Αντιδράσεις για το χωροταξικό στα Χανιά
Πάντως σήμερα στις 9,30 το πρωί συνεδριάζει το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ και στην συνέχεια συγκαλείται η Γενική Συνέλευση προκειμένου να πάρει τις οριστικές αποφάσεις επί του νομοσχεδίου. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ κ.Κυριάκος Βιρβιδάκης «στην Γ.Σ. προβλέπεται η εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ κ.Κακλαμάνη, ομιλία μόνο των εκπροσώπων των παρατάξεων και στην συνέχεια θα στηθεί κάλπη και θα ψηφίσουν τα 500 μέλη της συνέλευσης για το σχέδιο νόμου για τον Καλλικράτη.
Η διαδικασία του διαλόγου, ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί, ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει συζήτηση αλλά μια τελική ψηφοφορία». Σύμφωνα με τον κ.Βιρβιδάκη και σε ότι αφορά στο σύνολο του νομοσχεδίου « η διαδικασία του διαλόγου έχει λήξει. Βεβαίως θα γίνει διάλογος και την επιτροπή της Βουλής, εμείς θα επιμείνουμε ως ΚΕΔΚΕ στα θέματα τα οποία έχουμε ζητήσει, πολύ λίγα έγιναν δεκτά μέχρι τώρα, αλλά από κει και πέρα ότι ισχύει για όλα τα σχέδια νόμου το ίδιο θα ισχύσει και για αυτό».
Και χθες πάντως αρκετοί δήμαρχοι εξέφρασαν την διαφωνίες τους για το χωροταξικό, αρχής γενομένης από τους δημάρχους Ελ.Βενιζέλου, Θερίσου και Κεραμειών, οι οποίοι , ως γνωστόν, είχαν προτείνει την συνένωσή τους σε έναν δήμο και όχι την ένταξή τους στον νέο δήμο Χανίων. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις τους :
Μανώλης Κεμεσίδης : «Εμείς μπορούσαμε και μπορούμε να αποκλείσουμε το νοσοκομείο, την ΔΕΗ, κεντρικούς δρόμους. Όμως εμείς δεν το κάνουμε. Ευγενικά και όμορφα ζητάμε μια απάντηση από το γραφείο του Πρωθυπουργού , το γραφείο του κ.Ραγκούση και τους βουλευτές. Γιατί δεν μας λένε αφού πληρούμε όλα τα κριτήρια…»
Γιώργος Τσαπάκος : «Αποφασίσαμε να μην κάνουμε κινητοποιήσεις όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα. Θεωρώ ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ένας δήμος δίπλα στα Χανιά. Θεωρώ ότι αδικούμαστε κατάφωρα και περιμένουμε μια επίσημη απάντηση…»
Μανώλης Στρατουδάκης : « Κάναμε μια προσπάθεια στηριγμένοι στην λογική και στα κριτήρια του σχεδίου Καλλικράτης. Δυστυχώς τα ίδια αυτά τα κριτήρια στην δική μας περίπτωση δεν ελήφθησαν υπόψιν….»
Επίσης ο δήμαρχος Πλατανιά κ.Γιώργος Τσαγκαράκης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως πρέπει «να δούμε το θέμα της οικονομίας του Νομού που επηρεάζεται από την αποκοπή της Νέας Κυδωνίας από τον παραλιακό δήμο του Πλατανιά και να αλλάξουμε την απόφαση και να πάμε όλοι μαζί να κάνουμε τον μεγάλο μητροπολιτικό δήμο και παράλληλα δίπλα, έναν τουριστικό δήμο που θα βοηθάει την οικονομία του Νομού. Εμείς έτσι κι αλλιώς θα επιβιώσουμε. Απλά θα ανακοπεί η ανάπτυξη για τα επόμενα πέντε έξη χρόνια…»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νέας Κυδωνίας κ. Μανώλης Σταματάκης ευχήθηκε «να μην αποδειχθεί πολλά χρόνια μετά ότι έγινε ένα μοιραίο λάθος στο Νομό Χανίων. Ένα λάθος στον σχεδιασμό που θα επηρεάσει τα επόμενα χρόνια την γενικότερη οικονομία του Νομού. Μακάρι να είμαι λάθος εγώ ή όλοι αυτοί που υποστηρίζουν αυτή την θέση και να αποδειχθεί πως εμείς είχαμε άδικο».
Στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ακρωτηρίου για να παραμείνει ως αυτόνομος δήμος αναφέρθηκε ο δήμαρχος Μιχάλης Κυνηγός, ενώ την αντίθεσή τους στην μη ένταξη στον νέο δήμο Κισάμου και των δήμων Κολυμπαρίου και Βουκολιών τόνισαν η δήμαρχος Φρόσω Σκουλάκη και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Καλαιτζάκης. Όπως είπαν και οι δύο, η προτεινόμενη διαμόρφωση του νέου δήμου Κισάμου, όχι μόνο “τεμαχίζει” την πρώην επαρχία Κισάμου αλλά επιπλέον δημιουργεί έναν σχετικά μικρό δήμο που θα είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις που θα δοθούν με την κατάργηση και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. « Αυτή την στιγμή είναι η μόνη επαρχία που αποκόπηκε. Είναι απαράδεκτο που αποκόπηκε ο κόλπος της Κισάμου και δημιουργείται ένας μικρός δήμος σύμφωνα με τα δεδομένα του σχεδίου, ενώ για να είναι βιώσιμος θεωρώ ότι πρέπει να έχει έναν μεγαλύτερο πληθυσμό από αυτόν που θα έχει βάσει του σχεδίου» είπε η κα Σκουλάκη, ενώ ο κ. Καλαιτζάκης επεσήμανε ότι « η χάραξη των νέων ορίων στην επαρχία Κισάμου είναι εντελώς απαράδεκτη και πέρα από κάθε λογική. Καταδικάζει την περιοχή σε έναν δευτερεύοντα ρόλο και κάνει αμφίβολη ακόμη και την επιβίωσή της…»
Υπενθυμίζεται πως αντιδράσεις έχουν εκφραστεί και στην κοινότητα Ασή Γωνιάς , οι κάτοικοι της οποίας ζητούν να μείνουν ως αυτόνομος ορεινός δήμος, αλλά και στον δήμο Κανδάνου, όπου ζητούν η ονομασία του νέου δήμου να μην είναι “Κάντανος-Σέλινο” αλλά μόνο “Σέλινο” και η διοικητική έδρα να μην είναι στην Παλαιόχωρα, αλλά στην Κάνδανο.
[Νέος Κήρυκας]