Οργιάζουν οι φήμες περι κατάργησης του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών

Ελεύθερη για το κοινό ήταν χθες η είσοδος στο Ενυδρείο στην πρώην βάση των Γουρνών καθώς με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι στο ΕΛΚΕΘΕ, σε τοπικό επίπεδο,  επέλεξαν να δείξουν την δυσαρέσκεια τους για το γεγονός του ότι δεν τους καταβάλλεται ο, ήδη κουτσουρεμένος από τις περικοπές, μισθός τους.

Όπως οι ίδιοι υπογραμμίζουν, παραμένουν απλήρωτοι για εργασία που έχουν προσφέρει χωρίς να τους δίνεται κάποια απάντηση για το πως και πότε θα τους καταβληθεί ο μισθός τους κι ενώ έχουν προσπαθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα με διάλογο και ενημέρωση για την  οριστική επίλυση του προβλήματος, χωρίς ανταπόκριση.

Χθες το πρωί οι εργαζόμενοι του ΕΛΚΕΘΕ στο Ηράκλειο συγκεντρώθηκαν έξω από το Ενυδρείο Κρήτης ενώ προγραμματίζουν σήμερα, πανελλαδικά, στάση εργασίας από τις 9 το πρωί ως τη μια μετά το μεσημέρι και διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Το κλίμα στο ΕΛΚΕΘΕ δεν είναι καλό γιατί πέραν των οφειλομένων ποσών προς το προσωπικό του, οργιάζουν οι φήμες περί κατάργησης του χωρίς να υπάρχει γραπτή διάψευση από υπουργεία και υπηρεσίες.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στο ΕΛΚΕΘΕ βλέπουν το φως της δημοσιότητας ειδήσεις για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ενυδρείου στον κόσμο, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Μάλιστα η επένδυση εκεί  σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων θα ενταχθεί στο  πρόγραμμα Fast Track του υπουργείου Επικρατείας.

Στο ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί μαρίνα, δύο γήπεδα γκολφ, ερευνητικά κέντρα  πανεπιστήµια, εκθεσιακά, τεχνολογικά και συνεδριακά κέντρα και εμπορικά κέντρα, Mall, που μάλλον φαίνεται να είναι και το ζητούμενο της επένδυσης.

To συνολικό, σύμφωνα µε τις αρχικές εκτιμήσεις σχέδιο  είναι ύψους 5 – 7 δισ .ευρώ και θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παµπούκη στους αξιωµατούχους του Κατάρ µε τους οποίους θα συναντηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Οι ειδήσεις αυτές, όπως είναι επόμενο προβληματίζουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους στο ΕΛΚΕΘΕ, όπου πραγματικά παράγεται έργο αλλά και έρευνα, χωρίς κανείς από την Πολιτεία να το αναγνωρίζει.

Ο διευθυντής του Ενυδρείου Κρήτης Μιχάλης Παπαδάκης εμφανώς απογοητευμένος από τις εξελίξεις κάνει λόγο για ανικανότητα, έλλειψη στρατηγικής και οράματος από μέρους της κυβέρνησης που γυρίζει την πλάτη στο ΕΛΚΕΘΕ και στο δημιούργημα του που λέγεται Ενυδρείο Κρήτης με τους 300.000 επισκέπτες το χρόνο και την πρωτοπορία σε όλες τις δράσεις αλλά και στο ίδιο το στήσιμο του.

Οι φόβοι

Ο κ Παπαδάκης φοβάται πως κάποιοι θα επιχειρήσουν να εγκλωβίσουν το Ενυδρείο ανάμεσα σε πολυκαταστήματα κι άλλες υποδομές αφού ακούγεται έντονα πως και η πρώην βάση των Γουρνών μαζί με το Ελληνικό και περιοχή της Ρόδου είναι τα τρία φιλέτα του δημοσίου προς πώληση.

[GOODNET]