Βραβείο στον Σταύρο Ψυλλάκη Για την ταινία “Αλλος δρόμος δεν υπήρχε”

Η ταινία «Αλλος δρόμος δεν υπήρχε» του Σταύρου Ψυλλάκη απέσπασε το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ), στο πλαίσιο των βραβείων που δόθηκαν από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου σε ειδική τελετή που έγινε προχθές, Δευτέρα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
«Το “Αλλος δρόμος δεν υπήρχε” δεν είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ αλλά μια ταινία χαρτογράφησης της ανθρώπινης ύπαρξης. Πάντα με απασχολούσαν οι οριακές καταστάσεις που είναι γεμάτες ηθικά διλήμματα» αναφέρει σχετικά ο δημιουργός της Σταύρος Ψυλλάκης.
Πρόκειται για μία ταινία που αναφέρεται στις συγκλονιστικές περιπέτειες που βίωσε ένα τμήμα του Δημοκρατικού Στρατού στην Κρήτη, όταν ο εμφύλιος στην υπόλοιπη Ελλάδα είχε ήδη λήξει.


Παράνομοι και επικηρυγμένοι αντάρτες (έξι άνδρες και δύο γυναίκες έμειναν τελικά) κρύβονταν για 14 περίπου χρόνια στον Ν. Χανίων, ανασυγκροτώντας τις παράνομες οργανώσεις. Το 1962, έξι από αυτούς δραπέτευσαν, μέσω Ιταλίας, στην Τασκένδη. Οι τρεις (ο Νίκος, η Αργυρώ Κοκοβλή και ο Γιάννης Λιονάκης) ζουν και αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα του ντοκιμαντέρ. Στην ταινία παρακολουθούμε το «θαύμα» της αντοχής των τσακισμένων υπολειμμάτων του Δημοκρατικού Στρατού και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων που τους έκρυβαν τόσα χρόνια. «Πρωταγωνιστές» και «αφανείς» αυτής της ιστορίας, εξίσου φωτεινοί και δυσεύρετοι, πέρα από ιδεολογίες, ενσαρκώνουν κάτι πολύ σημαντικό: βαθιά προσήλωση στον ίδιο τον άνθρωπο και στην αξιοπρέπειά του. Κι αυτό είναι το θέμα της ταινίας.
Οι άνθρωπο αυτοί που έζησαν σε απίστευτες για τα σημερινά δεδομένα συνθήκες έδωσαν έναν αγώνα αξιοπρέπειας κι ένα παράδειγμα στάσης ζωής, δυσεύρετα στην εποχή μας.
Η ταινία στηρίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Νίκου και της Αργυρώς Κοκοβλή.


Συντελεστές
Το σενάριο και τη σκηνοθεσία επιμελείται ο Σταύρος Ψυλλάκης, η αρχική ιδέα ήταν του Ματθαίου Φραντζεσκάκη, ο οποίος βοήθησε στην έρευνα και το σενάριο, τη διεύθυνση φωτογραφίας έχει ο Χρήστος Ασημακόπουλος, τα συμπληρωματικά γυρίσματα έκανε ο Στέλιος Αποστολόπουλος, τις ειδικές λήψεις ο Δημήτρης Ξενάκης, την πρωτότυπη μουσική ο Βαγγέλης Φαμπιάς, το μοντάζ ο Γιώργος Τριανταφύλλου με τη συνεργασία του Αντώνη Γασπαρινάτου, ηχολήπτης ήταν ο Αναστάσης Εφεντάκης, τη διεύθυνση της παραγωγής είχε ο Νικόλας Πανουτσόπουλος, ενώ βοηθοί παραγωγοί ήταν οι Παναγιώτης Παπάζογλου και Θανάσης Αποστολάκης, την απόδοση κειμένου επιμελήθηκε ο Πάνος Κυπαρίσσης.