Χιονοστιβάδα οι αντιδράσεις για τον Καλλικράτη στην Κρήτη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου που αφορά τον “Καλλικράτη” με Δήμους στο νομό Ηρακλείου να διαμαρτύρονται και οι κάτοικοι να προχωρούν σε κινητοποιήσεις . Πριν από λίγο κάτοικοι της Αλικαρνασσού έκοψαν περίφραξη του αεροδρομίου Ηρακλείου και έχουν μπει μέσα σ΄ αυτό στη Νοτιοδυτική του πλευρά σε περίπου 500 μέτρα από την πίστα .

Στο μεταξύ διαδήλωση με αυτοκινητοπομπή προς τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης έκαναν δημότες του Καστελίου, που αντιδρούν στη συνένωση του δήμου με το Αρκαλοχώρι και το Θραψανό.


Την ίδια ώρα περίπου 100 Καστελλιανοί αποσπάστηκαν από την κινητοποίηση της Περιφέρειας και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο του Ηρακλείου, με σκοπό να παραδώσουν τις κομματικές τους ταυτότητες, όπως είχε αποφασιστεί σε λαϊκή συνέλευση της περιοχής. Βρήκαν όμως κλειστά τα γραφεία της Νομαρχιακής και άρχισαν να πετούν αυγά και ντομάτες φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα κατά του ΠΑΣΟΚ. Αυγά πέταξαν επίσης σε γραφεία των βουλευτών καθώς και στο Νομαρχιακό Κατάστημα.
Οι κάτοικοι του Καστελλίου κατευθύνθηκαν με τα οχήματά τους στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη και ζήτησαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αφού δεν απέδωσαν οι όποιες επαφές είχαν το τελευταίο διάστημα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Στο μεταξύ για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας οι κάτοικοι του Ζαρού με αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.
Η πρώτη επίσκεψη τους είχε συμβολικό χαρακτήρα, ενώ σήμερα προχώρησαν σε κατάληψη. Οι κάτοικοι του Ζαρού εμμένουν στην αυτονόμηση του Δήμου με το κριτήριο της ορεινότητας, όπως αυτό εφαρμόστηκε σε πολλούς δήμους της χώρας, ενώ στην Κρήτη εφαρμόστηκε σε Οροπέδιο Λασιθίου, Βιάννο, Ανώγεια και Σφακιά.
Οι κάτοικοι του Ζαρού υποστήριζαν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη της Περιφέρειας μέχρι την τελική ψήφιση του σχεδίου νόμου. Εξ άλλου η λαϊκή συνέλευση του Τυμπακίου αποφάσισε να ζητήσει από το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να παραιτηθούν, από τους βουλευτές να καταψηφίσουν, αποχή από τις εκλογές, παραίτηση των Τοπικών Οργανώσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και μετάθεση της πινακίδας των ορίων του Ρεθύμνου, στο ύψος της Καλυβιανής, ούτως ώστε συμβολικά το Τυμπάκι να αλλάξει νομό.
Η λαϊκή συνέλευση του Κόφινα δεν αποδέχεται τη νέα πρόταση του Υπουργού που τον εντάσσει στο Δήμο Γόρτυνας και εμμένει τον ενιαίο δήμο της Μεσαράς ή έστω στην προηγούμενη πρόταση του Υπουργού για το Δήμο Κόφινα- Αστερουσίων με έδρα το Ασήμι, που είχε αποδεχτεί η τοπική κοινωνία.
Στην ίδια ενότητα αντιδρά και ο Δήμος Ρούβα, που εμμένει στο Δήμο της Ρίζας, ενώ αντιπροσωπεία μετέβη στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Την ίδια ώρα οι Αρχάνες διαμαρτύρονται για την έδρα του Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων, που είναι τα Πεζά, την οποία και διεκδικούν.

[tvcreta.gr]