Στο Ασντόντ οδηγήθηκε μετά την κατάληψη από τους Ισραηλινούς το Rachel Corrie

Χωρίς ένοπλη βία αλλά χωρίς να λείψουν και οι διαμαρτυρίες, οι ισραηλινές δυνάμεις σταμάτησαν ανοιχτά από τη Γάζα άλλο ένα πλοίο του στολίσκου με προορισμό την αποκλεισμένη πόλη πριν το οδηγήσουν σε ισραηλινό λιμάνι.

Μετά από επιχείρηση το πρωί του Σαββάτου κατέλαβαν το Rachel Corrie περί τα 30 χιλιόμετρα από τη Γάζα σε διεθνή ύδατα και σαφώς έξω από τη ζώνη των 20 χιλιομέτρων που έχουν επιβάλει.

Το πλοίο κατέπλευσε το βράδυ στο λιμάνι Ασντόντ όπου του είχαν υποδείξει οι ισραηλινές Αρχές.

Το πλήρωμα και οι επιβαίνοντες στο ιρλανδικό πλοίο δεν έφεραν αντίσταση. Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι η επιχείρηση κράτησε λίγα λεπτά και ότι ο πλοίαρχος είχε συγκεντρώσει όλους τους επιβαίνοντες σε ένα σημείο. Οι επικοινωνίες πάνω στο πλοίο είχαν διακοπεί ώρες νωρίτερα.

Από την πλευρά της, η ιρλανδική οργάνωση που ναύλωσε το Rachel Corrie, η Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία Παλαιστίνη (IPSC), που εδρεύει στο Δουβλίνο κατήγγειλε την «κατάληψη» του πλοίου της στα ανοικτά της Γάζας και την «απαγωγή» των επιβατών του, μιλώντας για πράξη πειρατείας.

Στο σκάφος, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, επέβαιναν συνολικά 19 άτομα, έντεκα ακτιβιστές και οκτώ μέλη πληρώματος. Ανάμεσά τους βρίσκονται η κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης του 1976, Μαϊρίντ Μαγκουάιρ και ο Ντένις Χάλιντεϊ, πρώην αξιωματούχος στα Ηνωμένα Έθνη.

Όλοι πρόκειται να απελαθούν λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους, σύμφωνα με την αστυνομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις επικοινωνίες με το πλοίο, το ισραηλινό ναυτικό χρησιμοποιούσε το όνομα «Linda» όπως ήταν πριν μετονομαστεί σε Rachel Corrie, από το όνομα της Αμερικανίδα ακτιβίστριας που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα το 2003.

Επιδοκιμάζει ο Νετανιάχου, βιβλικές εντολές υπενθυμίζει ο Ερντογάν

Την ομαλή έκβαση της επιχείρησης χαιρέτησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπογραμμίζοντας ότι «είδαμε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα πλοίο ειρηνιστών με τους οποίους διαφωνούμε, αλλά των οποίων σεβόμαστε το δικαίωμα μιας γνώμης διαφορετικής από τη δική μας, και ενός πλοίου του μίσους που οργανώθηκε από Τούρκους εξτρεμιστές που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

«Και στις δύο περιπτώσεις το Ισραήλ ενήργησε με τον ίδιο τρόπο για να γίνει σεβαστός ο ναυτικός αποκλεισμός για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο όπλων προς την Χαμάς».

Εντωμεταξύ, στην Τουρκία η οργή για την επιχείρηση την περασμένη Δευτέρα που προκάλεσε τον θάνατο εννέα, κατά τις επίσημες αναφορές, Τούρκων εξακολουθεί αμείωτη.

Η διενέργεια νεκροψίας στα θύματα έδειξε ότι είχαν μέχρι και 30 σφαίρες στα σώματά τους, πολλοί είχαν πυροβοληθεί εξ’επαφής και στο κεφάλι. Επιπλέον άλλων έξι ακτιβιστών η τύχη αγνοείται. Οι τραυματίες από σφαίρες σχεδόν φτάνουν τους πενήντα.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει δηλώσει ότι θα περιορίσει τους δεσμούς με το Ισραήλ, στο παρελθόν στενότατο σύμμαχο της Άγκυρας, αν και οι σχέσεις των δύο χωρών από το 2008 μέχρι σήμερα βρίσκονται σε φάση ύφεσης. Επιμένει, μάλιστα στην άρση του εμπάργκο κατά της Λωρίδας της Γάζας. Οι διεθνείς πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση εντάθηκαν μετά το αιματηρό επεισόδιο της περασμένης Δευτέρας και το Ισραήλ φαίνεται να εξετάζει να διατηρήσει το εμπάργκο όπλων αλλά να επιτρέψει περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, που έχει ζητήσει επανειλημμένα την τιμωρία του Ισραήλ, υπενθύμισε την Παρασκευή χαρακτηριστικότατα την έκτη εντολή στα τουρκικά, τα αγγλικά και τα εβραϊκά: «Τους μιλάω στη γλώσσα τους: Ου φονεύσεις».

ΤΑ ΝΕΑ