Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νίκη Μέρκελ

merkel greeceΚάπως έτσι συνοψίζεται το αποτέλεσμα της γερμανικής κάλπης για τη χώρα μας. Η επανεκλογή της Άγκελα Μέρκελ σημαίνει ότι ο γερμανικός λαός επιβράβευσε την πολιτική που έχει ακολουθήσει σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Εάν συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες του Στάινμπρουκ ίσως είναι ένα πιο ευχάριστο σενάριο για την Ελλάδα δεδομένου ότι μπορεί να μην συνεχιστεί η πολιτική της αυστηρής λιτότητας.

Όχι όμως ότι θα αλλάξουν τα πράγματα για την Ελλάδα. Η γερμανική πολιτική θα συνεχιστεί όπως ήταν και ως σήμερα και το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πριν από τις εκλογές ότι δεν θα γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το ίδιο και η Μέρκελ σημαίνει ότι οι Γερμανοί αυτό επιθυμούν.

Αυτό έδειξε η ετυμηγορία του γερμανικού λαού, που έδωσε στους Χριστιανοδημοκράτες το υψηλότερο ποσοστό δεκαετιών και κόντεψαν να σχηματίσουν αυτοδυναμία. Τις προθέσεις της έδειξε η ίδια η Άγκελα Μέρκελ μετά τη νίκη της, αφού είπε ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα συνεχιστεί ως έχει.

Με λίγα λόγια: «Μην κάνετε όνειρα Έλληνες…» «Δεν πρέπει να πάψουμε να ασκούμε πίεση για την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα, δήλωσε η θριαμβεύτρια των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών στην Γερμανία. Κι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία «θα είναι μία άγκυρα σταθερότητας και κινητήριος
δύναμη για να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη. Η Γερμανία έχει μία σημαντική ευθύνη ηγεσίας. Δεν είναι αυταρχική, αλλά με σύνεση».

Οι πρώτες αναλύσεις βλέπουν τους Γερμανούς να ανταμείβουν την καγκελάριο για τη διαφύλαξη της χώρας από την οικονομική κρίση, να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική της πολιτική -αλλά και στην στάση της απέναντι στις υπόλοιπες χώρες στην Ευρωζώνη- και αφήνουν για λίγο αργότερα τις εκτιμήσεις για τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού που θα πρέπει να σχηματιστεί. Ούτως ή άλλως πιθανολογείται ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού θα διαρκέσει
αρκετές εβδομάδες. Η Γερμανία θα παραμείνει πολιτικά σταθερή και θα υπάρξει πολιτική συνέχεια. Οι αγορές αναμένεται να αντιμετωπίσουν θετικά την πιθανότητα ενός «μεγάλου συνασπισμού» (συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών). Ένας τέτοιος συνασπισμός δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά τις βασικές γραμμές της (γερμανικής) πολιτικής έναντι της Ευρώπης. Όχι ότι ένας συνασπισμός με τους Πράσινους δεν θεωρείται πιθανός.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, αλλά δεν θα έχουν ιδιαίτερη διαφορά για τη χώρα μας.

spiro spero