Πρόστιμο 561 εκατ. ευρώ σε βάρος της Microsoft από Κομισιόν ελέω… Explorer

microsoftΠρόστιμο ύψους 561 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τεχνολογικό κολοσσό Microsoft, αφότου η δημιουργός των Windows παραβίασε μία παλαιότερη συμφωνία με την Κομισιόν που όριζε ότι η εταιρεία οφείλει να δίνει στους χρήστες PC δικαίωμα επιλογής για το πρόγραμμα διαδικτυακού περιηγητή (internet browser) που θα χρησιμοποιούν.

Η παλαιότερη συμφωνία μεταξύ της Κομισιόν και της Microsoft, η οποία επετεύχθη το 2009, υποχρέωνε την εταιρεία να προσφέρει στους Ευρωπαίους καταναλωτές το δικαίωμα να επιλέξουν browser για τον υπολογιστή τους, αντί να τους προσφέρει τον προεγκατεστημένο Microsoft Internet Explorer ως αυτόματη επιλογή.

Παρά ταύτα, έρευνα της Επιτροπής απέδειξε ότι μεταξύ Μαΐου 2011 και Ιουλίου 2012 οι πρακτικές της εταιρείας δεν έδωσαν το δικαίωμα επιλογής browser σε περίπου 15 εκατομμύρια Ευρωπαίους χρήστες των Windows 7. Η Microsoft παραδέχθηκε το λάθος της τον προηγούμενο Ιούλιο, αποδίδοντας το πρόβλημα σε τεχνική παράλειψη.

«Ελπίζω πως αυτή η απόφαση θα κάνει τις εταιρείες να σκεφτούν δύο φορές», δήλωσε από την πλευρά της Κομισιόν ο επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

Το σημερινό πρόστιμο αντιστοιχεί στο 1% των συνολικών εσόδων της Microsoft για το 2012, και φέρνει το σύνολο των ποινών που έχουν επιβληθεί σε βάρος του τεχνολογικού κολοσσού από την Κομισιόν κατά την τελευταία δεκαετία στα 2,24 δισεκατομμύρια ευρώ.

skai.gr