Νέο δάνειο για τη ΔΕΥΑΧ από το ταμείο παρακαταθηκών

Την οικονομική βιωσιμότητα της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων διασφαλίζει η νέα ρύθμιση (αναχρηματοδότηση), που επιτεύχθηκε μεταξύ του Δήμου Χανίων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.


Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η τελική υπαγωγή των δανειακών υποχρεώσεων της Δ.Ε.Υ.Α Χανίων στη ρύθμιση των εν γένει οφειλών από χορηγηθέντα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τη χορήγηση νέου δανείου συνολικού ποσού 6.083.466,40 ευρώ για την εξόφλησή τους.

Η ετήσια τοκοχρεολυτική δόση θα ανέρχεται σε 531.245,79 ευρώ από 1.240.000 ευρώ που ήταν μέχρι και φέτος!
Ο δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Μανώλης Σκουλάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, επεσήμανε τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΧ και του Δήμου Χανίων, ο οποίος λόγω ανειλημμένων οικονομικών υποχρεώσεών του δεν διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα, προκειμένου να καταβάλει ως εγγυητής των δανείων τα τοκοχρεολύσια της ΔΕΥΑΧ.
«Στο πλαίσιο αυτό το Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, αποφάσισε ομόφωνα και ενέκρινε τη ρύθμιση των εν γένει οφειλών από τα παραπάνω χορηγηθέντα δάνεια από το Τ.Π. και Δανείων με τη χορήγηση νέου δανείου συνολικού ποσού 6.083.466,40 ευρώ στη ΔΕΥΑ Χανίων Ν. Χανίων», ανέφερε.
Οσον αφορά τους βασικούς όρους και τις προϋποθέσεις της νέας δανειακής σύμβασης, ο κ. Σκουλάκης, γνωστοποίησε ότι:
• Η διάρκειά της θα είναι είκοσι έτη, αρχής γενομένης από 1-1-2012 και μέχρι το 2031, ενώ πριν ήταν μέχρι το 2017.
• Το επιτόκιο χορήγησης του δανείου είναι 6.02%.
• Οι τόκοι της τοκοχρεολυτικής δόσης των υπό ρύθμιση δανείων έτους 2011 και των σχετικών τραπεζικών εξόδων συνολικού ποσού περίπου 388.000 ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν από τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. έως 31-12-2011.
• Η ετήσια τοκοχρεολυτική δόση θα ανέρχεται σε 531.245,79 €από 1.240.000 ευρώ που ήταν μέχρι και φέτος,
• Ανά εξάμηνο θα υποβάλλονται από τη ΔΕΥΑΧ προς το Τ.Π.&Δ. τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία ούτως ώστε να παρακολουθείται μέσω δεικτών η εξέλιξη του προγράμματος αποκατάστασης της Επιχείρησης
• Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης θα πραγματοποιηθεί με την προσκόμιση σχετικής απόφασης προληπτικού ελέγχου νομιμότητας της (προ συμβατικός έλεγχος), δηλαδή κατόπιν ελέγχου της νομιμότητάς της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο κ. Σκουλάκης, επεσήμανε ότι τόσο οι προσπάθειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που είχαν ξεκινήσει το 2007 όσο και η πρόσφατη ανοικτή πρόσκληση προς τις Τράπεζες για το ίδιο ζήτημα, είχαν αποβεί άκαρπες, αφού ιδιαίτερα στην τελευταία περίπτωση ανταποκρίθηκε μόνο μια Τράπεζα, η οποία προσέφερε επιτόκιο 9,24%, το οποίο και κρίθηκε ως ασύμφορη οικονομικά λύση.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, «η ρύθμιση που επιτεύχθηκε, πέρα από τη συμβολή της στην οικονομική «ανακούφιση» του Δήμου Χανίων, ο οποίος ως εγγυητής και λόγω αδυναμίας της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κατέβαλλε το τελευταίο διάστημα τους σχετικούς τόκους προς το Τ.Π.&Δ., αποτελεί και μια ιστορική απόφαση που εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων και διασφαλίζει τον στρατηγικής σημασίας αναπτυξιακό ρόλο της στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Χανίων».

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΜΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
Σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκε το σύστημα απόσμησης, στο κεντρικό αντλιοστάσιο A3 της πόλης των Χανίων στην περιοχή του Κουμ Καπί (πίσω από το θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης»).
Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Σκουλάκης, η Δ.Ε.ΥΑ.Χ. ολοκλήρωσε από τον Σεπτέμβριο τις σχετικές εργασίες που αφορούν το έργο της εγκατάστασης συστήματος απόσμησης.
«Με το έργο αυτό δίνεται ουσιαστικά λύση στο χρόνιο πρόβλημα των δυσοσμιών στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της περιοχής», επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων.
Το συγκεκριμένο έργο είχε προϋπολογισμό περίπου 56.000 ευρώ και είναι τμήμα του ευρύτερου έργου «Κατασκευή Νέων Αντλιοστασίων Λυμάτων Α2 ΚΑΙ Α9 (ενετικού λιμένα – παλιά πόλη Χανίων), Εγκατάσταση Συστήματος Απόσμησης στο Κεντρικό Αντλιοστάσιο A3», με προϋπολογισμό 995.070 €(με ΦΠΑ).
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013 μέσω του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΜΟΡΩΝΗ
Τις μελέτες των αντιπλημμυρικών έργων προϋπολογισμού 5.200.000 ευρώ, που αφορούν την εκβολή του ποταμού Μορώνη στην περιοχή Βλητέ της Σούδας, έχει ετοιμάσει η Δ.Ε.ΥΑ.Χ. όπως γνωστοποίησε χθες ο κ. Σκουλάκης. Οι μελέτες των έργων εκτιμάται πως θα απεμπλακούν στο προσεχές τρίμηνο, όπως διαφάνηκε σε συνάντηση με την ειδική γραμματέα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κα Καραβασίλη, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Το έργο είναι προενταγμένο σε χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους. Για το έργο εγκρίθηκαν μέσα στο 2010 οι περιβαλλοντικοί όροι (Μ.Π.Ε.) από την Περιφέρεια Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή του έργου ο Δήμος Χανίων (τέως Δήμος Σούδας) σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση WWF προχώρησε στη μελέτη ανασύστασης του αλμυρόβαλτου, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της εκβολής.  Ηδη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του εξειδικευμένου έργου έχει υποβληθεί για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

ΔΙΚΤΥΑ ΟΜΒΡΙΩΝ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΝΕΑ ΧΩΡΑ
Εν τω μεταξύ, από χθες η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων ξεκίνησε τις εργασίες που αφορούν την υλοποίηση της τρίτης φάσης του έργου: «Δίκτυα Ομβρίων Βασικών Οδών Πόλεως Χανίων», με προϋπολογισμό 738.000 ευρώ.
Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) στο πλαίσιο του Π.Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013 μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Σκουλάκης, οι εργασίες της τρίτης φάσης αφορούν την κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων και πλήρη ανακατασκευή του οδοστρώματος στην οδό Μελετίου Μεταξάκη, στην περιοχή της Νέας Χώρας.
Εξαιτίας των συνεχιζόμενων έργων στην οδό Πειραιώς, κρίθηκε απαραίτητη η ρύθμιση της κυκλοφορίας στη συγκεκριμένη περιοχή μέσω της οδού Γερασίμου Παρδάλη, ως εξής:
Διακόπτεται η κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων στην οδό Μελετίου Μεταξάκη και ρυθμίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους παράπλευρους δρόμους.
Συγκεκριμένα, το τμήμα της οδού Πατριάρχου Ιωαννικείου από την οδό Μελετίου Μεταξάκη μέχρι την οδό Γερασίμου Παρδάλη θα αλλάξει κατεύθυνση από Δυσμάς προς Ανατολάς σε Ανατολάς προς Δυσμάς.
Το τμήμα της οδού Γερασίμου Παρδάλη από την οδό Πατριάρχου Ιωαννικείου μέχρι την Ακτή Κανάρη θα γίνει διπλής κατεύθυνσης και
Το τμήμα της Ακτής Κανάρη από την οδό Γερασίμου Παρδάλη μέχρι την οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης θα γίνει διπλής κατεύθυνσης .
Το τμήμα της οδού Μελετίου Πηγά από την οδό Μελετίου Μεταξάκη μέχρι την οδό Γερασίμου Παρδάλη θα αλλάξει κατεύθυνση από Δυσμάς προς Ανατολάς σε Ανατολάς προς Δυσμάς.
Το τμήμα της οδού Γερασίμου Παρδάλη από την οδό Μελετίου Πηγά μέχρι την οδό Πατριάρχου Ιωαννικείου θα γίνει διπλής κατεύθυνσης .
Η διακοπή θα ισχύει για 10 εργάσιμες ημέρες για την πρώτη φάση και 10 εργάσιμες ημέρες για τη δεύτερη φάση, από χθες Δευτέρα, οπότε και αποκαθίστανται τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ στη συγκεκριμένη περιοχή.
«Με το σημαντικό αυτό έργο υποδομής θωρακίζεται περαιτέρω η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης μας συμβάλλοντας έτσι σημαντικά και ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της», ανέφερε.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης το «παρών» έδωσαν η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κα Αποστολάκη, ο τεχνικός προϊστάμενος της ΔΕΥΑΧ κ. Στεργιάννης και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΥΑΧ κ. Ζουμαδάκης.

[haniotika-nea.gr]