Έρχεται «γάμος» ΔΗ.ΣΥ, Δημιουργίας ξανά, Δράσης, ενάντια στους … αντιμνημονιακούς
Για συνεργασία ετοιμάζονται, τουλάχιστον μεταξύ τους, τα τρία εκτός Βουλής κόμματα του φιλελεύθερου χώρου: η Δημοκρατική Συμμαχία, η Δημιουργία ξανά και η Δράση, που συνολικά αθροίζουν το 6,5% του εκλογικού σώματος.
Και τα τρία, τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής πολιτικής της Ελλάδας και της υλοποίησης των δανειακών συμβάσεων με μέτρα ταχείας εξυγίανσης της οικονομίας και κατά της προοπτικής της Ελλάδας, να «υποκύψει» σε αντιμνημονιακές δυνάμεις.
Οι τοποθετήσεις της κ. Μπακογιάννη και του κ. Μάνου για συνεργασία είναι σαφέστατες, καθώς και οι δύο εκτιμούν , ότι η νέα εκλογική αναμέτρηση έρχεται άμεσα,. μέσα στον Ιούνιο. Η ανακοίνωση της «Δημιουργίας ξανά» ξεκαθαρίζει ότι εχθρεύεται τις «ακρότητες» όπως «τους υμνητές του Στάλιν και του Χίτλερ» στη Βουλή γεγονός που την καθιστά πιθανό νέο σύμμαχο στο μνημονικό «μπλόγκ», με μία αίρεση: Τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών (υποδεικνύοντας μάλιστα και τον κ. Παπαδήμο) και όχι πολιτικών…
Αναλυτικότερα:
Πρόταση Μπακογιάννη
Το πρωί η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι «το παν είναι αυτή τη στιγμή να βρεθεί ένας τρόπος να υπάρχει κυβέρνηση» σημειώνει ότι η «μετεκλογική πραγματικότητα πρέπει να βάλει στην άκρη τα μικροκομματικά οφέλη» και «να επικρατήσει η σωφροσύνη». Στο πνεύμα αυτό, μιλώντας στο δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου, και ερωτηθείσα γιατί δεν συνεργάστηκε με τα δύο άλλα κόμματα, απάντησε: «Έκανα φιλότιμες προσπάθειες όσο ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Θέλω να ελπίζω πως σήμερα που έχει ξημερώσει μια άλλη μέρα, με άλλη ωριμότητα και οι υπόλοιποι δουν τα πράγματα, θα αντιληφθούν ότι υπάρχει ένα ευρύτερο μεταρρυθμιστικό μπλοκ, η δύναμη του οποίου δεν είναι αμελητέα, είναι γύρω στο 6,5 %. Βεβαίως θα το προσπαθήσουμε και πάλι και θα το προσπαθήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα επιχειρήματα. Τώρα ο κόσμος μας έδειξε και τα ποσοστά μας»... «Η Ελλάδα χρειάζεται να κυβερνηθεί από δυνάμεις οι οποίες έχουν ξεκαθαρίσει μέσα τους ότι το δίλημμα το οποίο ετέθη μεταξύ Ευρώπης και δραχμής πρέπει να κλίνει υπέρ της Ευρώπης. Δεν έχουμε άλλο περιθώριο».
Λίγες ώρες αργότερα από τις δηλώσεις της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, σε ανακοίνωσή της η «Δράση», έδειξε και αυτή από την πλευρά της την διακαή επιθυμία της να κυβερνηθεί σε αυτή την κατεύθυνση η χώρα και το κόμμα να συμβάλλει με τη συνεργασία του. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
Η «απάντηση» της Δράσης – Φιλελεύθερης Συμμαχίας
«Η πρότασή μας έχει κοινά στοιχεία με τις θέσεις άλλων μεταρρυθμιστικών κομμάτων αλλά και πολλών αξιόλογων ενεργών πολιτικών, στα κόμματα εκείνα που δεν απορρίπτουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Όμως, το αποτέλεσμα των εκλογών τοποθετεί στην κεντρική πολιτική σκηνή δυνάμεις των άκρων, δυνάμεις που υιοθετώντας μια παραπλανητική ρητορική, καρπώθηκαν σε μεγάλο βαθμό ένα μεγάλο μέρος της δίκαιης οργής των πολιτών. Έτσι, αυτή τη στιγμή φαίνεται αδύνατο να κυβερνηθεί αποτελεσματικά η χώρα. Η προοπτική επαναληπτικών εκλογών, πιθανότατα τον Ιούνιο, δεν καθησυχάζει τους πολίτες, καθώς η κατάσταση ακυβερνησίας που προέκυψε αφήνει στα κόμματα των άκρων ακόμη μεγαλύτερο πεδίο για εκμετάλλευση της λαϊκής οργής.
Η Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία, πιστή στην προγραμματική της δήλωση να βοηθήσει πάση θυσία να κυβερνηθεί αποτελεσματικά η χώρα, προς τη σωστή κατεύθυνση, για το κοινό καλό, δηλώνει έτοιμη να συμπαραταχθεί, από σήμερα κιόλας, με τους άλλους μεταρρυθμιστές και φιλευρωπαϊστές πολιτικούς, είτε εκφράζονται από κόμματα που δε μπήκαν στη βουλή, είτε ανήκουν σε άλλα, που μπήκαν, ώστε να συγκροτηθεί ένα νέο μέτωπο λογικής, μεταρρυθμιστικό και φιλευρωπαϊκό, που θα μπορέσει να εκπροσωπήσει με μαχητικότητα και αξιοπιστία τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνίδων και των ελλήνων που αποζητά την έξοδο από την κρίση, μέσα στην Ευρώπη, με κοινωνική γαλήνη, συντεταγμένα και δημοκρατικά».
Η «Δημιουργία Ξανά»
Το άγνωστο για το 80% του εκλογικού σώματος κόμμα, «Δημιουργία, Ξανά» του Θάνου Τζήμερου, όπως το ίδιο σημειώνει, ήταν η μεγάλη έκπληξη στο χώρο των μικρών κομμάτων, κερδίζοντας 2.15 %!
Σε σημερινή του ανακοίνωση τονίζει ότι ο πολιτικός χάρτης που προέκυψε από τις εκλογές «έχει πολλά ναρκοπέδια και δυσδιάκριτη οδό διαφυγής. Εκτός από τους υμνητές του Στάλιν το κοινοβούλιο έχει υποδεχθεί και τους υμνητές του Χίτλερ», και ότι «δεν φαίνεται στον ορίζοντα καμία σοβαρή δύναμη που θα μπορέσει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους Έλληνες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις αγορές».
Υποστηρίζει ακόμη ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά «οφείλουν να στηρίξουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και πρωθυπουργό μία προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, ενδεχομένως ξανά τον Λ. Παπαδήμο, εκτός των απαξιωμένων ηγετών τους».
Μια πρόταση τεχνοκρατικής αντίληψης, με άλλα λόγια, που ανεξαρτήτως των θέσεων των άλλων κομμάτων για το πρόσωπο επιλογής, είναι κοντά στο πνεύμα των δύο άλλων κομμάτων.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, την πρόθεση συνεργασίας, επανέλαβε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος της Δράσης, Στέφανος Μάνος.
Όλα δείχνουν ότι ο πολιτικός «γάμος» του φιλελεύθερου χώρου, είναι πολύ κοντά…