Παράσταση με την “Εβραία” του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Η θεατρική ομάδα «Οι επόμενοι» παρουσιάζουν την παράσταση «Η Εβραία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, στις 24 και 25 Μαΐου, ώρα 9.30 μ.μ., στον “Νότο”, Καλλεργών 12, Νεώρια. «Η Εβραία» αποτελεί ένα απόσπασμα – σκετς του έργου «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ». Γράφτηκε ανάμεσα στα 1935 – 1936, χρόνια κατά τα οποία ο Μπρεχτ βρισκόταν εξόριστος από τη Γερμανία. Στο έργο περιγράφονται ρεαλιστικές σκηνές από τη ζωή της χιτλεροκρατούμενης Γερμανίας.

«Η Εβραία» είναι ένα από τα κορυφαία σκετς του έργου. Μέσα από ένα προσωπικό δράμα διαφαίνεται το καθεστώς του τρόμου που έχει διαπεράσει και διαστρέψει τη ζωή, τις σχέσεις, τη συμπεριφορά και τη σκέψη των ανθρώπων. Η υποκρισία γίνεται χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε ανθρώπινης σχέσης. Η ολοκληρωτική μορφή του καθεστώτος εξαπλώνεται στην υποκρισία όσων υποτάσσονται. Η εβραία Ιουδήθ Κέιθ φεύγει για να απαλλαγεί από τη φρίκη της σιωπής, αλλά σωπαίνει και αυτή και δε λέει τις πύρινες αλήθειες σε αυτούς που αφήνει πίσω.

Η παράσταση ξεκινά με καμπαρέ, δίνοντας την ατμόσφαιρα της εποχής στις αρχές της δεκαετίας του 1930 στη Γερμανία. Η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης που αναβλύζει από το καμπαρέ, έρχεται σε αντιδιαστολή με την ατμόσφαιρα της υποταγής και του φόβου στην «Εβραία».
Είσοδος χωρίς αντίτιμο.