τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

protothema.gr