“Πράσινο φως” για τη λιμνοδεξαμενή Ομαλού

Αύριο (σήμερα) ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στον Ομαλό, καθώς απερρίφθη η προσφυγή που είχε κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, όπως ανακοίνωσε χθες ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης.


“Η προσφυγή στο ΣτΕ είχε να κάνει με τους περιβαλλοντικούς όρους που είχαν εγκριθεί ομόφωνα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο το 2006. Με όλα αυτά τα περιβαλλοντικά θέματα ασχολήθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας και έβγαλε την απόφασή του. Ειδικοί ασχολήθηκαν με το θέμα. Δεν είμαι εγώ αυτός που μπορώ να σχολιάσω αποφάσεις δικαστηρίων ή σχόλια και παρατηρήσεις, που είναι…
σεβαστές, από φορείς. Σε κάθε περίπτωση, η νομιμότητα πρέπει να τηρείται, διότι και μετά ειδικά την απόφαση του ΣτΕ, ξεκαθαρίζει το τοπίο και σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους και σε σχέση με τις ανάγκες της περιοχής και όλα αυτά τα θέματα που τέθηκαν από την προσφυγή», δήλωσε ο κ. Αρχοντάκης.
Από την πλευρά του, ο ανάδοχος του έργου, εκπρόσωπος της εταιρείας «ΤΟΞΟ ΑΕΤΕ», Χαράλαμπος Παντελάκης, σχολιάζοντας τις ενστάσεις της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τη λιμνοδεξαμενή, όπως αυτές αποτυπώνονται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε χθες στα «Χ.Ν.», έκανε λόγο για «ανακρίβειες».
Ειδικότερα, ο κ. Παντελάκης σημείωσε ότι «ο καθρέφτης της λιμνοδεξαμενής ήταν στην αρχική μελέτη 292 στρέμματα (1,5 εκατ. κ.μ.). Το νερό πλέον δεν υπερβαίνει τα 120 στρέμματα και η κάλυψη του χώρου της λιμνοδεξαμενής, μαζί με τα επιχώματα και τους περιφερειακούς δρόμους είναι γύρω στα 200 στρέμματα. Η αρχική μελέτη προέβλεπε διπλάσια έκταση. Η διπλάσια αυτή έκταση τεμαχίστηκε και έμεινε η μισή. Η λιμνοδεξαμενή είναι μικρότερης κλίμακας. Είναι αντίστοιχη με αυτή της Κουντούρας. Μπορεί οποιοσδήποτε να πάει να τη δει και να δει αν βλάπτει το περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Παντελάκης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «σήμερα» (χθες) «μου δώσανε εντολή να ξεκινήσω, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα ξεκινήσω μεθαύριο» (αύριο, Πέμπτη). Παράλληλα, ο κ. Παντελάκης υπενθύμισε ότι το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΕΣΠΑ) και ήταν “γέφυρα” από το Γ’ ΚΠΣ. Διευθύνουσα υπηρεσία είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων με επιβλέποντες μηχανικούς του ΟΑΔΥΚ, ενώ προϊσταμένη αρχή είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την υψηλή εποπτεία και τον έλεγχο του έργου θα έχει ειδικό γραφείο τεχνικών συμβούλων, τόνισε ο κ. Παντελάκης, σημειώνοντας ότι «το κυρίως έργο έχει προϋπολογισμό 3 εκατομμυρίων 750 χιλιάδων ευρώ», ενώ προβλέπεται και κονδύλι ύψους 500.000 ευρώ για απαλλοτριώσεις.

[Χανιώτικα νέα]