Η μάχη της Μέρκελ για να κρατήσει τη καγκελαρία της Γερμανίας

ekl germ61,8 εκατομμύρια Γερμανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες (09:00 ώρα Ελλάδος), με Μέρκελ και Στάινμπρουκ να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πολιτική επιβίωσή τους.

Πριν από λίγο άνοιξαν οι κάλπες, με τους ψηφοφόρους να προσέρχονται για να ρίξουν την ψήφο τους.

Υπολογίζεται πάντως ότι το ένα τέταρτο των εκλογέων έχουν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις ολόκληρη η Ευρώπη γιατί η εκστρατεία στη Γερμανία έχει παγώσει τη λήψη σοβαρών αποφάσεων για την κρίση. Από την Αθήνα ως τη Λισαβόνα και από το Παρίσι ως τη Ρώμη, οι κυβερνήσεις ζητούν από το Βερολίνο επιτάχυνση της διαδικασίας προς μια τραπεζική ένωση και χαλάρωση της λιτότητας για την καταπολέμηση της ανεργίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Οι σημερινές εκλογές στη Γερμανία έχουν ζωτική σημασία για όλα τα κράτη-μέλη της. Δημοψήφισμα για το ευρώ τις χαρακτηρίζει πολύ ορθά η Άνγκελα Μέρκελ. Από το αποτέλεσμα τους θα κριθεί και η τύχη όλων εκείνων, που έχουν να κάνουν με αυτό…

Στην τελευταία της προεκλογική εμφάνιση, το Σάββατο, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να της δώσουν ισχυρή εντολή για να συνεχίσει το έργο της, παραδεχόμενη ότι το αποτέλεσμα θα είναι οριακό.

Το μεγάλο ερωτηματικό ωστόσο, για τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) δεν είναι εάν θα καταλάβουν την πρώτη θέση –κάτι που θεωρείται μάλλον σίγουρο– αλλά εάν θα συνεχίσουν να συγκυβερνούν με τον μικρότερο εταίρο τους, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) που κινδυνεύουν να μην μπουν καν στο κοινοβούλιο εάν δεν συγκεντρώσουν ποσοστό 5%.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση του λεγόμενου “μεγάλου συνασπισμού” των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Πέερ Στάινμπρουκ.  Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) και οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα μεταδοθούν αμέσως μετά ενώ τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα, αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση στη Γερμανία

Η τελευταία δημοσκόπηση για τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία διενεργήθηκε από την εταιρεία Emnid για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ προηγούνται, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκάθαρη πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, το CDU συγκεντρώνει το 39% της προτίμησης, έναντι 26% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ενώ οι Πράσινοι και η Αριστερά συγκεντρώνουν από 9%. Οι Φιλελεύθεροι με 6% βρίσκονται πάνω από το όριο εισόδου στην Βουλή (5%) και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία φθάνουν το 4% και δεν αποκλείεται τελικά να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στη νέα Μπούντεσταγκ.

Το AfD, οι αναποφάσιστοι και η αποχή

Στη Βαυαρία το FDP εξασφάλισε μόλις το 3,3% των ψήφων, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το κατώφλι του 5% που απαιτείται για να μπει στο κοινοβούλιο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακή πλειοψηφία για τον κυβερνητικό συνασπισμό (45,5%), με το κόμμα των Φιλελευθέρων να μπαίνει οριακά στη Βουλή (5,5%). Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα φαίνεται να ανεβαίνει στο 27%, οι Πράσινοι βρίσκονται στο 9% και το κόμμα Η Αριστερά κυμαίνεται γύρω στο 8,5%.

Η έκπληξη μπορεί να έρθει από αλλού. Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) δείχνει ότι μπορεί να συγκεντρώσει 4%-5% και έχει κάποιες πιθανότητες να μπει στη γερμανική Βουλή. Φυσικά υπάρχουν πάντα και οι αναποφάσιστοι, κυρίως νεαρής ηλικίας, που αγγίζουν το 1 εκατομμύριο. Προς αυτούς αλλά κυρίως προς όσους δεν πρόκειται να ψηφίσουν την Κυριακή απευθύνθηκε ο γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ προτρέποντάς τους να πάνε στις κάλπες.

Πέερ Στάινμπρουκ: Ποιος είναι ο μεγάλος αντίπαλος της Μέρκελ…

Αν και του αναγνωρίζεται η άριστη γνώση των οικονομικών πραγμάτων και η δεινότητα στη ρητορική, του καταλογίζεται η αλαζονεία και η έλλειψη διπλωματίας. Τον έχουν χαρακτηρίσει ακόμα και Πέερ της καταστροφής.

Κατά τη διάρκεια του πικ της οικονομικής κρίσης, όταν οι Γερμανοί απειλούσαν να αποσύρουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες, η κοινή εμφάνιση Μέρκελ-Στάινμπρουκ (που ήταν τότε υπουργός Οικονομικών) καθησύχασε τους πολίτες για την ασφάλεια των χρημάτων τους.

Τώρα όμως, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία αποκλείει συνεργασία με τη Μέρκελ. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δυο τους μοιράζονται κοινές ιδέες. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι οι διαφορές στην πολιτική και την προσωπικότητα τους είναι ασυμβίβαστες.

Οι υποστηρικτές του Στάινμπρουκ μιλούν για έναν άνθρωπο αυθεντικό. Είναι παντρεμένος εδώ και 38 χρόνια. Η σταθερότητα που επιδεικνύει στην προσωπική του σχέση αντανακλά και τον πολιτικό βίο που διάγει.

prismanews