Επιτέλους κάποιο απο τα μεγάλα ΜΜΕ της Αθήνας ασχολείται με την Αιολική κλοπή στο Αποπηγάδι !!

Πρωταγωνιστές: Δύο αδέλφια

Ο Λευτέρης Παναγιωτάκης και ο αδελφός του έχουν 250 στρέμματα στην περιοχή, κληρονομιά του παππού τους. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, πριν από δύο χρόνια η εταιρεία τους πλησίασε και τους πρότεινε χρήματα για να αγοράσει τις εκτάσεις τους. Τότε είπαν το πρώτο «όχι».

Σε επιστολή τους αναφέρουν, χαρακτηριστικά, κάποιους από τους λόγους: «…Αρχικά, ας αναρωτηθούμε τι επιπτώσεις θα έχει στο περιβάλλον, την υγεία αλλά και τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων, η δημιουργία μιας βιομηχανικής ζώνης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος τουλάχιστον 200 MW από πέντε θυγατρικές της γαλλικής EDF (η αντίστοιχη ΔΕΗ της Γαλλίας) στη περιοχή. Οι κάτοικοι θα πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, επιβαρυμένους μάλιστα με το πράσινο τέλος, υπέρ ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος, πέραν του 2% επί των κερδών των εταιρειών που δικαιούνται οι δήμοι…»

Αυτή η άρνηση, όμως, ήταν μόνο η αρχή…

Στόχος: Αιολικά πάρκα

Η εταιρεία … χρειάζεται 2.600 στρέμματα στην περιοχή του Αποπηγαδιού, στην οποία θα τοποθετήσει 103 ανεμογεννήτριες και 8 υδροηλεκτρικούς σταθμούς για να παράγει ρεύμα ισχύος 200 MW. Για να συμβεί αυτό, πρωτίστως πρέπει να πάρει άδεια, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Το 2001 καταθέτουν την πρόταση στον Δήμο Βουκολιών της Κρήτης.

Το 2006 ανακοινώνεται ο χαρακτηρισμός του Αποπηγαδιού ως δάσος.

Το 2006, δύο μήνες μετά την ανακοίνωση, τελεσίδικα χαρακτηρίζεται ως δάσος.

Το 2007 δίνεται η άδεια από την νομαρχία να ξεκινήσουν οι εργασίες για το αιολικό πάρκο στην περιοχή.

Το περίεργο στην υπόθεση είναι πως η ανακοίνωση, για τον χαρακτηρισμό της περιοχής σε δάσος, έγινε σε δύο χαμηλής κυκλοφορίας τοπικές εφημερίδες της Κρήτης, με αποτέλεσμα να μην υποβάλει κανένας ένσταση -αν και είχε κάθε δικαίωμα. Για την ακρίβεια, δεν το έμαθε κανένας.

ολο το άρθρο εδω

(εκτυπώστε το ίσως κατέβει αργότερα…)

Γ.Β.