Υποτροφίες και έπαινοι στο Βενιζέλειο Ωδείο

Η ετήσια εκδήλωση απονομής επαίνων και υποτροφιών του  Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων, για το σχολικό έτος 2010 – 2011, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα Θεάτρου του Ωδείου.


Η πρόεδρος του Συνδέσμου για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη Μαρία Ροδουσάκη τόνισε ότι «η σημερινή» (χθεσινή) «εκδήλωση είναι καθιερωμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Απονέμουμε υποτροφίες στους μαθητές που ξεχώρισαν στις εξετάσεις, οι οποίες γίνοντα στο Βενιζέλειο Ωδείο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο. Και ταυτόχρονα δίδουμε και πτυχία σε παιδιά που τελείωσαν τις μουσικές τους σπουδές και μπορούν πλέον να ασχοληθούν και επαγγελματικά. Είναι μία ξεχωριστή ημέρα».
Η κα Ροδουσάκη δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε και τη χορηγία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών ‘Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος’, η οποία απονέμεται στη μνήμη και προς τιμήν της Ελενας Βενιζέλου. Η Ελενα Βενιζέλου ήταν μια πολύ σημαντική Ελληνίδα, η οποία είχε την έμπνευση να κτιστεί αυτό το κτήριο που στεγάζεται το Βενιζέλειο Ωδείο, το οποίο υπάρχει και εξυπηρετεί τον πολιτισμό στην πόλη μας από το 1930».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων Γιάννης Μεντζελόπουλος σημείωσε ότι 400, περίπου, παιδιά φοιτούν σήμερα στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων και πρόσθεσε ότι «ο αγώνας και η προσπάθεια είναι για όσο το δυνατόν καλύτερη παροχή γνώσεων στα παιδιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Αναφερόμενος στις υποτροφίες, ο κ. Μεντζελόπουλος είπε ότι «υπάρχουν τέσσερις θεσμοθετημένες υποτροφίες: Δύο από τον Σύνδεσμο για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη, στη μνήμη του Ανδρέα Σπερελάκη και δύο ακόμη από εμένα, στη μνήμη του πατέρα μου και του Δημήτρη Καψωμένου. Έχουμε και μία μεγάλη υποτροφία, που έχει χορηγήσει το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών ‘Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος’, προς τιμήν της Ελενας Βενιζέλου».
Ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών ‘Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος’ Νίκος Παπαδάκης υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι «το Ιδρυμα, αναγνωρίζοντας την τεράστια προσφορά της Ελενας Βενιζέλου -της δεύτερης, δηλαδή, συζύγου του Ελευθερίου Βενιζέλου- στα Χανιά, στη δημιουργία του Ωδείου και επιπλέον την προσφορά της στο πανελλήνιο, έχει θεσπίσει αυτή τη χορηγία, η οποία συνοδεύεται και από χρηματικό ποσό».
Σημειώνεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης οι υπότροφοι, αλλά και μαθητές του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων εκτέλεσαν μουσικά έργα και χειροκροτήθηκαν από τους παριστάμενους.

Οι υποτροφίες

• Υποτροφίες χορηγίας Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων (στη μνήμη Ανδρέα Σπερελάκη).
– Μαρία Τσαγράκη (σχολή βιολιού).
– Γιάννης Μπονάτος (σχολή πιάνου).

• Υποτροφίες χορηγίας Γιάννη Μεντζελόπουλου (στη μνήμη Στ. Μεντζελόπουλου και Δημ. Καψωμένου).
– Αννα Νίνου (σχολή φλάουτου με ράμφος).
– Δημήτρης Μπάσιος (σχολή κιθάρας).

• Υποτροφία χορηγίας Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών ‘Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος’
– Μαρία Βλαχοδήμου (σχολή πιάνου).

Διπλώματα και πτυχία

Διπλώματα και πτυχία για το σχολικό έτος 2010 – 2011 απονεμήθηκαν στους εξής: Κώστα Γκούντελο – Νίκο Παινεσάκη – Κώστα Πετράκη – Γιώργο Σφακιανάκη (πτυχίο βυζαντινής μουσικής), Μαρίνα Κοσμαδάκη (πτυχίο πιάνου), Αντιόπη Νικολουδάκη (πτυχίο μονωδίας), Αγγελική Γαλανάκη (πτυχίο ηλεκ/κού αρμονίου), Ελευθερία Λιοδάκη (πτυχίο φλάουτου με ράμφος), Γιώργο Δουλγεράκη – Χρήστο Παπαδάκη (πτυχίο κρητικής λύρας), Μάνο Τσιβουράκη (πτυχίο ντραμς).

[haniotika-nea.gr]