Λύση από τις πηγές του Στύλου για την υδροάρδευση των Χανίων

Τη λήψη απόφασης για την κήρυξη του Νομού Χανίων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσωρινή άντληση υδάτων από τις πηγές του Στύλου, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει σε διάφορες περιοχές όσον αφορά τόσο στην ύδρευση όσο και στην άρδευση, πρότεινε χθες ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης και πρόεδρος του ΟΑΔΥΚ, Θανάσης Καρούντζος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στα γραφεία του Οργανισμού στην Αγιά.


Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον νομάρχη Χανίων, Γρηγόρη Αρχοντάκη, από στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης στον Δήμο Αρμένων, καθώς και από εκπροσώπους του τοπικού διαμερίσματος Στύλου, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ακόμη, οι δήμαρχοι: Ακρωτηρίου, Μιχάλης Κυνηγός, Κεραμειών, Μανώλης Στρατουδάκης και Πλατανιά, Γιώργος Τσαγκαράκης.
Παράλληλα, ο κ. Καρούντζος δεσμεύτηκε ότι η πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα ο Δήμος Αρμένων για αναβάθμιση – αξιοποίηση των πηγών του Στύλου, έργο προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Πράσινη Ανάπτυξη», ενώ ανακοίνωσε ότι θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστούν υφιστάμενα προβλήματα. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι «την επόμενη εβδομάδα, μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τον ΟΑΔΥΚ και τον κ. νομάρχη, θα επισκεφθούμε την περιοχή, για να δούμε τι ακριβώς έργα χρειάζονται επιπλέον, προκειμένου να σεβόμεθα όλοι και το περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής, αλλά πάνω και κύρια τις ανάγκες των ίδιων των κατοίκων».
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Καρούντζος σημείωσε πως «καταλήξαμε ότι ζούμε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, την οποία θα μας κοινοποιήσει και αρμοδίως ο κ. νομάρχης, και με αυτή την κατάσταση, τουλάχιστον για δύο μήνες που υπάρχει και το πρόβλημα, μια ποσότητα της τάξεως των 350 ή 400 κυβικών, ανάλογα τις ανάγκες, θα αντλείται από τις πηγές του Στύλου, προσωρινά, προκειμένου να φανεί ότι όπου υπάρχει πρόβλημα και υπάρχει νερό, το οποίο πηγαίνει προς τη θάλασσα, θα πρέπει να το εκμεταλλευόμαστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τη Νομαρχία και τον ΟΑΔΥΚ, δεν θα σκύψει στο πρόβλημα του δημοτικού διαμερίσματος Στύλου και δεν θα κάνει έργα. Στην προκειμένη περίπτωση ήδη έχει κατατεθεί πρόταση, μέσω του δημοτικού διαμερίσματος, και με επίσημο χαρτί από τον Δήμο Αρμένων -και θέλω να ευχαριστήσω και τον ίδιο τον δήμαρχο- στο πρόγραμμα “Πράσινη Ανάπτυξη” και περιλαμβάνεται αρκετά σημαντικό κονδύλι για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των πηγών του Στύλου», τόνισε ο κ. Καρούντζος.
ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Ανακοίνωση για το θέμα διένειμε στους δημοσιογράφους, μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Στύλου, Γιάννης Γαβριλάκης.
Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει τόσο ο κ. Γαβριλάκης, όσο και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νιου Χωριού, Ανδρέας Μαραγκουδάκης, αναφέρονται τα εξής:
«Η ευθύνη της έλλειψης νερού δεν οφείλεται στην Επιτροπή Αγώνα ή στους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, οφείλεται αποκλειστικά στους μελετητές, στους κατασκευαστές, στους “διαχειριστές” των έργων ΟΑΔΥΚ στον κάμπο του δυτικού Αποκόρωνα.
Από τη δεκαετία του 1990 υπήρχαν αντιρρήσεις και αποφάσεις των κοινών συνεδριάσεων των τότε Κοινοτικών Συμβουλίων των περιοχών του δυτικού Αποκόρωνα, όμως ποτέ δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν πλήθος αυθαιρεσιών (ιδιαίτερα σε βάρος του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος) από τους διαχειριστές.
• Η κακή διαχείριση του νερού και η χρησιμοποίησή του για πολιτικά οφέλη (ψηφοθηρικοί λόγοι, κ.ά.) έχει σαν συνέπεια σήμερα να παρέχεται στους καταναλωτές ακατάλληλο νερό και το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει μελλοντικές ζημιές.
• Δεν είμαστε αντίθετοι στη χρήση νερού από τρίτους αρκεί τα έργα και η διαχείρισή τους να γίνονται μέσα στα νόμιμα πλαίσια, τηρουμένων των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών όρων, για να αποφεύγονται και τα προβλήματα και οι συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες.
• Υπήρχαν και υπάρχουν λύσεις για το πρόβλημα της λειψυδρίας, αλλά απαιτείται κοινωνική συναίνεση, καθαρός πολιτικός λόγος και συμφωνίες που θα τηρούνται σε συνεργασία πάντα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση».
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ
Ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, έκανε λόγο για «… πρόβλημα σχέσεων μεταξύ κατοίκων και της κοινωνίας του Στύλου και του ΟΑΔΥΚ. Μια παλιά ιστορία που έχει απασχολήσει, πολλές φορές, την κοινωνία και τα Μέσα Ενημέρωσης».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «μέσα από τη συζήτηση όλοι καταλάβαμε ότι ανεξάρτητα τα αιτήματα που πιθανόν να μην υλοποιήθηκαν ή ανεξάρτητα από τα παράπονα που μπορεί να έχει ο ένας φορέας από τον άλλο, πρέπει πάση θυσία να προχωρήσουμε και να στηρίξουμε τις περιοχές που το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουν πρόβλημα, είτε ύδρευσης είτε άρδευσης. Και πιο συγκεκριμένα, την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ακρωτηρίου και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κεραμειών».
Καταλήγοντας, ο κ. Αρχοντάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με καλή συνεννόηση που πρέπει να έχουν όλοι οι φορείς που διαχειρίζονται νερό και πάντα με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και του καλλιεργητή της κάθε περιοχής τα πράγματα θα εξομαλυνθούν. Ο Νομός Χανίων έχει πάρα πολύ νερό και θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης θα τακτοποιήσει όλα εκείνα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στον Νομό Χανίων».
Η ΣΥΣΚΕΨΗ
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή στον ΟΑΔΥΚ, Μάρκος Πατρελάκης ανέφερε ότι ο Οργανισμός έχει κατασκευάσει ένα αντλιοστάσιο στον ποταμό Κοιλιάρη τηρώντας τους περιβαλλοντικούς όρους. Τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το Τοπικό Συμβούλιο Στύλου απορρίφθηκαν, πρόσθεσε ο κ. Πατρελάκης, υποστηρίζοντας ότι η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης διστάζει να αδειοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο, επειδή εξετάζει τις καταγγελίες που έχουν γίνει.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Αρμένων, Παντελής Καραγιαννάκης κατηγόρησε ευθέως τον ΟΑΔΥΚ ότι δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και έκανε λόγο για παρανομίες, καθώς και για «σπέκουλα» – «προπαγάνδα», από τον Οργανισμό, σε βάρος ανθρώπων, οι οποίοι «ήθελαν να συζητήσουν διάφορα ζητήματα» πριν εκτελεστούν τα έργα.
Στο ιστορικό του θέματος αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Στύλου, Γιάννης Γαβριλάκης, ο οποίος, αφού παρουσίασε σχετικό φωτογραφικό υλικό, κατηγόρησε τους παριστάμενους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΑΔΥΚ ότι αναφέρουν ανακρίβειες αναφορικά με την ποσότητα του νερού που είναι σήμερα διαθέσιμη. Το νερό είναι λίγο, σημείωσε, απαντώντας στον ισχυρισμό των υπαλλήλων του Οργανισμού ότι φτάνει περίπου τα 1.200 κυβικά την ώρα. «Νερό δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν πάνω από 200 κυβικά την ώρα. Να πάμε να κάνουμε αυτοψία να το δούμε», είπε για το ίδιο θέμα ο κ. Καραγιαννάκης.
«Αναξιόπιστο συνομιλητή», χαρακτήρισε τον ΟΑΔΥΚ η δημοτική σύμβουλος Αρμένων, Ελένη Ιγγλεζάκη, επισημαίνοντας ότι «μας εμπαίζει, μας κοροϊδεύει. Άλλα λέει και άλλα κάνει». Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Καρούντζο να επισκεφθεί την περιοχή για να διαμορφώσει προσωπική άποψη για το θέμα. «Αν έχετε την πολιτική βούληση το πρόβλημα θα λυθεί χωρίς να ανοίξει μύτη, αρκεί να εφαρμόσετε τον νόμο και το δίκιο», είπε η κα Ιγγλεζάκη, απευθυνόμενη στον κ. Καρούντζο.
Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Καρούντζος ρώτησε τους παριστάμενους αν από το ποτάμι ποτίζουν παράνομα τις ιδιοκτησίες τους κάτοικοι της περιοχής. Η απάντηση που έλαβε ήταν καταφατική, με τον κ. Γαβριλάκη, μάλιστα, να λέει ότι «είναι πάρα πολλοί» και να προσθέτει: «Και αν αυτοί καλύπτονται από κάποιους και γι’ αυτό το κάνουν;»
«Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται από όλες τις πλευρές. Τον νόμο πρέπει να τον εφαρμόζει και αυτός ο οποίος πάει να καταγγείλει κάτι για κάποιον άλλο και πρέπει να είναι νόμιμος και ο ίδιος για τη δικιά του περιοχή. Οι νόμοι είναι σεβαστοί, οι διαδικασίες είναι σεβαστές και καιρός είναι αυτές οι αντιλήψεις στον τόπο να αλλάξουν», δήλωσε για το θέμα, μετά τη σύσκεψη, ο κ. Καρούντζος.
ΑΚΡΩΤΗΡΙ – ΚΕΡΑΜΕΙΑ
Να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες με το έλλειμμα νερού άρδευσης στην περιοχή των Κεραμειών ζήτησε ο δήμαρχος Μανώλης Στρατουδάκης, επισημαίνοντας ότι πολλοί παραγωγοί κηπευτικών κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή.
Να συνεχιστεί το πρόγραμμα περικοπών στη διανομή νερού από τον ΟΑΔΥΚ, ώστε να μην υπάρξει και πάλι πρόβλημα στην ύδρευση του Δήμου Ακρωτηρίου ζήτησε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος της περιοχής, Μιχάλης Κυνηγός.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα περικοπών, ο κ. Καρούντζος τόνισε ότι «εφαρμόζεται με ένα πολύ καλό τρόπο, έτσι ειπώθηκε στη σύσκεψη. Θα συνεχίσει και με τα επιπλέον νερά που θα “πέσουν” από διάφορες άλλες κατευθύνσεις θα πάμε σε μια ορθολογικότερη διαχείριση. Όμως, να ποτίζουμε τα χωράφια μας μέρα μεσημέρι και να φεύγει η μισή ποσότητα λόγω της ζέστης αυτό είναι απαράδεκτο».

[Χανιώτικα Νέα]