Ανάδειξη των οχυρώσεων στην παλιά πόλη
Τον Δεκέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει το έργο της αποκάλυψης του υπόλοιπου τμήματος της Δυτικής Τάφρου, ενώ ήδη οι Υπηρεσίες της Αρχαιολογίας εξετάζουν το θέμα της δημιουργίας γέφυρας στην προέκταση της οδού Μελετίου Πηγά.
Στο μεταξύ, στις 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου ανακαίνισης του παλιού Τελωνείου, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου δημοπρατείται το έργο «Κατασκευή Σύγχρονων Δικτύων υποδομής στο Κεντρικό Τμήμα της Παλιάς Πόλης – Διαμόρφωση – Αποκατάσταση οδών», που είναι ενταγμένο στο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης Παλιάς Πόλης Χανίων».
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης με τη συμμετοχή του προέδρου της Επιτροπής και προϊσταμένου της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη, του δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, των αντιδημάρχων Μανώλη Κεμεσίδη, Νίκου Ξυνίδη και Κώστα Πρωτοπαπαδάκη, του γ.γ. του Δήμου Χανίων Γαβριήλ Κουρή καθώς και στελεχών του Δήμου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Στο μεταξύ, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύντομα αναμένεται να υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση, με την οποία ο Δήμος Χανίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο αναθέτουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠ.ΠΟ.Τ.) και το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. την εκπόνηση σύνταξης 10 μελετών σε διάφορες ζώνες των οχυρώσεων της παλιάς πόλης.
Όπως γνωστοποιήθηκε το σχέδιο της εν λόγω Προγραμματικής Σύμβασης θα υποβληθεί για έγκριση και ορισμό εκπροσώπων των εμπλεκομένων μερών στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανάθεσης της Σύμβασης, η οποία περιλαμβάνει έξι μελέτες, που αφορούν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τέσσερις, που αφορούν τον Δήμο Χανίων, προσεγγίζει τα 99.000 ευρώ εκ των οποίων τα 84.000 ευρώ διαθέτει ο Δήμος Χανίων από ιδίους πόρους και τα 15.000 ευρώ το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε και η δυνατότητα εκπόνησης μίας ακόμη μελέτης, που αφορά τη διαμόρφωση της Ακτής Τομπάζη και της πλατείας Κατεχάκη.
Ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε, μεταξύ άλλων: «Με την παρουσία μας σήμερα εδώ επιβεβαιώνουμε για μία ακόμη φορά τη στενή συνεργασία του Δήμου Χανίων με το Γραφείο της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Μιχάλη Ανδριανάκη, μια συνεργασία, η οποία έχει, άλλωστε, αναγνωριστεί και από μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού».
Ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε επίσης στα έργα, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και τα οποία αφορούν την παλιά πόλη.
Ειδικότερα επεσήμανε ότι στις 6 Δεκεμβρίου δημοπρατείται το έργο «Αποκατάσταση και Διαρρύθμιση του κτηρίου Παλαιού Τελωνείου για τη δημιουργία Κέντρου Πολλαπλών Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων», συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 7.600.000 ευρώ, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 24 μήνες.
Επίσης, στις 13 Δεκεμβρίου δημοπρατείται από το Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης Παλιάς Πόλης Χανίων» το ενταγμένο έργο «Κατασκευή Σύγχρονων Δικτύων υποδομής στο Κεντρικό Τμήμα της Παλιάς Πόλης – Διαμόρφωση – Αποκατάσταση οδών», συνολικού προϋπολογισμού 1.368.000 ευρώ, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 12 μήνες.
Μάλιστα, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκουλάκης στο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης Παλιάς Πόλης Χανίων» έχει ενταχθεί και το έργο που αφορά το δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης και πιο συγκεκριμένα τις συνοικίες του Τοπ Χανά και της Εβραϊκής, με προϋπολογισμό 2.193.000 ευρώ και αναμένεται η εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η έγκριση διάθεσης πίστωσης, ώστε να προχωρήσει η δημοπράτησή του.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης και προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ανδριανάκης αναφέρθηκε στη δράση της Επιστημονικής Επιτροπής καθώς και στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον Δήμο Χανίων, με στόχο την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων.
Οι μελέτες
Συγκεκριμένα η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου Χανίων – Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου – Υπουργείου Πολιτισμού και Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων Υπουργείου Πολιτισμού για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και να προχωρήσει η υπογραφή της, περιλαμβάνει δέκα μελέτες, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Ειδικότερα:
1. Μελέτη πλακόστρωσης και ηλεκτροφωτισμού οδού Αφεντούλιεφ: Θα περιλαμβάνει την πλακόστρωση της οδού Αφεντούλιεφ με κατάλληλα φυσικά υλικά επίστρωσης σε συνδυασμό πάντα με την όμορη περιοχή καθώς και τον φωτισμό του συγκεκριμένου δρόμου σε συνδυασμό με το πρανές του Βυζαντινού Τείχους.
2. Μελέτη Ανάπλασης Κοινόχρηστου Χώρου Ανατολικά του Τεμένους Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμισί) και ανάδειξης (στερέωση – καθαρισμός) χώρου Μνημείου Μάχης Κρήτης: Θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση και πλακόστρωση του κοινόχρηστου χώρου ανατολικά και νότια του Τεμένους του Κιουτσούκ Χασάν, της οδού Σουρμελή καθώς και του χώρου που προϋπήρχε το Λιμενικό Περίπτερο λαμβάνοντας υπόψη τόσο την εγκεκριμένη Μελέτη Πλακόστρωσης της δυτικής λεκάνης του ενετικού λιμένα όσο και τα νέα δεδομένα του χώρου, ως κομβικό πλέον σημείο αναφοράς χωροταξίας στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, θα προβλέπει αντίστοιχη Μελέτη ηλεκτροφωτισμού ανάδειξης του χώρου, ενώ θα προβλέπει και τη στερέωση και τον καθαρισμό αλλά και την ανάδειξη του βομβαρδισμένου χώρου κάτωθεν του βυζαντινού τείχους με την ονομασία «Μνημείο Μάχης Κρήτης», στην προέκταση της οδού Σουρμελή.
3. Μελέτη Φωτισμού Ανάδειξης Δυτικής Τάφρου – Φρουρίου Φιρκά και Λιμενοβραχίονα Ενετικού Φάρου Χανίων: Θα περιλαμβάνει μελέτη φωτισμού ανάδειξης του φρουρίου Φιρκά (εξωτερικά και εσωτερικά ως προς τον αύλειο χώρο), του λιμενοβραχίονα στο σύνολο του μήκους του (από τα Νεώρια του Moro έως τον φάρο) καθώς και του συνόλου της Δυτικής Τάφρου μετά των τειχών αυτής.
4. Μελέτη Στερέωσης – Αποκατάστασης και ανάδειξης Προμαχώνων Mocenigo και Michiel: Θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες Μελέτες για την πλήρη στερέωση – αποκατάσταση αλλά και ανάδειξη του Προμαχώνα Mocenigo (παλαιά Σχολή Χωροφυλακής) καθώς και του Προμαχώνα Michiel (βόρεια των Νεωρίων του Moro).
5. Μελέτη Στερέωσης – Αποκατάστασης και Ανάδειξης Προμαχώνα Αγίου Νικολάου του Μόλου καθώς και Λιμενοβραχίονα: Θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες Μελέτες για την πλήρη στερέωση -όπου απαιτείται- αποκατάσταση και ανάδειξη του Προμαχώνα Αγίου Νικολάου του μόλου συμπεριλαμβανομένου και του κτίσματος αλλά και του χώρου του καρνάγιου καθώς και του λιμενοβραχίονα (από το καρνάγιο ως τον Προμαχώνα Michiel).
6. Μελέτη Αποκατάστασης Ανατολικού Τμήματος Εξωτερικής Τοιχοποιίας Φρουρίου Φιρκά: Θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εξωτερικής τοιχοποιίας του φρουρίου Φιρκά (ανατολικό τμήμα, από τη Σημαία έως και το Ναυτικό Μουσείο).
7. Μελέτη Ανάπλασης Νοτίου Τμήματος Δυτικού Αναχώματος Ενετικών Οχυρώσεων και Λειτουργία του σαν Χώρου Οργανωμένου Πρασίνου: Θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση και ανάπλαση του νοτίου τμήματος των ενετικών οχυρώσεων από τη συμβολή τερματισμού των οδών Θεοτοκοπούλου και Ζαμπελίου και νότια του αναχώματος περιλαμβανομένης και της κλίμακας ανόδου από τα νότια. Η ανάπλαση και διαμόρφωση θα μελετήσει τον χώρο ως ζώνη οργανωμένου πρασίνου και περιπάτου που θα συνοδεύεται με όλο εκείνο τον απαραίτητο εξοπλισμό ως προς τη χρήση (διάδρομοι περιπάτου – φωτισμό – καθιστικά – παρατηρητήρια – κιγκλιδώματα – φυτεύσεις κ.λπ.). Επίσης, θα πρέπει να λάβει υπόψη την εξωτερική διαμόρφωση που θα απαιτηθεί για το κτήριο του παλαιού ρωσικού Στρατώνα, το οποίο θα αποκατασταθεί λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση που θα πάρει.
8. Μελέτη Κατασκευής Γέφυρας στο Νότιο – Δυτικό Τμήμα της Δυτικής Τάφρου των Ενετικών Οχυρώσεων: Πλήρη Μελέτη (αρχιτεκτονική – στατική – η/μ) κατασκευής γέφυρας στη προέκταση της οδού Μελετίου Πηγά, η οποία θα ενοποιεί την παλιά πόλη με τη νέα μετά την πλήρη ανάδειξη και αποκάλυψη της Δυτικής Τάφρου σε όλο το μήκος της. Η γέφυρα θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές κίνησης πεζών και οχημάτων ανεξαρτήτως κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που μπορούν να ληφθούν.
9. Μελέτη Ανάπλασης και Ανάδειξης πρώην χώρου Πισίνας Ξενία και Αποκατάστασης κτηριακών εγκαταστάσεων – Ενοποίησή του με την πλατεία Τάλω και Δυτική Τάφρο Ενετικών Οχυρώσεων: Πλήρη Μελέτη ανάπλασης και ανάδειξης του πρώην χώρου της πισίνας του Ξενία αλλά και αποκατάστασης των κτηριακών εγκαταστάσεων αυτής. Ενοποίηση του συγκεκριμένου χώρου με την πλατεία Τάλω καθώς και υπόγεια ενοποίησή του με τη Δυτική Τάφρο. Ειδικότερα, για το θέμα της παραχώρησης του χώρου ο κ. Σκουλάκης επεσήμανε χθες ότι η εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) έχει απαντήσει θετικά στο αίτημα της παραχώρησης του χώρου στον Δήμο Χανίων. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «έβαλαν θέμα να λήξουν δύο εκκρεμότητες: Πρώτον είναι η νομιμοποίηση των υπαρχόντων κτηρίων και δεύτερον είναι ο επανακαθορισμός των ορίων του αιγιαλού» και πρόσθεσε ότι στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συμφωνήθηκε να υποβάλει ο Δήμος νέο αίτημα και «ανεξάρτητα από αυτές τις εκκρεμότητες να παραχωρηθεί η περιοχή στον Δήμο, δεδομένου ότι τους έπεισα ότι μπορεί ο Δήμος πολύ πιο εύκολα να άρει αυτές τις εκκρεμότητες».
10. Μελέτη Διαμόρφωσης και Δημιουργίας Υπαίθριου Θεάτρου στην Ανατολική Τάφρο των Ενετικών Οχυρώσεων: Θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση και δημιουργία υπαίθριου θεάτρου σε αντικατάσταση του υφιστάμενου μεταλλικού λυόμενου θεάτρου στον χώρο της Ανατολικής Τάφρου. Ο κ. Ανδριανάκης διευκρίνισε σχετικά χθες ότι ήδη έχει γίνει μια μελέτη, η οποία προβλέπει μια προσωρινή, ήπια παρέμβαση, η οποία θα σέβεται τον χώρο και θα είναι και λειτουργική μέσα από τη δημιουργία χωμάτινων αναβαθμών. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παρέμβαση μπορεί να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2012 διατηρώντας, ωστόσο, κάποιες επιφυλάξεις για το χρονοδιάγραμμα.
Στασιμότητα… στα Νεώρια
Στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης ο προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ κ. Μιχάλης Ανδριανάκης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και για το θέμα των Νεωρίων.
Στην απάντησή του σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη στατική μελέτη η οποία, όπως υπογράμμισε, «προχωράει, αλλά πολύ αργά».
[haniotika-nea.gr]