Να γίνει η φετινή διοργάνωση του Αγροτικού Αυγούστου

Προσπάθειες για να διεξαχθεί τελικά φέτος ο «Αγροτικός Αύγουστος» στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων επιχειρούνται από διάφορες φορείς του Νομού. Χθες αντιπροσωπεία των εκθετών, που λαμβάνουν κάθε χρόνο μέρος στη διοργάνωση, επισκέφθηκε το Νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη και του εξέφρασε την επιθυμία του να πραγματοποιηθεί και φέτος το Καλοκαίρι ο «Αγροτικός Αύγουστος», που αποτελεί τον σημαντικότερο θεσμό προβολής των τοπικών προϊόντων και μια σημαντική οικονομική ανάσα για τις επιχειρήσεις τους.

Στη συνέχεια η ίδια Επιτροπή πήγε στην 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προκειμένου να συναντηθεί με τον Προϊστάμενο της υπηρεσίας Μιχάλη Ανδριανάκη, όμως εκείνος έλειπε και κλείσθηκε ραντεβού μαζί του για σήμερα το πρωί στις 10. Μετά απ’ αυτή τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εκθετών θα επιχειρήσουν να συναντήσουν και τον Δήμαρχο Χανίων Κυριάκο Βιρβιδάκη, προκειμένου να του εκθέσουν  τις  απόψεις τους.

Στο υπόμνημα που έδωσαν στο Νομάρχη Χανίων, αναφέρονται τα εξής:

«Έπειτα από την επί σειρά ετών διεξαγωγή του «Αγροτικού Αυγούστου» στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων, όλοι εμείς οι παραγωγοί παραδοσιακών αγροτικών τοπικών προϊόντων, παραγωγοί ειδών λαϊκής τέχνης και πολλοί ακόμα» αιτούμαστε να διεξαχθεί και φέτος η  συγκεκριμένη διοργάνωση  τον Αύγουστο, καθότι σε δύσκολους οικονομικά καιρούς ο «Αγροτικός Αύγουστος» είναι μια οικονομική «ανάσα» για τις επιχειρήσεις μας.

Το Ενετικό Λιμάνι είναι ο καταλληλότερος τόπος για να διεξαχθεί η συγκεκριμένη διοργάνωση, όπως άλλωστε και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι, το Παλιό λιμάνι είναι το σημείο που μαζεύει τους περισσότερους επισκέπτες ταυ νησιού κυρίως για την  απογευματινή και βραδινή τους βόλτα. Αυτό σημαίνει ότι θα επισκεφθούν την διοργάνωση και θα αγοράσουν τα προϊόντα μας, θα δοκιμάσουν τα εδέσματά μας και παράλληλα θα δουν και τον πολιτισμό μας. Εμείς οι ίδιοι προστατεύουμε τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο γιατί είναι η κληρονομιά μας, οπότε κανείς και τίποτα δεν κινδυνεύει να χαθεί ή να αλλοιωθεί παρά μόνο η οικονομική ευημερία των επιχειρήσεών μας σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η διοργάνωση φέτος. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας όπου το νησί μας σφύζει από τουρισμό και αυτό θέλουμε να εκμεταλλευτούμε και φέτος. Εκτός των άλλων, προωθούμε και προβάλλουμε με έναν ακόμα τρόπο τον πολιτισμό και τα προϊόντα του νησιού μας και ειδικότερα των Χανίων. Οι τουρίστες, έχοντας επισκεφθεί τον «Αγροτικό Αύγουστο» θα έχουν εισπράξει όλα αυτά που πρεσβεύει η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη περί φιλοξενίας και μεσογειακής γεύσης, περί Κρητικών προϊόντων και θα το διαδώσουν με την σειρά τους στη χώρα τους. Γιατί λοιπόν να χαθεί αυτός ο ποικιλόμορφος τρόπος προβολής του τόπου μας και των αγαθών μας;

Ο Μάρκος Παναγιωτάκης, εκπρόσωπος της Επιτροπής των εκθετών του Αγροτικού Αυγούστου, τόνισε στο «ν.Κ.» ότι «μετά απ’ όλα αυτά που συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα αποφασίσαμε όλοι οι εκθέτες του «Αγροτικού Αυγούστου» να πάει μία δεκαπενταμελή Επιτροπή  στο Νομάρχη Χανίων, στον Προϊστάμενο της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και στον Δήμαρχο Χανίων, για να τους εκθέσουμε τις απόψεις μας. Πολλοί από εμάς ξεκινήσαμε να κάνουμε τυποποίηση στ’ αγροτικά προϊόντα μας και αιτία ήταν ο «Αγροτικός Αύγουστος», που πρωτοξεκίνησε ως θεσμός πριν από 11 χρόνια. Εκείνα τα χρόνια η τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων και η γυναικεία δραστηριότητα ήταν σχεδόν ανύπαρκτα. Σιγά – σιγά όμως ο «Αγροτικός Αύγουστος» μας βοήθησε πάρα πολύ και ήταν ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, που το αγκάλιασε όλος ο κόσμος. Πρόβαλλε τον πολιτισμό μας, τα προϊόντα μας, την κουλτούρα και τη φιλοξενία μας. Ήταν ένα ανοιχτό Πανεπιστήμιο για εμάς τους εκθέτες, που μας βοήθησε, γιατί ανταλλάξαμε απόψεις με καλλιεργημένους ανθρώπους και επιστήμονες. Πάρα πολλοί από τους εκθέτες εξάλλου έγιναν τυποποιητές ποιοτικών προϊόντων. Όλοι οι άνθρωποι, που  ήταν εκθέτες στον «Αγροτικό Αύγουστο» έκαναν ένα βήμα μπροστά και «ξεκόλλησαν» από τις επιδοτήσεις. Ήθελαν ν’ αναδείξουν τα προϊόντα τους, που ήταν ποιοτικά, και να  τα βγάλουν στην αγορά». Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, «ο Νομάρχης Χανίων είναι υπέρ αυτού του θεσμού και θέλει να γίνει και φέτος. Έχει καταβάλει τη χρησιμότητα αυτού του θεσμού, που είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, για να υπάρξει ζωή και στο χωριό. Θεωρώ εξάλλου ότι χωρίς τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα και χωρίς διαφήμιση δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τα χωριά μας θα «σβήσουν» και δεν θα υπάρχει καμία δραστηριότητα, ούτε συνεταιρισμοί γυναικών».

Τέλος ο κ.Παναγιωτάκης ανέφερε ότι «όλοι οι εκθέτες απευθύνουμε έκκληση σε κάθε παράγοντα του τόπου μας και σε κάθε άνθρωπο, που αγαπά τα Χανιά, να συνεχίσει να γίνεται ο «Αγροτικός Αύγουστος» τουλάχιστον για φέτος. Μπροστά στην οικονομική κρίση η ματαίωση του «Αγροτικού Αυγούστου» θ΄ αποτελέσει μαχαίρι για τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν αλλού τα προϊόντα τους».

[Νέος Κήρυκας]