Τριήμερο επιστημονικό συνέδριο για τον ήρωα Δασκαλογιάννη, στο Ηράκλειο

Τριήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Δασκαλογιάννης:  Η Κρήτη τιμά τον ήρωα της – Η επανάσταση του 1770, Μύθοι και Πραγματικότητες», μια σημαντική δράση στο χώρο του πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας διοργανώνουν από την Πέμπτη 17 μέχρι το Σάββατο 19 Ιουνίου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και ο Δήμος Σφακίων, σε συνεργασία το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και το ΤΕΙ Κρήτης.

Στις 17 και 18 Ιουνίου το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο και το Σάββατο 19 Ιουνίου θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στην Ανώπολη Σφακίων. Στην καταληκτήρια συνεδρίαση θα συνοψιστούν τα συμπεράσματα και θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας σχετικά με τον προβληματισμό που θα έχει αναπτυχθεί. Παράλληλα θα αναζητηθούν τρόποι δράσης για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας με τη συνεργασία αυτοδιοικητικών φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Πρόκειται για ένα συνέδριο που αποτελεί μια ουσιαστική συνεισφορά στην κρητική ιστορία και μια προσπάθεια ανάδειξης του «πρώτου σκιρτήματος ελευθερίας» στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη, που έμεινε γνωστό ως Επανάσταση του Δασκαλογιάννη, όπως επεσήμαναν οι διοργανωτές σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου.  Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη, ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Σήφης Λύκος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργος Νικολακάκης, και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης κ. Βαγγέλης Καπετανάκης.

Πριν από ένα χρόνο και με την ευκαιρία της καθιερωμένης εκδήλωσης που γίνεται στις 17 Ιουνίου προς τιμήν του σπουδαίου αυτού ήρωα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου ανέλαβε την πρωτοβουλία να φωτιστεί και να προβληθεί τόσο η κορυφαία μορφή των κρητικών απελευθερωτικών αγώνων, όσο και η ίδια η επανάσταση του 1770. Ο Δασκαλογιάννης είχε γεννηθεί στην Ανώπολη των Σφακίων και είχε γνωρίσει μαρτυρικό θάνατο στο Μεγάλο Κάστρο μετά την αποτυχία της πρώτης οργανωμένης αντίδρασης των Κρητικών απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, έναν αιώνα έπειτα από την ολοκληρωτική κατάληψη του νησιού τους. Η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Σχοιναράκη, που ήταν κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση των Σφακίων το 2009, ζήτησε τη συνεργασία του Δήμου Σφακίων, και γενικότερα των Σφακιανών, προκειμένου να τεθεί σε νέα βάση το ίδιο το ιστορικό γεγονός, να φωτιστούν οι άγνωστες πλευρές του και να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι σημαντικές επέτειοι της ιστορίας μας. Παράλληλα, να τονωθούν ακόμη περισσότερο οι δεσμοί ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές της Κρήτης και να υλοποιηθεί μια συμβολική ένωση των δυο τόπων, των Σφακίων και του Ηρακλείου, δηλαδή του τόπου στον οποίο γεννήθηκε και έδρασε και του τόπου στον οποίο γνώρισε μαρτυρικό θάνατο ο ήρωας Δασκαλογιάννης.

Η επανάσταση του Δασκαλογιάννη συμπίπτει με την πιο σκοτεινή περίοδο της πρόσφατης ιστορίας του τόπου, με μια περίοδο για την οποία δεν υπάρχουν ούτε αρκετές πηγές, ούτε έχουν γίνει γνωστές μέχρι σήμερα επιστημονικές προσεγγίσεις, ανάλογες με τη σπουδαιότητα του γεγονότος. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου λοιπόν τριάντα επιστήμονες θα φωτίσουν μιαν άγνωστη ιστορική περίοδο και θα αναλύσουν την ίδια την επανάσταση, βασιζόμενοι στη μελέτη των πηγών, της προφορικής λογοτεχνίας και της τοπικής παράδοσης. Εξετάζοντας την επανάσταση όχι ως μεμονωμένο γεγονός αλλά σε συνδυασμό με άλλες περιοχές και μέσα στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών, οι σύνεδροι θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, πολλά από τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά και θα αναφερθούν στο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον των Σφακίων και γενικότερα της Κρήτης του 18ου αιώνα. Παράλληλα, θα ακουστούν για πρώτη φορά ηχητικά ντοκουμέντα από καταγραφές παλαιότερων ερευνητών και θα προβληθεί σχετικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε πριν από 25 χρόνια από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γ. Νικολακάκη.

Η κ. Σχοιναράκη στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε: «Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη στις 17,18 και 19 Ιουνίου, ξεκινώντας στο Ηράκλειο και κλείνοντας τις εργασίες του στην Ανώπολη Σφακίων με την ευκαιρία και του ετησίου μνημόσυνου για τον Δασκαλογιάννη. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου σε συνεργασία με το Δήμο Σφακιών, τόπο καταγωγής του ήρωα Δασκαλογιάννη, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης πραγματοποιεί το συνέδριο «Δασκαλογιάννης:  Η Κρήτη τιμά τον ήρωα της – Η επανάσταση του 1770, Μύθοι και Πραγματικότητες». Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, καθώς σε αυτό συμμετέχουν ως ομιλητές δεκάδες επιστήμονες ερευνητές, που θα φωτίζουν με σημαντικά στοιχεία την τοπική μας ιστορία. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται συνέδριο για μια επανάσταση και για έναν τοπικό ήρωα.

Ως Αυτοδιοίκηση θεωρήσαμε χρέος μας να τιμήσουμε αυτόν τον ήρωα της Κρήτης, έναν άνθρωπο που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία αυτού του τόπου και με τη στάση και τη δράση του αποτελεί παράδειγμα για τις νεότερες γενιές, ιδιαιτέρα στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Το Ηράκλειο και ο Νομός μας είναι η πρώτη περιοχή που τίμησε τον Δασκαλογιάννη με ανδριάντα, καθώς αποτελεί τον τόπο στον οποίο ο Δασκαλογιάννης άφησε την τελευταία του πνοή με  το σκληρότερο τρόπο. Δυο περιοχές της Κρήτης λοιπόν συνεργάζονται και τιμούν έναν ήρωα. Το συνέδριο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στην Ανώπολη, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα που θα προκύψουν και εφοδιάζοντας όσους θα συμμετάσχουν σε αυτό με απαντήσεις σε σημαντικά θέματα από σπουδαίους ερευνητές».

Από την πλευρά του ο κ. Λύκος επεσήμανε «Πρώτα – πρώτα θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Νομάρχη Ηρακλείου κ. Σχοιναράκη για την ιδέα διοργάνωσης του σημαντικού αυτού συνεδρίου. Ευχαριστώ επίσης το ΤΕΙ Κρήτης και το Πανεπιστήμιο, όλους όσοι συνεργάστηκαν για την προετοιμασία του συνεδρίου, καθώς και τον κ. Νίκο Ψιλάκη. Ως Δήμαρχος Σφακιών, που υπηρετώ αυτόν τον τόπο δώδεκα χρόνια, αισθάνομαι και δικαιωμένος και περήφανος, γιατί με το που ανέλαβα θεώρησα ότι αυτή η σελίδα της ιστορίας μας, η συμβολή του Δασκαλογιάννη, δεν είχε τη δέουσα αναγνώριση από το σύγχρονο ελληνισμό. Έτσι, προχωρήσαμε αρκετά, πάλι με τη συνεργασία της κ. Σχοιναρακη στην καθιέρωση επετείου σε παγκρήτιο επίπεδο της επανάστασης του 1770 με το Δασκαλογιάννη. Το επόμενο βήμα, που είναι αυτό το συνέδριο, θα μας εφοδιάσει με τα φώτα εκείνα που είναι απαραίτητα ως συμπεράσματα από το ιστορικό γίγνεσθαι για να μπορέσουμε να αντλήσουμε κατάλληλα διδάγματα και να παλέψουμε το παρόν».

Στη συνέχεια, ο κ. Νικολακάκης ανέφερε: «Θέλω με τη σειρά μου να ευχαριστήσω την κα. Νομάρχη που είχε αυτήν την πραγματικά εξαίρετη ιδέα και πρωτοβουλία, αλλά και το Δήμαρχο Σφακιών και συνάδελφο που συνδιοργανώνει με τη Νομαρχία Ηρακλείου αυτό το επιστημονικό συνέδριο, το όποιο θεωρώ ότι αποτελεί μια κίνηση συγκρητισμού σε μια δύσκολη εποχή. Το επιστημονικό κομμάτι του συνεδρίου σκοπό έχει να αναδείξει μιαν άγνωστη στο πανελλήνιο επανάσταση, που συνέβη πριν από την επανάσταση του 1821».

Τέλος, ο κ. Καπετανάκης μεταξύ άλλων τόνισε: «Το ΤΕΙ Κρήτης με πολύ χαρά συμμετέχει και συμβάλλει στη διοργάνωση αυτού του πολύ σημαντικού συνεδρίου. Κληθήκαμε εδώ από τη συνδιοργανώτρια Νομαρχία Ηρακλείου και το Δήμο Σφακιών,  τους οποίους και ευχαριστούμε για αυτήν την ευκαιρία».

2810.gr

ΣΧΟΛΙΟ

1.000 μπράβο !! Κρίμα που το μάθαμε αργα…
Μήπως δεν διαφημίστηκε όσο θα’πρεπε ;;