Sprider Stores: Στο Εφετείο για το άρθρο 99…

pic-0-normΚατά των αιτήσεων των εταιρειών Χατζηϊωάννου και Sprider Stores για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης η Eurobank, το IKA και το δημόσιο…

Συζητήθηκαν στο Εφετείο Θεσσαλονίκης οι αιτήσεις των Xατζηϊωάννου και της θυγατρικής Sprider Stores κατά της…
απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία είχε…
απορριφθεί το αίτημα για άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης στο πλαίσιο του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η σημερινή διαδικασία επεφύλασσε μία… έκπληξη για το ακροατήριο, αφού κύρια παρέμβαση κατά του ανοίγματος της διαδικασίας, έκανε η πιστώτρια Τράπεζα Eurobank, στην οποία οφείλονται από τη Sprider περί τα 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή σημαντικό ποσοστό των συνολικών οφειλών προς πιστωτικά ιδρύματα.

Η κίνηση αυτή της Eurobank μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική και να κλείσει το δρόμο της Sprider προς το άρθρο 99, αφού η εταιρεία, επεδίωκε να εξασφαλίσει τη συμφωνία των πιστωτριών Τραπεζών στο σχέδιο εξυγίανσής της.

Στο δικαστήριο, κύρια παρέμβαση κατά του αιτήματος, άσκησε το ελληνικό δημόσιο (οφείλονται 1,5 εκατ. ευρώ) , το ΙΚΑ ( με οφειλές προς το Ταμείο περίπου 3,5 εκατ. ευρώ) , η κτηματική εταιρεία Arcania Beta που είχε άλλωστε ζητήσει την ανάκληση των μέτρων προστασίας της Sprider από τους πιστωτές, η Δρομέας, η πιστώτρια Τσιμεντοδομή.

Πρόσθετες παρεμβάσεις(υπέρ) άσκησαν πιστώτριες εταιρείες και το Σωματείο Εργαζομένων.

Χατζηϊωάννου και Sprider Stores παραμένουν κάτω από την ομπρέλα των μέτρων προστασίας, μέχρι να βγει η απόφαση του Εφετείου, ωστόσο η στάση των Τραπεζών- προς τις οποίες, από τη Sprider, υπάρχουν συνολικές υποχρεώσεις κοντά 62 εκατ. ευρώ, σε σύνολο υποχρεώσεων περίπου 95 εκατ. ευρώ- είναι βαρύνουσας σημασίας.

Να σημειωθεί ότι για να προχωρήσει μία εταιρεία στη διαδικασία εξυγίανσης, πρέπει να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των πιστωτών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50% των συνολικών απαιτήσεων.

Στην περίπτωση της Sprider, οι οφειλές προς τις Τράπεζες ξεπερνούν το ποσοστό αυτό άρα η στάση των πιστωτριών Τραπεζών είναι απολύτως κρίσιμη.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά στοιχεία, στο εξάμηνο του 2013 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Sprider Stores μειώθηκε κατά 45,8% και ανήλθε σε 22, 365 εκατ. ευρώ ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν στο κόκκινο και οι ζημίες διαμορφώθηκαν σε 25,548 εκατ. ευρώ…

Nonews-News/voria.gr