Επιστρέφει στη Μίνωος η λαϊκή του Σαββάτου

Στην οδό Μίνωος φαίνεται ότι επιστρέφει η λαϊκή αγορά του Σαββάτου έπειτα από τη χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Η πλειοψηφία υπαναχώρησε από την προηγούμενη θέση της -που είχε απομακρύνει τη λαϊκή από τον συγκεκριμένο χώρο- γεγονός που δέχθηκαν με ικανοποίηση αντιπολίτευση και εργαζόμενοι στη λαϊκή αγορά.

Πλέον, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Πουλιδάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που εισακούστηκε – όπως είπε – η αντιπολίτευση και πρόσθεσε: “Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε ταχθεί υπέρ και κατάλαβαν και αυτοί ότι αυτό είναι το συμφέρον του τόπου”.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, αιτιολόγησε την απόφαση λέγοντας μεταξύ άλλων: “Αφού οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών ανέλαβαν τις ευθύνες τους στον τομέα που τους αφορά και αφού η Αρχαιολογία ανέλαβε τις ευθύνες της στον τομέα που την αφορά και συνεκτιμώντας την οικονομική κρίση, εμείς εισηγούμαστε τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στη Μίνωος και Νικηφόρου Φωκά με βάση το σχεδιάγραμμα το οποίο έχει υποβληθεί και με βάση το οποίο εξασφαλίζεται η πρόσβαση της κλινικής και η πρόσβαση του ξενοδοχείου αλλά και άλλες υποχρεώσεις, όπως η αποζημίωση για την κατάληψη του πάρκινγκ το οποίο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για πάρκινγκ και όχι ως χώρος λαϊκής αγοράς”.
Από την πλευρά τους οι Σταύρος Μαρκουλάκης, πρόεδρος Εμπορικού Τμήματος Λαϊκής Αγοράς, Ν. Χανίων και Κώστας Καψωμενάκης, πρόεδρος παραγωγών στη Λαϊκή Αγορά, χαρακτήρισαν θετική την απόφαση, ενώ ανέφεραν ότι ήδη έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες από τους εργαζόμενους για την αναβάθμιση της λαϊκής αγοράς.
Ο “ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ” ΣΤΗΝ ΤΕΔΚ
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Χανίων (ΤΕΔΚ) θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή το θέμα του Αγροτικού Αυγούστου, έπειτα από την άρνηση της Αρχαιολογίας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (Δ.Λ.Τ.) να γίνουν οι εκδηλώσεις στο παλιό λιμάνι.
Στο μεταξύ, στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας και μέλη του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Πουλιδάκης και Μανώλης Μαυρεδάκης διαφοροποίησαν τη θέση τους από την απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Λ.Τ. για το θέμα του Αγροτικού Αυγούστου.
Όπως τόνισαν, μεταξύ άλλων, η απόφαση του Δ.Σ. δεν ήταν ομόφωνη αφού οι ίδιοι τάχθηκαν υπέρ της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων στο παλιό λιμάνι, συνυπολογίζοντας τη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η τοπική οικονομία και το γεγονός ότι ο Αγροτικός Αύγουστος αποτελεί μια κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση.
Παράλληλα, ανέφεραν ότι η “δικαιολογία” της πλειοψηφίας του Δ.Λ.Τ. δεν ευσταθεί, αφού και πέρυσι είχαν υπάρξει αντιδράσεις από την Αρχαιολογία αλλά η απόφαση του Συμβουλίου ήταν διαφορετική.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Άρης Παπαδογιάννης, απαντώντας σημείωσε ότι από το 2008 υπάρχαν αποφάσεις, μετά από εισηγήσεις της αρμόδιας Αρχαιολογίας και του Λιμεναρχείου, για τη μεταφορά του Αγροτικού Αυγούστου σε άλλο σημείο της πόλης: “Το 2009 σε συνεδριάσεις, παρουσία του κ. νομάρχη, του αντινομάρχη και των εμπλεκόμενων φορέων, έγινε ξανά η συζήτηση και είπαμε τότε ότι να πραγματοποιηθεί για τελευταία φορά στον Ενετικό Λιμένα λόγω της κρίσης και του ότι δεν είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία”, είπε ο κ. Παπαδογιάννης και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι όλα αυτά ήταν γνωστά το 2010, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επανήλθε με το ίδιο αίτημα. Ακόμα, τόνισε ότι το Δ.Λ.Τ. είναι διατεθειμένο να συζητήσει εκ νέου το θέμα “με τη ρητή προϋπόθεση ότι, εγγράφως, οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση του Ενετικού Λιμένα θα είναι θετικοί”.
Ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης υπεραμύνθηκε της απόφασης του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και παράλληλα άφησε αιχμές κατά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων αφού όπως τόνισε “εάν η Νομαρχία δεν φρόντισε να λύσει το πρόβλημα που ήξερε ότι υπάρχει και αν για οποιανδήποτε λόγο δεν δίνεται λύση, ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθεί είναι το Δ.Λ.Τ.”.

[Χανιώτικα Νέα]