ZHANG DEJIANG :Για λιμάνια,αεροδρόμιο και αγροτικά ο Κινέζος στην Κρήτη

Αλλη μία εξέχουσα προσωπικότητα από το εξωτερικό, αυτή τη φορά εξ ανατολάς και από το χώρο της πολιτικής, καταφθάνει σύντομα στο Ηράκλειο. Μετά την άφιξη, κάτω από άκρα μυστικότητα, του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου, βασιλιά Αλβέρτου Β’ και βασίλισσας Πάολα, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» στις 2 Ιουνίου, στις 16 Ιουνίου θα έρθει και ο αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Τσανγκ Ντετσιάνγκ (Zhang Dejiang).


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ντετσιάνγκ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα μας από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου, μετά από πρόσκληση του αντιπροέδρου της…
ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου.
Λεπτομέρειες
Οι γαλαζοαίματοι δεν θέλησαν καμία δημοσιότητα γι’ αυτό και ήρθαν ινκόγκνιτο. Το βασιλικό τζετ προσγειώθηκε στην περιοχή της 126 Σμηναρχίας Μάχης, στη νοτιοδυτική πλευρά του αεροδρομίου. Το ζεύγος κατέφθασε μόνο του και μέσα σε λίγα λεπτά και κάτω από την επίβλεψη αστυνομικής δύναμης φυγαδεύτηκε από τη μεριά της ΣΕΑΠ. Η πομπή που συνόδευσε το βασιλικό ζεύγος στον προορισμό του ήταν μικρή και ιδιαίτερα διακριτική, όπως αναφερόταν σε σχετικό δημοσίευμα της «Τ».
Αντιθέτως, -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Κινέζος αντιπρόεδρος θα προσγειωθεί με δικό του αεροπλάνο, αλλά υποδεχόμενος επίσημα από μία αντιπροσωπία τοπικών φορέων και ενδεχομένως εκπρόσωπο από το υπουργείο Εξωτερικών. Και ο κ. Ντετσιάνγκ θα προσγειωθεί στην περιοχή της 126 Σμηναρχίας Μάχης, όχι γιατί δεν θέλει τα φώτα της δημοσιότητας αλλά για θέμα ασφάλειας. Οσο για το εάν επιθυμεί δημοσιογράφους και φωτογράφους στην άφιξή του, είναι ένα θέμα που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Περισσότερες λεπτομέρειες ωστόσο για την άφιξή του θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Ντετσιάνγκ στο Ηράκλειο.
Υπενθυμίζεται, ότι στις 30 Μαΐου μία κινεζική αντιπροσωπία τεσσάρων ατόμων είχε έρθει για μία διερευνητική επαφή με την πόλη του Ηρακλείου, πριν την άφιξη του αντιπροέδρου, που μέχρι τότε δεν ήταν γνωστό πότε θα επισκεπτόταν την πόλη μας.
Ο ίδιος θα συνοδεύεται από περίπου 40 άτομα. Θα παραμείνει μόνο για μία ημέρα στο Ηράκλειο, αφού την επομένη θα φύγει από το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης».
Στην ανακοίνωση, που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης (www.gov.cn) επισημαίνεται ότι ο κ. Ντετσιάνγκ κατά το χρονικό διάστημα 9-21 Ιουνίου θα επισκεφθεί -εκτός από την Ελλάδα- το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και την Αυστρία.
Σημειώνεται, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, πρόκειται να επισκεφθεί την Κίνα, με αφορμή την εμπορική έκθεση στη Σαγκάη. Η έκθεση έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου του 2010. Εχει θέμα «Καλύτερη πόλη για καλύτερη ζωή». Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», 25.000- 30.000 άτομα επισκέπτονται καθημερινά το ελληνικό περίπτερο, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική παρουσία εκεί.
Το ελληνικό περίπτερο κόστισε επτά εκατομμύρια ευρώ, 40% λιγότερο από το προηγούμενο στη Σαραγόσα. Ωστόσο, ο αριθμός των επισκεπτών δεν έχει προηγούμενο και δεν συγκρίνεται με καμία άλλη παγκόσμια έκθεση.
Σύντομο βιογραφικό
Ο 54χρονος Τσανγκ Ντετσιάνγκ, γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1946 στο χωριό Taian, της επαρχίας Λιαονίνγκ. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Kim Il Sung. Γνωρίζει επίσης Κορεάτικα.
Υπήρξε έντονα πολιτικοποιημένος καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του, συμμετέχοντας ενεργά στα τοπικά κόμματα.

[Τόλμη]