Αυλαία με ένταση για το λιμάνι και τις αποθήκες υγραερίου

Έμελλε να είναι η τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου αυτή κατά την οποία ο ΟΛΗ θα λάμβανε τη θετική γνωμοδότηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων επί του εγκεκριμένου μαστερ πλαν για το λιμάνι. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά και αυτό ανοίγει το δρόμο, ώστε ο Οργανισμός Λιμένος να προωθήσει το εγκεκριμένο μάστερ πλαν προς τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να λάβει την οριστική έγκριση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου που αφορά στην προβλήτα 5. Πρόκειται για ένα ώριμο έργο για το οποίο έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους 30 εκ. ευρώ και το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εκβάθυνση στη θαλάσσια περιοχή.
Η χθεσινή θετική γνωμοδότηση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο χαιρετίστηκε με ανακούφιση από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος. Και αυτό διότι υπήρχε ο κίνδυνος απώλειας των εξασφαλισμένων κονδυλίων. «Είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη. Τις αμέσως επόμενες ημέρες εγκαινιάζουμε ένα γύρο διαλόγου με τους φορείς της πόλης, με το Δήμο Ηρακλείου, και είμαι σίγουρος ότι θα κυριαρχήσει το πνεύμα συνεργασίας και όχι η ανταγωνιστικότητα» ανέφερε στην «Τ» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ Γιάννης Μπρας. Στο πλαίσιο του διαλόγου που εγκαινιάζεται δεν αποκλείεται αύριο να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου και του ΟΛΗ.
Το μάστερ πλαν
Εν τω μεταξύ, για την ιστορία, το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν είχε κατά το παρελθόν εκφραστεί θετικά για το μάστερ πλαν που σχεδίαζε ο ΟΛΗ στο λιμάνι. Ο σχεδιασμός στην πορεία άλλαξε. Το μάστερ πλαν για το οποίο ζήτησε ο ΟΛΗ τη γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι σε μεγάλο βαθμό διαφοροποιημένος. Μεταξύ των αλλαγών είναι και η μείωση του συντελεστή δόμησης κατά 30%, καθώς και αλλαγές στον τύπο και στην έκταση των παρεμβάσεων στη λιμενική ζώνη. Πάντως, το επόμενο διάστημα αναμένεται η αναθεώρησή του, καθώς, όπως σημειώνουν στελέχη του Οργανισμού, η εκπόνηση του μάστερ πλαν έγινε προ οικονομικής κρίσης. Τα νέα οικονομικά δεδομένα επιτάσσουν, όπως υπογραμμίζουν, έναν νέο σχεδιασμό. Μόνο με αυτή τη συνθήκη μπορεί το μάστερ πλαν να καταστεί ρεαλιστικό πρότζεκτ και εν τέλει να… υλοποιηθεί!.

[2810.gr]