Κατατέθηκε η εγγύηση για τον Στρος Καν

Κατατέθηκε ήδη η εγγύηση ύψους 1.000.000 δολαρίων σε μετρητά και εγγυητική επιστολή 5.000.000, όμως σύμφωνα με τους συνηγόρους του, «θα πρέπει να επιλυθούν και άλλα ζητήματα», προτού αποφυλακιστεί ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.Οι δικηγόροι του Στρος-Καν και οι εκπρόσωποι της εισαγγελίας θα επιστρέψουν στο δικαστήριο στις 21:30 απόψε (ώρα Ελλάδας).


Με βάση τους όρους, που έθεσε ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, Μάικλ Όμπας, ο Στρος-Καν θα πρέπει να μείνει σε κάποιο σπίτι, να παρακολουθείται σε 24ωρη βάση από κάμερες και να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Post, o Στρος-Καν και η σύζυγός του Αν Σινκλέρ δεν έχουν ακόμη βρει διαμέρισμα στο Μανχάταν όπου θα μπορούσε να μείνει ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ όταν αποφυλακιστεί. H Αν Σινκλέρ φέρεται να νοίκιασε ένα διαμέρισμα στην Μπρίστολ Πλάζα του Μανχάταν όμως η διεύθυνση του κτιρίου ακύρωσε το συμβόλαιο όταν πληροφορήθηκε ποιος θα έμενε εκεί.
Νωρίτερα σήμερα ο πρόξενος της Γαλλίας στη Νέα Υόρκη επισκέφθηκε τον 62χρονο Στρος-Καν στη φυλακή.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα σενάρια διαδοχής του Στρος-Καν στην ηγεσία του Ταμείου, με το Βραζιλιάνο υπουργό Οικονομικών Γκίντο Μαντέγκα να δηλώνει πως η Βραζιλία είναι έτοιμη να υποστηρίξει έναν Ευρωπαίο υποψήφιο για τη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις «εκδημοκρατισμού» του οικονομικού Οργανισμού.
Σε επιστολή του προς τους ομολόγους του της ομάδας G20, ο Βραζιλιάνος υπουργός επέμεινε την Τετάρτη στην ανάγκη να επιλεγεί ο διάδοχος του Γάλλου Στρος-Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ, βάσει των προσόντων του και όχι της εθνικότητάς του.
Η Ευρώπη, που έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο Ταμείο, ασκεί μεγάλες πιέσεις για να διατηρήσει τη διεύθυνση του ΔΝΤ την οποία κατέχει από το 1946, ιδίως στο πλαίσιο της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζεται ως φαβορί από πλευράς των Ευρωπαίων.

fimotro