Οι λιμνοδεξαμενές στην Κίσαμο και αποφάσεις εν κρυπτώ απο την Αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης ;

Tην επισκευή και αποκατάσταση της λιμνοδεξαμενής των Αγίων Θεοδώρων, «σε μικρότερο μέγεθος περιοριζόμενη στο ανατολικό και πιο υγιές υπόβαθρο», προτείνει εγγράφως στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο τεχνικός σύμβουλος του Υπουργείου, καθηγητής Παύλος Μαρίνος.


Αυτό γνωστοποίησε χθες με έγγραφη ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο έργο τελικά θα υλοποιηθεί.
Παράλληλα, ο κ. Μυλωνάκης εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (γενικός γραμματέας της οποίας είναι ο κ. Θανάσης Καρούντζος), επισημαίνοντας ότι η απόφασή της να συστήσει Επιτροπή, η οποία εισηγείται τη μη αποκατάσταση του έργου (!), αποτελεί «μια απαράδεκτη εν κρυπτώ διαδικασία», που αγνοούσαν πλήρως τόσο ο Δήμος Κισάμου όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης. Τονίζει, δε, ότι «είναι κατακριτέα και μόνο η ενέργεια της σύστασης της Επιτροπής δεδομένου ότι αποτελείται από 4 μηχανικούς, εκ των οποίων οι 3 είναι σε εντελώς άσχετες ειδικότητες με το θέμα».
Ο δήμαρχος Κισάμου αναφέρει ακόμη ότι βρίσκεται στο στάδιο της ανάθεσης η μελέτη και όχι το έργο της αποκατάστασης της λιμνοδεξαμενής Χρυσοσκαλίτισσας.
Αναλυτικότερα, ο κ. Μυλωνάκης αναφέρει αρχικά ότι «…μετά τις μεγάλες ζημιές του περασμένου Ιουλίου στη λιμνοδεξαμενή των Αγίων Θεοδώρων, που οδήγησαν στο πλήρες άδειασμά της, δρομολογήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες για την αποκατάστασή της από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την ουσιαστική συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Κισάμου. Εκτός από την άμεση αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκια Υπηρεσιών που εδρεύουν στην Κρήτη (αιρετής Περιφέρειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ΟΑΔΥΚ, Πολυτεχνείου Κρήτης) μεγάλο βάρος διαδραμάτισε η μεταγενέστερη επίσκεψη κλιμακίου μηχανικών και γεωλόγων του Υπουργείου μαζί με τον πλέον γνωστό σε θέματα γεωτεχνικών έργων στην Ελλάδα, καθηγητή κ. Παύλο Μαρίνο, ο οποίος είναι και αρμόδιος τεχνικός σύμβουλος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».
Ο κ. Μυλωνάκης συνεχίζει τονίζοντας ότι «στη συνέχεια έγινε γνωστό το αρχικό πόρισμα των αρμόδιων τεχνικών της Περιφέρειας Κρήτης που εισηγούνταν συγκεκριμένους τρόπους αποκατάστασης του έργου και αναμέναμε τις ενέργειες του Υπουργείου, οι οποίες σε κάθε περίπτωση ήταν ξεκάθαρο ότι θα βασίζονταν κυρίως στην εισήγηση του καθηγητή κ. Μαρίνου, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη τεχνοοικονομικά λύση. Αυτά άλλωστε απαντούσε και επισήμως το Υπουργείο στους μήνες Ιούλιο έως και Οκτώβριο 2011 σε ερωτήσεις των βουλευτών Κουρουπάκη, Βαλυράκη και ομάδας βουλευτών του ΚΚΕ.
Με δεδομένη τη μη ενημέρωσή τόσο του Δήμου μας όσο και του αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη το τελευταίο δίμηνο του 2011 για την έκθεση Μαρίνου και τις ενέργειες που προωθεί το Υπουργείο, ο τοπικός αντιδήμαρχος Ιναχωρίου κ. Μουντάκης σε συνεργασία με τον κ. Βουλγαράκη προσπάθησαν να ενημερωθούν σχετικά».
Ο δήμαρχος Κισάμου επισημαίνει ότι «αμέσως μετά τις γιορτές κατέστη δυνατή η ουσιαστική επικοινωνία του κ. Μουντάκη με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου, μέσω της οποίας -και με δεδομένη την αναμονή της έκθεσης Μαρίνου- ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη και δεύτερης εισήγησης από Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η οποία εισηγείται τη μη αποκατάσταση του έργου. Δεδομένου ότι ήταν φανερό ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη -εν κρυπτώ- διαδικασία καθώς ουδέποτε έλαβε γνώση ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων και ο Δήμος Κισάμου, άμεσα ενημερώθηκε και εγγράφως ο κ. Βουλγαράκης και στη συνέχεια ο Δήμος Κισάμου καυτηρίασε εγγράφως το θέμα στο Υπουργείο με κοινοποίηση σε βουλευτές και λοιπούς φορείς, ζητώντας να συγκληθεί και σχετική σύσκεψη στο Υπουργείο. Να σημειωθεί ότι είναι κατακριτέα και μόνο η ενέργεια της σύστασης της Επιτροπής δεδομένου ότι αποτελείται από 4 μηχανικούς εκ των οποίων οι 3 είναι σε εντελώς άσχετες ειδικότητες με το θέμα».
Ο κ. Μυλωνάκης αναφέρει ακόμη ότι «στην ίδια περίοδο ενημερώθηκε για όλα αυτά και ο κ. Κουκουράκης, ο οποίος όμως λανθασμένα (προφανώς μέσα στην αγωνία του) προχώρησε σε κινδυνολογική ενημέρωση των δημοτών, κάτι που αρχικά φάνηκε μέσω σχολίων στον Τύπο και στη συνέχεια μέσω του αιτήματός του για σχετική σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που σαφώς και πρέπει να γίνει αλλά στην ώρα του και με όλα τα δεδομένα πάνω στο τραπέζι και για ουσιαστικούς και όχι για επικοινωνιακούς λόγους. Και ενώ υπάρχει δικαιολογημένη αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας, ο Δήμος Κισάμου και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βουλγαράκης προχώρησαν στο εξής απλό και ουσιαστικό: Επιδίωξαν την άμεση έκδοση της εισήγησης Μαρίνου που θα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους και θα δρομολογούσε τις εξελίξεις. Τελικά, μετά από επικοινωνία του δημάρχου κ. Μυλωνάκη με τον ίδιο τον κ. Μαρίνο ενημερωθήκαμε για το τελικό περιεχόμενο της εισήγησής του, η οποία ήδη απεστάλη στο Υπουργείο και σύντομα θα μας κοινοποιηθεί», αναφέρει ο κ. Μυλωνάκης.
Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Κισάμου, απαντώντας σε αναφορές του κ. Κουκουράκης υπογραμμίζει ακόμα ότι «η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται στο στάδιο της ανάθεσης η μελέτη και όχι το έργο, η οποία μάλιστα κοστίζει 150.000 ευρώ. Ανάλογα με τα συμπεράσματα της αναλυτικής αυτής μελέτης -η οποία σύμφωνα με τον υπουργό έχει εξάμηνη διάρκεια υλοποίησης- θα καθοριστούν οι εργασίες και το κόστος του έργου αποκατάστασης, που, σύμφωνα με τον υπουργό, προγραμματίζεται να ξεκινήσουν αμέσως μετά».

[Χανιώτικα Νέα]