Πώς θα γίνει η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους

Στις Πολεοδομίες η εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους

Ποιοι εντάσσονται στη ρύθμιση

Πώς θα πληρωθούν τα πρόστιμα

Την ερμηνευτική εγκύκλιο που δίνει τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις για την υποδοχή των αιτήσεων για τους ημιυπαίθριους, απέστειλε στις Πολεοδομίες της χώρας το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με την εγκύκλιο ξεκινά τυπικά αλλά και ουσιαστικά η διαδικασία των δηλώσεων αν και στελέχη των Πολεοδομιών εκτιμούν ότι θα πρέπει να επεξεργαστούν τις επόμενες μέρες την εγκύκλιο και μετά να ξεκινήσουν να δέχονται τις αιτήσεις του κόσμου.

Η έναρξη της διαδικασίας συμπίπτει με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των εσόδων των ημιυπαίθριων για δημοσιονομικούς σκοπούς, αν και στο υπουργείο Περιβάλλοντος επιμένουν στην …οικολογική κατεύθυνση των προστίμων διατήρησης.

Η …μάχη για τα έσοδα

Όπως διευκρινίζει το ΥΠΕΚΑ «ο Νόμος 3843/2010 Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις, που πρόσφατα ψηφίστηκε θα ισχύσει στο σύνολο των προβλέψεών του. Οι πόροι από το ειδικό πρόστιμο διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων θα αποδοθούν στο Πράσινο Ταμείο».

Σύμφωνα με την γενική γραμματέα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Αναπλάσεων κ. Μαρία Καλτσά, τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους και τους άλλους χώρους που άλλαξαν χρήση θα χρηματοδοτήσουν τις δράσεις που θα σχεδιάσει το «πράσινο ταμείο». Υποστηρίζει μάλιστα ότι τα έσοδα που ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου αφορούν την είσπραξη των βεβαιωμένων προστίμων, για τα οποία έχουν σταλεί οι σχετικές πράξεις στις εφορείες αλλά αυτά δεν έχουν εισπραχθεί.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καθόλου σαφή ότι θα γίνουν έτσι μιας και στο υπουργείο Οικονομίας καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες να αντλήσουν έσοδα.

Εάν μάλιστα ευσταθούν οι πληροφορίες που θέλουν τα έσοδα από τα πρόστιμα διατήρησης να πολλαπλασιάζονται και να διαμορφώνονται από 5 έως 7 δισ. ευρώ κυρίως από τις εισπράξεις όσων θελήσουν να καλύψουν τις παρανομίες τους στα υπόγεια, είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να τονώσουν τον αγώνα ταχύτητας για νέους πόρους.

Σαφές από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι επίσης ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο εισπρακτικό μηχανισμό προκειμένου να αντλήσει επιπλέον έσοδα για τα περίπου 2 εκατομμύρια αυθαίρετα κτίσματα.

Ποιοι εντάσσονται στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους

Όσα χτίσματα είναι στον εγκεκριμένο κτιριακό όγκο (το κέλυφος του κτιρίου που φαίνεται στην οικοδομική άδεια από το δάπεδο του υπογείου μέχρι το δώμα ή την στέγη) μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση.

Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται τα υπόγεια, οι πυλωτές, οι αρχιτεκτονικές προεξοχές, τα πατάρια, η σοφίτα, οι ημιυπαίθριοι χώροι, ο μηχανολογικός όροφος, η αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων. Δεν περιλαμβάνονται κλεισμένα μπαλκόνια, κλεισμένες – στεγασμένες εγκαταστάσεις στήριξης φυτών (πέργκολες), κατασκευές στο δώμα, στην πρασιά κλπ.

Δεν υπάγονται στη ρύθμιση αυτή χώροι που έχουν ανεγερθεί καθ’ υπέρβαση του κατά τα παραπάνω κελύφους της οικοδομικής άδειας.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Το φάκελο για την ρύθμιση υποβάλλει στην υπηρεσία ο κύριος του ακινήτου ή ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του. Σε περίπτωση συγκυριότητας για το ίδιο αυτοτελές ακίνητο, η αίτηση υποβάλλεται και προσυπογράφεται από όλους τους συνιδιοκτήτες και εξουσιοδοτείται ένας εξ΄ αυτών ( ή και τρίτο πρόσωπο π.χ. ο μηχανικός) να διεκπεραιώσει την ρύθμιση.

Την αίτηση συνοδεύει: υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, τεχνική έκθεση μηχανικού με όλα τα στοιχεία της οικοδομικής άδειας.

Σε περίπτωση που σε αυτοτελή ιδιοκτησία ρυθμίζονται περισσότεροι του ενός χώροι τότε εάν αυτοί είναι της ίδιας κατηγορίας απαιτείται ένα παράβολο για όλους, διαφορετικά απαιτείται ξεχωριστό παράβολο για κάθε κατηγορία (π.χ 250 € για το σύνολο των ημιυπαιθρίων χώρων και 350 € για το σύνολο των άλλων χώρων).

Εάν δεν συνοδεύουν την αίτηση τα παραπάνω παράβολα, η αίτηση δεν παραλαμβάνεται και επιστρέφεται χωρίς να πρωτοκολληθεί στον ενδιαφερόμενο. Με την κατάθεση της αίτησης, των παραβόλων και της υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη παραλαμβάνεται η αίτηση και αντίγραφό της παραδίδεται σφραγισμένο στον ενδιαφερόμενο.

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην πολεοδομική υπηρεσία ταχυδρομικά με σφραγίδα ταχυδρομείου μέχρι την 28/10/2010 ή μέχρι την 28/12/2010 αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο.

Ο έλεγχος πληρότητας γίνεται κατά την υποβολή της αίτησης και πιθανές ελλείψεις σημειώνονται στην ανάλογη θέση στο πίσω μέρος της αίτησης (στην περίπτωση συστημένης επιστολής σε διάστημα 30 ημερών). Σε κάθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος έχει προθεσμία 15 ημερών για την προσκόμιση των ελλείψεων.

Σημειώνεται ότι πρόστιμα, εισφορές για άλλες αυθαιρεσίες πέρα αυτών που ρυθμίζονται με τις παρούσες διατάξεις εξακολουθούν να επιβάλλονται και αρμόδια για τον διαχωρισμό (καταγεγραμμένες περιπτώσεις που έχει βεβαιωθεί το πρόστιμο) είναι η πολεοδομική υπηρεσία που ενημερώνει την ΔΟΥ για τα πρόστιμα που εξακολουθούν να απαιτούνται καθώς και αυτά που διαγράφονται. Καταβληθέντα ποσά δεν συμψηφίζονται και δεν αναζητούνται.

Πότε πρέπει να εξοφληθούν τα πρόστιμα

Για τις κατοικίες το πρόστιμο μπορεί να εξοφληθεί μέχρι τις 28/12/2011, ενώ για τις υπόλοιπες χρήσεις μέχρι τις 28/4/2012. Το πρόστιμο μπορεί να καταβληθεί άτοκα σε έξι ισόποσες δόσεις, η πρώτη των οποίων θα πρέπει να καταβληθεί πριν την 28/4/2011.

Επίσης στο ίδιο χρονικό διάστημα μπορεί να εξοφληθεί ολόκληρο το ποσό με έκπτωση 10%.

Μετά την ολοκλήρωση της καταβολής του ειδικού προστίμου τα παραστατικά προσκομίζονται στην πολεοδομική υπηρεσία που σφραγίζει την αίτηση του ενδιαφερομένου με την σφραγίδα περαίωσης της διαδικασίας.

Γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών

Για κάθε πληροφορία και για την διεκπεραίωση της διαδικασίας, αρμόδιες είναι οι τοπικές πολεοδομικές υπηρεσίες, στις οποίες θα πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες.

Επιπλέον, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, το ΚΕΠ του ΥΠΕΚΑ (Αμαλιάδος 17, ισόγειο), για 40 ημέρες από σήμερα, θα λειτουργεί υποστηρικτικά για την παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων προς τους ενδιαφερόμενους. Λειτουργούν επίσης οι γραμμές τηλεφωνικών πληροφοριών: 2106451698 και 2106453961.

Πατρίς