Άρχισε ο αγώνας δρόμου για πάνω από 70 αποφάσεις μέχρι τέλη Μαρτίου – Όλο το σχέδιο νόμου για το PSI

– Το υπουργικό ενέκρινε και τις ρυθμίσεις για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

– Την Πέμπτη θα ψηφιστεί η δημόσια πρόσκληση για το PSI

– Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως οι μηχανισμοί ελέγχου θα σέβονται την εθνική αξιοπρέπεια

– Μήνυμα Παπαδήμου προς τους υπουργούς: Κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις

Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος θα ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το PSI, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ PSI

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ

Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε και το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις «προαπαιτούμενες ενέργειες», ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές διατάξεις και τον πρόσθετο προϋπολογισμό, καθώς επίσης και τροπολογίες για τα ερευνητικά ιδρύματα. Με τον χαρακτήρα του επείγοντος το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας θα ψηφιστεί έως την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι στην αυριανή συζήτηση στη βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΛΣΤΑΤ δεν θα πρέπει να επικρατήσουν υψηλοί τόνοι και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφώνησαν όλοι ότι πρέπει να υπάρξουν χαμηλοί τόνοι.

Στην εισήγησή του ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η απόφαση του Eurogroup αποτελούν ένα αποφασιστικό βήμα για το μέλλον της χώρας και πως όσοι προέβλεπαν αποτυχία και εμπλοκή δεν επιβεβαιώθηκαν. Φανερά αισιόδοξος ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι με τις αποφάσεις αυτές θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα και η εξυγίανση της οικονομίας.

Ωστόσο, έστειλε μήνυμα προς όλους τους υπουργούς πως όλα πρέπει να γίνουν μέχρι τέλος Μαρτίου και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις, καθώς χρειάζονται πάνω από 70 αποφάσεις, νομοσχέδια κα μέχρι τότε. Υποσχέθηκε παράλληλα πως από το 2013 η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος είχε κάνει μία ανάλυση των συμφωνηθέντων στις Βρυξέλλες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

Η δημιουργία του «ειδικού λογαριασμού», μέσω του οποίου θα αποπληρώνεται το χρέος της Ελλάδας, η επιτροπεία που «βαφτίστηκε» μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα και το κούρεμα κατά 53,5% για να φτάσει το χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020 είναι τα βασικά σημεία της ιστορικής συμφωνίας του Eurogroup.

Τα ανταλλάγματα που μας ζήτησαν (και τους δώσαμε) οι δανειστές είναι σκληρά: Λιτότητα, αγώνας δρόμου (συνεχώς για χρόνια) για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλαγή του Συντάγματος για να δίνεται προτεραιότητα στην πληρωμή. Κι εκείνοι δίνουν περισσότερα από 250 δισ. ευρώ αν υπολογίσει κάνεις, εκτός από το πακέτο των 130 δισ., πως το PSI ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ (107 θα φτάσει) και τις μειώσεις των επιτοκίων.

Τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών δεν πρόκειται να υπαχθούν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τα κέρδη από τις επενδύσεις της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα θα μοιραστούν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, ενώ τα κέρδη των εθνικών τραπεζών θα περάσουν στα κράτη- μέλη της ευρωζώνης.

Ένα μέρος από τα κέρδη αυτά, ενδεχομένως να κατανεμηθεί στα κράτη- μέλη για την περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Επιπλέον, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα μεταφέρουν στην Ελλάδα τα κέρδη τους που προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Η συναλλαγή για το PSI αναμένεται να περιλαμβάνει ομόλογα αξίας περίπου 206 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.

Η συμφωνία αναφέρει ότι οι ιδιώτες θα ανταλλάσσουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, με νέα, που θα προσφέρουν κουπόνι
– 2% έως το 2014
– 3% μεταξύ 2015 και 2020 και
– 4,3% στη συνέχεια.

Τι θα γίνει με τους ομολογιούχους

Οι κάτοχοι συγκεκριμένων ελληνικών ομολόγων θα κληθούν να τα ανταλλάξουν για νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα- τα οποία θα έχουν ονομαστική αξία ίση με το 31,5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων- καθώς και τίτλους του EFSF διάρκειας 24 μηνών, ονομαστικής αξίας ίσης με το 15% των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν.

Θα λάβουν, επίσης, τίτλους συνδεδεμένους με το ΑΕΠ της Ελλάδας, που θα έχουν αξία ίση με την ονομαστική των νέων ομολόγων. Οι τίτλοι αυτοί θα αποδίδουν ετήσιες καταβολές, αρχής γενομένης από το 2015, ίσες με το 1% της ονομαστικής αξίας τους, στην περίπτωση που το ονομαστικό ΑΕΠ υπερβεί ένα προκαθορισμένο όριο και η χώρα εμφανίζει θετική ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους υψηλότερη σε σχέση με στόχους που έχουν τεθεί.

Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τις “ρήτρες συλλογικής δράσης“, δηλαδή την υποχρεωτική συμμετοχή των κατόχων ομολόγων, που θα ενεργοποιηθεί, εάν η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI δεν ανέλθει στα επίπεδα που προβλέπονται από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι όλη η συμφωνία θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.

[newsit.gr]