Νερό στον κάμπο Ρεθύμνου από το φράγμα Ποταμών

Τρία έργα σκοπεύει να εντάξει ο ΟΑΔΥΚ στο πρόγραμμα «Κρήτη-Πράσινη Ανάπτυξη»

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση με την αντικατάσταση των προβληματικών αγωγών στο Φράγμα Ποταμών. Μετά από τρεις μέρες δοκιμών και συνεχών πιέσεων των αγωγών, πάνω από τα όρια κανονικής λειτουργίας, τα τεστ ολοκληρώθηκαν χωρίς επιπλέον προβλήματα κι έτσι χθες ο ΟΑΔΥΚ παρέλαβε το έργο από τον ανάδοχο εργολάβο.

Βεβαίως, δεν μιλάμε για οριστική παραλαβή του έργου, αλλά για παραλαβή με τον χαρακτήρα του προσωρινού, καθώς το Δ.Σ. του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Ανάπτυξης παραμένει επιφυλακτικό μετά τα προβλήματα που προέκυψαν, κι έτσι για τουλάχιστον δυο χρόνια η οριστική παραλαβή του έργου θα παραμένει σε εκκρεμότητα. Άλλωστε, η ακαταλληλότητα των περίπου 3,5 χιλιομέτρων αγωγών που τοποθετήθηκαν αρχικά στο φράγμα, ήταν η αιτία που ο ΟΑΔΥΚ ζήτησε και τελικά εξασφάλισε επιπλέον εξαετή εγγύηση από το γερμανικό εργοστάσιο.

Όσον αφορά τους τριάντα νέους αγωγούς που τοποθετήθηκαν στο Φράγμα Ποταμών, λειτούργησαν για τρεις ημέρες στα προβλεπόμενα επίπεδα πιέσεων και σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από αυτά, γεγονός που σημαίνει ότι όλα πλέον είναι έτοιμα για να δοθεί νερό στον κάμπο του Ρεθύμνου. Αυτό πιθανότατα θα συμβεί μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με το Σάββατο να φαντάζει σαν η επικρατέστερη μέρα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή καθυστέρηση και ολόκληρο το δίκτυο των 20 χιλιομέτρων να δοθεί σε λειτουργία την Κυριακή, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να αδειάσουν οι αγωγοί, να αφαιρεθούν τα δοκιμαστικά εξαρτήματα και να τοποθετηθούν τα υλικά κανονικής λειτουργίας.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, εξαιτίας των προβλημάτων που προηγήθηκαν με τους προβληματικούς αγωγούς, η ειδική επιτροπή του ΟΑΔΥΚ που ασχολείται με τα υποέργα του φράγματος θα παρακολουθεί από εδώ και στο εξής την πορεία του έργου και αν όλα εξελιχθούν καλά, τότε σε περίπου δυο χρόνια θα γίνει η οριστική παραλαβή. Οι άνθρωποι που απαρτίζουν αυτή την ειδική επιτροπή έχουν καταγράψει τα σημεία που χρήζουν παρακολούθησης, ενώ όπως εκτιμάται τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για την ομαλή λειτουργία του φράγματος θα έχουν βγει μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.


Μελετάται η κατασκευή τριών έργων στο Φράγμα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο ΟΑΔΥΚ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τα οφέλη που προσφέρει το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Κρήτη-Πράσινη Ανάπτυξη», πραγματοποιώντας τρία έργα υποδομής στο Φράγμα Ποταμών, τα οποία προωθούνται από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης ΟΑΔΥΚ Ρεθύμνου, κ. Βαγγέλη Μαμαγκάκη. Ήδη μελετάται η δημιουργία κέντρου ενημέρωσης, το οποίο θα στεγαστεί σε έκταση που ανήκει στον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης. Μέσω του συγκεκριμένου κέντρου οι επισκέπτες του φράγματος θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από φωτογραφίες όλα τα στάδια της δημιουργίας αυτού του μεγάλου έργου. Το κέντρο ενημέρωσης, θα έχει και εκπαιδευτικό σκοπό περιβαλλοντικού χαρακτήρα, ενώ παράλληλα μελετάται η κατασκευή αναψυκτηρίου στον ίδιο χώρο για να μπορούν να εξυπηρετούν βασικές τους ανάγκες οι επισκέπτες. Στα ατού του κέντρου ενημέρωσης, είναι η εντυπωσιακή θέα προς τη λίμνη που προσφέρει ο χώρος δίπλα στην εκκλησία, όπου υπάρχει η σκέψη να κατασκευαστεί.

Παράλληλα, μελετάται η αξιοποίηση του τούρκικου κουλέ που υπάρχει σε υπερυψωμένο σημείο του φράγματος, που σήμερα είναι ένα ερειπωμένο κτίσμα. Ο ΟΑΔΥΚ έχει προχωρήσει ήδη σε μελέτη αποκατάστασης του κουλέ και σκοπεύει να το εντάξει στο πρόγραμμα αποκατάστασης ιστορικών μνημείων «Κρήτη-Πράσινη Ανάπτυξη». Το τρίτο έργο που θέλει να εντάξει ο ΟΑΔΥΚ στο αναπτυξιακό πρόγραμμα, είναι η δημιουργία μονοπατιού περιμετρικά του φράγματος. Το μονοπάτι θα είναι μονάχα για πεζοπορία και δεν θα επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά έχουν τεθεί υπόψη του περιφερειάρχη Κρήτης και προέδρου του Ο.Α.Δ.Υ.Κ, κ. Αθανάσιου Καρούντζου ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βλέπει θετικά την υλοποίηση αυτών των έργων.

Ρεθεμνιώτικα Νέα