Μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

Αρχίζει από τις 25 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 18 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων για τα προγράμματα «Πράσινη Επιχείρηση» και «Πράσινες Υποδομές». Φορέας διαχείρισης γι’ αυτά τα προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι η Αναπτυξιακή Κρήτης.

Στο μεταξύ, κατατέθηκε προχθές στη Βουλή το νομοσχέδιο, που προβλέπει την δραστική μείωση του χρόνου ίδρυσης επιχειρήσεων από 38 ημέρες σε μία και την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης Εταιρειών. Τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια και επιλεγμένα ΚΕΠ θ’ αποτελούν τις υπηρεσίες μιας στάσης για την ίδρυση προσωπικών επιχειρήσεων, ενώ για τις ΕΠΕ και ΑΕ το ρόλο αυτό αναλαμβάνουν οι συμβολαιογράφοι. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κρήτης, για Τρίτη συνεχόμενη θητεία εδώ και λίγες ημέρες, Ευάγγελος Σπανουδάκης, «είναι κοινά παραδεκτό ότι τα 4-5 προηγούμενα χρόνια η Αναπτυξιακή Κρήτης με τα προγράμματα που έβγαλε βοήθησε σχεδόν όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας στα Χανιά.

Βοηθήσαμε δηλαδή επιχειρηματίες, οι οποίοι ασχολούνται με τη μεταποίηση, με τον τουρισμό, με τις παροχές υπηρεσιών, με την έρευνα, με τα φωτοβολταϊκά συστήματα κλπ. Αυτή τη στιγμή έχουν προκηρυχθεί δύο μεγάλα προγράμματα η «Πράσινη Επιχείρηση» και οι «Πράσινες Υποδομές». Με τα συγκεκριμένα προγράμματα, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ, ανοίγει ουσιαστικά ο νέος κύκλος ενισχύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την επιχορήγηση επενδυτικών σχεδίων, που εμπεριέχουν περιβαλλοντικές διαστάσεις. Γενικός σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία των επιχειρήσεων, προκειμένου να κάνουν παρεμβάσεις στη διαδικασία της παραγωγικής αλυσίδας, καθώς και η δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε ο τομέας της προστασίας του περιβάλλοντος ν’ αποτελέσει πεδίο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το ύψος της επιδότησης μπορεί ν’ ανέλθει έως και στο 45% του επενδυτικού σχεδίου, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινη Επιχείρηση 2010» ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 30.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ ανά αίτηση».

Ο ίδιος τόνισε ότι «πιστεύω ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βγουν και άλλα προγράμματα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δυστυχώς υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση απ’ την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας και έπρεπε αυτά τα προγράμματα να έχουν βγει πριν από 6-7 μήνες, για να μπορέσουν να δώσουν μία οικονομική ανάσα σ’ επενδύσεις, που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και με την παροχή υπηρεσιών. Ελπίζω ν’ αναπληρωθεί αυτό το κενό, βγαίνοντας τα νέα αυτά τα προγράμματα συν τω χρόνω και μέχρι τον επόμενο Αύγουστο, γιατί οι επιχειρηματίες αυτή τη στιγμή δεινοπαθούν». Τέλος τόνισε ότι «θα κάνουμε διάχυση της πληροφορίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα για τα δύο πρώτα προγράμματα και θα καλέσουμε κόσμο, ώστε να ενημερωθεί και να ετοιμαστεί.

Ελπίζω ότι τα Χανιά θα έχουν μία από τις πρώτες θέσεις στη συμμετοχή γι’ αυτά τα προγράμματα και ότι οι μελέτες θα είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να εγκριθούν και να μπορέσουν οι συνάδελφοι να βοηθηθούν από τα προγράμματα αυτά. Θεωρώ ότι με την οικονομική κρίση, που περνάμε αυτή τη στιγμή, το ενδιαφέρον των Χανιωτών για την ένταξη των επιχειρήσεών τους σε τέτοια αναπτυξιακά προγράμματα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από το παρελθόν. Οι επισκέψεις στο Επιμελητήριο έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες και μας είχε στενοχωρήσει το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να φανούμε χρήσιμοι όλο αυτό το διάστημα σε αυτούς τους ανθρώπους, διότι δεν είχαν βγει προγράμματα. Περιμένουμε εξάλλου να πιάσουμε όλη τη γκάμα του επιχειρείν».

Νομοσχέδιο για ίδρυση Επιχειρήσεων

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων και της Αναπτυξιακής Κρήτης Βαγγέλης Σπανουδάκης στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών, τόνισε τα εξής: «αυτό το νομοσχέδιο έχει ξεκινήσει πριν από 4-5 χρόνια και εγώ προσωπικά είμαι από τους πρωτεργάτες αυτού του νομοσχεδίου. Είναι γεγονός ότι το Επιμελητήριο μας πρωτοστάτησε για τη δημιουργία αυτού του νομοσχεδίου, που είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορεί να γίνει στη χώρα μας, όσον αφορά την οργάνωση των επιχειρήσεων και την κατάταξή τους στα Μητρώα της Ελληνικής Επικράτειας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει κανένας επιχειρηματίας, που δεν θα μπορεί να στήσει Εταιρεία, αν δεν εισαχθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Αυτή τη στιγμή θα δίνουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα για την ίδρυση των Εταιρειών, δεν θα υπάρχουν οι πολύμηνες καθυστερήσεις, που παρατηρούνταν στο παρελθόν και όλα θα γίνονται σε μόνο μία ημέρα για την ίδρυση μίας εταιρείας. Επίσης δεν θα μπορεί κανένας επιχειρηματίας να ιδρύσει Εταιρεία, με άλλα μέσα, παρά μόνο μέσω του ΓΕΜΗ και εκεί που χρειάζονται μία νομική νομιμοποίηση Ανώνυμες Εταιρείες και οι ΕΠΕ θα χρησιμοποιούμε και Συμβολαιογράφο, τον οποίο εμείς προτείνουμε να βρίσκεται μέσα στο Επιμελητήριο, ώστε σε 1 ή σε 1,5 ημέρα ο επιχειρηματίας να τελειώνει τα πάντα για την ίδρυση της επιχείρησής του, από την αρχή που θα ξεκινήσουν τα χαρτιά, μέχρι που θα πάρει την έγκριση».

Τέλος ο ίδιος ανέφερε πως «υπήρξε μία καθυστέρηση, διότι το εγχείρημα αυτό είναι πολύ μεγάλο και μόνο η εκκαθάριση των Μητρώων είναι «τρομερή». Τώρα όμως αυτό το σχέδιο θα ξεκινήσει να υλοποιείται, καθώς η υποδομή και τα μηχανήματα υπάρχουν και ελπίζω ότι μέσα στον Ιούνιο θα μπορέσει να λειτουργήσει».

[Νέος Κήρυκας]