Η ανεργία πλήττει τους μηχανικούς και στην Κρήτη
Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά ανεργίας στους νέους επιστήμονες. Χιλιάδες μηχανικοί έχουν πρόβλημα επιβίωσης, με αποτελέσμα, ειδικά οι νεότεροι, να «νοιώθουν ως μοναδική αξιοπρεπή επιλογή τους τη μετανάστευση», όπως παραδέχεται ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αντώνης Πιταριδάκης.
Ο κ. Πιταριδάκης, μιλώντας στα «Χ.Ν.» στο περιθώριο του 4ου συνεδρίου που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, επισήμανε ότι «τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, με την αναποτελεσματική πολιτική δεκαετιών, το στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθήθηκε και οι βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες και πρακτικές, έχουν ως αποτέλεσμα την σχεδόν ολοκληρωτική παραγωγική κατάρρευση και τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους επιστήμονες».
Η κατάσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, τείνει να καταστεί δραματική.
«Χιλιάδες μηχανικοί και ιδιαίτερα νέοι έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται, ενώ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν άμεσα, εάν υπήρχε η ελάχιστη προς αυτό επιμέλεια. Οι μηχανικοί, και ως πολίτες και ως εργαζόμενοι και ως επιστήμονες, δεν ευθύνονται για το ύψος των βαρών που καλούνται να σηκώσουν, γιατί είναι στην αιχμή της ανάπτυξης και η ανάπτυξη είναι αυτή που δεν έχει έρθει ακόμη στο επίκεντρο και των σημερινών κυβερνητικών πολιτικών», υποστήριξε ο κ. Πιταριδάκης.
Τόνισε, δε, ότι «μοναδική διέξοδος, κατά την άποψη του TEE, είναι μια μακροχρόνια και δομική στρατηγική με πρωταρχικό πυλώνα την Παιδεία. Ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός δεκαετίας, με τη συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας, που θα προσδιορίζει στόχους ανάπτυξης σε συγκεκριμένους τομείς της εθνικής οικονομίας, στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού. Και βέβαια σ’ αυτή την προσπάθεια, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μπορεί και πρέπει να γίνει η κύρια δύναμη ανάταξης».
Ο κ. Πιταριδάκης τόνισε ότι «τα περιθώρια δράσης είναι τεράστια. Η Ελλάδα είναι τελευταία στις χώρες του ΟΟΣΑ σε εισαγωγή νέων τεχνολογιών, αξιοποίησης της καινοτομίας και της έρευνας. Είναι πρώτη στις χώρες της EE στην ανεργία των νέων επιστημόνων! Η αξιοποίηση της γνώσης και των ικανοτήτων των ελλήνων επιστημόνων, σημαίνει περισσότερες, καλύτερες, πιο ασφαλείς θέσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Ζητούμενο, λοιπόν», πρόσθεσε ο κ. Πιταριδάκης, «είναι η αξιοποίηση και όχι η απαξίωση του επιστημονικού δυναμικού, το οποίο αποτελεί εγγύηση για τις αναγκαίες ανατροπές στο οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στην κρίση, με έμφαση στους νέους επιστήμονες και μηχανικούς, μεταξύ των οποίων βέβαια σήμερα παρατηρείται ο υψηλότερος δείκτης αύξησης της ανεργίας σε όλη την Ε.Ε.».
Ο κ. Πιταριδάκης υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες διπλωματούχοι μηχανικοί είναι 108.000, αριθμός τριπλάσιος από τον μέσο όρο των χωρών της EE. Αποτελούν το 2% του ενεργού πληθυσμού. Υπηρετούν την ανάπτυξη, την τροφοδοτούν και τρέφονται από αυτήν. Έχουν σπουδάσει με δαπάνες του κράτους και των οικογενειών τους και είναι λυπηρό το φαινόμενο που εντείνεται αυτόν τον καιρό, οι νέοι μηχανικοί να νοιώθουν μοναδική αξιοπρεπή επιλογή τους τη μετανάστευση. Ζητούμενο, λοιπόν, παραμένει να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα αντιστρέψουν αυτήν την κατάσταση, παράλληλα με τη συνεχή προσπάθεια να προετοιμάσουμε καλύτερα τους νέους μηχανικούς (τόσο πριν όσο και μετά την κτήση του πτυχίου τους) για να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα που καλούνται να αντιμετωπίσουν», κατέληξε ο κ. Πιταριδάκης.
[Χανιώτικα Νέα]