Προσφορές ξενοδόχων προς τους Έλληνες

Αισθητά λιγότεροι ήταν οι αλλοδαποί τουρίστες, που έφθασαν στο αεροδρόμιο Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης» με πτήσεις τσάρτερ τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Αερολιμενικού Ελέγχου του Αεροδρομίου. Έτσι φέτος τον Απρίλιο αφίχθηκαν 21.399 επιβάτες από διάφορες χώρες του εξωτερικού, έναντι 26.018 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Παρατηρείται δηλαδή μία μείωση της τάξης του 17,75% φέτος.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Χανίων, παρέχονται προσφορές στα δωμάτια των ξενοδοχείων του νομού για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, για τους Έλληνες, οι οποίες κυμαίνονται από 10% – 40%, κατά περίπτωση.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την διαφαινόμενη καθίζηση του τουριστικού ρεύματος από Έλληνες τουρίστες φέτος το καλοκαίρι, λόγω της δυσβάστακτης οικονομικής κρίσης και των σκληρών μέτρων λιτότητας, που επιβλήθηκαν πρόσφατα.
Σύμφωνα εξάλλου  μ’ έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της έκθεσης Τουριστικό Πανόραμα, οι Έλληνες θα κάνουν φέτος λιγότερες και φθηνότερες διακοπές και για πρώτη φορά τόσο πολλοί (ο 1 στους 4) θα δαπανήσουν λιγότερα από 600 ευρώ για τις διακοπές τους το καλοκαίρι. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Χανίων Νίκος Κόρακας, «με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι σήμερα υπάρχει ροή επισκεπτών από την Σκανδιναβία και φέτος, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, η οποία κινείται στα περυσινά επίπεδα και ίσως θα φθάσει και λίγο παραπάνω. Οι άλλες αγορές του Εξωτερικού, αν εξαιρέσουμε την Ελβετία και την Αυστρία, οι οποίες παρουσιάζουν και αυτές ανοδική πορεία, εμφανίζουν πτωτικές τάσεις. Εξάλλου, υπό διαμόρφωση είναι οι αγορές των χωρών της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, όπου υπάρχει τώρα μία  διαδικασία κρατήσεων και προγραμματισμού πτήσεων.

Σύμφωνα εξάλλου με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, οι απώλειες από την αγορά της Γερμανίας και της Αγγλίας θα είναι σημαντικές (-10% περίπου), ενώ άνοδος αναμένεται να παρουσιάσουν οι αφίξεις από την Ρωσία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι Σκανδιναβοί δείχνουν να προτιμούν και φέτος τον προορισμό «Χανιά», αφού οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι  τέτοιες, που τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν με σχετική άνεση, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Φαίνεται ότι η ροή τους θα είναι περίπου η ίδια σε σχέση με πέρυσι. Η αγορά αυτή δείχνει μία δυναμική, την οποία θέλουμε να προφυλάξουμε».

Αναφορικά με τις προσφορές των ξενοδόχων προς τους Έλληνες επισκέπτες του Νομού μας ο κ. Κόρακας σημείωσε ότι «τα περισσότερα ξενοδοχεία στο Ν. Χανίων θα  έχουν ανοίξει μέχρι τις 23 Μαΐου. Υπήρξε αξιόλογη κίνηση προς το νομό την περίοδο του Πάσχα.

Εμείς, ως σύλλογος, έχουμε ξανά καταρτίσει λίστα με προσφορές, που απευθύνεται τούτη τη φορά κυρίως στους Έλληνες επισκέπτες. Θα δώσουμε αυτές τις προσφορές, που κυμαίνονται από 10%-40%, στα πλοία, στα τουριστικά γραφεία, στις τουριστικές εκθέσεις και αλλού και αισιοδοξούμε ότι θα τις βάλουμε και στο site  της Νομαρχίας, έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να βλέπει ποια ξενοδοχεία κάνουν ποιες προσφορές.

Οι προσφορές αυτές είναι επί των τιμών πόρτας και αυτή είναι απάντησή μας στις προκλήσεις των καιρών. Οι ξενοδόχοι έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να διαφυλάξουν το μέλλον του τουρισμού του νομού, κάνοντας «γενναίες» προσφορές και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς και μάλιστα έχει γίνει αντιληπτό ότι το προσφερόμενο επίπεδο υπηρεσιών θα πρέπει να διατηρηθεί σε υψηλά στάνταρ και για τα επόμενα χρόνια».

Νέος Κύρηκας