5,5 εκατομ ευρώ για την παλιά πόλη των Χανίων

Ως το αρτιότερο και το καλύτερα προετοιμασμένο, χαρακτηρίστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου Χανίων το οποίο υποβλήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης για την ένταξη της παλιάς πόλης των Χανίων στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορά στα “Ολοκληρωμένα σχέδια αστικής ανάπλασης”.

Στον δήμο Χανίων θα διατεθούν 5.500.000 ευρώ για να γίνει το έργο ενώ όπως δήλωσε χθες ο δήμαρχος Χανίων κ.Κυριάκος Βιρβιδάκης «πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο η συνάντηση των εκπροσώπων των οκτώ δήμων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τα ολοκληρωμένα σχέδια αστικής ανάπλασης.

Έγινε η κατανομή των ποσών. Για τον δήμο Χανίων προβλέπεται το ποσό των 5.500.000 ευρώ. Το πρόγραμμα σε ότι αφορά στον δήμο Χανίων έχει να κάνει με το σύνολο της παλιάς πόλης. Το επιχειρησιακό σχέδιο έχει ήδη κατατεθεί και είναι χαρακτηριστικό το ότι, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ.Καρούντζος το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου Χανίων είναι το αρτιότερο από όσα έχουν κατατεθεί. Επίσης διευκρινίστηκε ότι τα υπόλοιπα των εκπτώσεων θα παραμένουν εις όφελος των δήμων. Έτσι τα 5,5 εκατομ μπορεί να γίνουν και 7,5 αλλά και οκτώ, ανάλογα με τις εκπτώσεις που θα δοθούν. Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα προσθέσουμε στα πλαίσια αυτού του επιχειρησιακού προγράμματος και άλλα έργα, έτσι ώστε να έχουμε μια δεξαμενή έργων η οποία θα χρηματοδοτηθεί είτε από το πρόγραμμα είτε από άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ».

Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά στις δράσεις που προτείνονται για την παλιά πόλη των Χανίων , όπως είχε πει σε πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου του δήμου Χανίων ο προϊστάμενος του γραφείου της παλιάς πόλης των Χανίων Αντώνης Μυλωνάς, ορισμένες από αυτές είναι οι εξής :

«Πρώτη δράση είναι ο εκσυγχρονισμός των δικτύων υποδομής. Εδώ γίνονται δύο έργα κατασκευής σύγχρονων δικτύων υποδομής στο κεντρικό και Δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης, όπου προβλέπονται αυτόνομο δίκτυο πυρόσβεσης, δίκτυο οπτικών ινών, διαχωρισμού δικτύων ακαθάρτων και ομβρίων, υπογειοποίηση εναέριου δικτύου ΔΕΗ…..Μια δεύτερη δράση είναι η δημιουργία υψηλής ποιότητας δημόσιων χώρων. Εδώ προβλέπεται η επανάχρηση του παλιού Δημαρχείου στην οδό Χάληδων και Ζαμπελίου, για παροχή υπηρεσιών σε πολίτες, επιχειρήσεις και προβολή της πόλης των Χανίων. Γίνεται ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός σε όλα τα δημόσια αποχωρητήρια στην παλιά πόλη. Προβλέπεται η κατασκευή λυόμενου θεάτρου στην Δυτική τάφρο των Ενετικών οχυρώσεων….Μια τρίτη δράση είναι η βιώσιμη αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Αναδεικνύεται το Δυτικό ανάχωμα των Ενετικών οχυρώσεων και οργανώνεται ως χώρος πρασίνου. Προβλέπεται η αποκατάσταση του κτιρίου του παλιού Ρώσικου στρατώνα , το οποίο θα δεχθεί την δράση της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και τοπικής αγοράς εργασίας με την λειτουργία κέντρου αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων….»

Επιπλέον προβλέπεται η πεζοδρόμηση της οδού Ποτιέ, δράσεις για εξοικονόμηση ενέργειας , χρήσης στην παλιά πόλη ποδηλάτων και μικρού λεωφορείου με φιλικά στο περιβάλλον καύσιμα, καθώς επίσης και λειτουργία συμβουλευτικών σταθμών.

[Νέος Κήρυκας]