Κατασκευή 31 νέων ραμπών για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στην πόλη των Χανίων

rampes_ameaΣτην κατασκευή 31 νέων μπαρών σε κεντρικά σημεία της πόλης των Χανίων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα, προχώρησε το προηγούμενο διάστημα η Δημοτική Αρχή των Χανίων στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για επέκταση της αλυσίδας προσβασιμότητας των ΑμεΑ.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και εργασίες συντήρησης και επισκευής υφιστάμενων πεζοδρομίων και ραμπών ΑμεΑ μέσα στην πόλη των Χανίων.

Τα σημεία όπου κατασκευάστηκαν οι ράμπες από τα ειδικά τεχνικά συνεργεία του Δήμου Χανίων – αποτελούμενα από μόνιμους υπαλλήλους και ωφελούμενους του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα – είναι τα εξής:
Κατασκευή νέων ραμπών:

1. δυο (2) ράμπες, στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Χαριλάου Τρικούπη

2. μία (1) ράμπα στη συμβολή των οδών Σφακίων και Βολουδάκηδων.

3. δυο (2) ράμπες στη συμβολή των οδών Υψηλαντών και Μυλονογιάννη,

4. οκτώ (8) ράμπες στις οδούς Υψηλαντών και Καραϊσκάκη

5. μία (1) ράμπα στη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Κύπρου

6. τέσσερις (4) ράμπες στη συμβολή των οδών Σφακιανάκη και Υψηλαντών

7. τρεις (3) ράμπες στη συμβολή των οδών Μυλωνογιάννη και Υψηλαντών

8. μία (1) ράμπα επί της οδού Ξανθουδίδου (1ο ΚΑΠΗ)

9. τρεις (3) ράμπες στη συμβολή των οδών Ξανθουδίδου και Γιαμπουδάκη

10. τέσσερις (4) ράμπες στις οδούς Σμύρνης και Ζυμβρακάκηδων

11. μια (1) ράμπα στην οδό Γερακάκη και Βολάνη

12. μια (1) ράμπα στην οδό Ζωοδόχου Πηγής (συμβολή με Γερακάκη)
Ανακατασκευή/Επισκευή υφιστάμενων ραμπών/πεζοδρομίων:

13. Ανακατασκευή ραμπών στην οδό Σκαλίδη

14. Ανακατασκευή πεζοδρομίων επί της πλατείας Δικαστηρίων

15. Ανακατασκευή πεζοδρομίου στην οδό Ι. Βολάνη
Αναφερόμενος στην εν λόγω πρωτοβουλία ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης επισημαίνει ότι «αποτελεί μία απτή απόδειξη ευαισθησίας του Δήμου Χανίων, προς συμπολίτες μας που πρέπει όλοι να τους σεβόμαστε και η οποία στοχεύει στη βελτίωση της προσβασιμότητας τους στο δημόσιο χώρο. Είναι ωστόσο σημαντικό – και θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας – να σεβαστούμε, να προστατέψουμε και να μην καταστρέψουμε τις νέες αυτές ράμπες που κατασκευάζει ο Δήμος μας με τα αυτοκίνητά, τα φορτηγά ή τα μηχανάκια μας, ώστε πραγματικά να παραμείνουν για να εξυπηρετούν τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα κινητικότητας αλλά και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, όπως υπερήλικες και τις μητέρες με βρεφικά αμαξίδια».

Δημοκράτης των Χανίων

ΣΧΟΛΙΟ ΧΝ+Μ

Χωρίς να είμαστε ειδικοί μόνο με μία απλή ματιά μπορούμε να δούμε ότι οι ράμπες στα πεζοδρόμια των Χανίων είναι εντελώς ακατάλληλες. Είτε το πλακάκι αυτό είναι δύσκολο να δώσει κανείς κλίση είτε κάνουν όλες οι ράμπες σκαλάκι στη συναρμογή τους με το δρόμο είτε είναι στενές και με απίστευτη κλίση όπως οι ανεκδιήγητες ράμπες στον κόμβο Κλαδισού κλπ. Ούτως ή άλλως και τα πεζοδρόμια με τα πλακάκια αυτά που υπάρχουν και δημιουργούν δονήσεις στους έχοντες αμαξίδια, τα δένδρα, τα μηχανάκια κλπ είναι ο λόγος που όσους αναπήρους έχουμε δει στα Χανιά, πηγαίνουν απο το δρόμο… Δεν γνωρίζουμε αν οι ΑμΕΑ των Χανίων συμφωνούν.

Αν θέλουν να δουν ράμπες ΑμΕΑ οι τεχνικοί και τεχνίτες του Δήμου ας πάνε στο Παρίσι. Μας θα μας πείτε στο Παρίσι;; ΟΚ αν δε θέλουν να πάνε στο Παρίσι γιατί είναι too much, ας πάνε σε κάποια επαρχιακή πόλη της Γαλλίας των 80.000 όπως τα Χανιά…