Φέσι 101 εκ. ευρώ από το κράτος στους δήμους της Κρήτης

Στην ασυνέπεια του ίδιου του κράτους ρίχνει την ευθύνη της συσσώρευσης χρεών στους δήμους της Κρήτης η Τοπική Ένωση Δήμων Νομού Ηρακλείου. Το γεγονός ότι η Πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τους ΟΤΑ, όχι μόνο προκαλεί τη συγκέντρωση χρεών αλλά ναρκοθετεί και τις προσπάθειες αναπτυξιακού σχεδιασμού και προγραμματισμού στους δήμους.


Αφορμή για την παρέμβαση της ΤΕΔ αποτέλεσαν τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τα χαώδη οικονομικά των δήμων, με αφορμή τη συγκέντρωσή τους από την Περιφέρεια Κρήτης εν όψει Καλλικράτη. Και η απόφαση αυτή της Περιφέρειας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από δημάρχους, που στρέφουν τα πυρά τους προς τον απερχόμενο περιφερειάρχη Θανάση Καρούντζο, ο οποίος, θεωρούν ότι τους εξέθεσε με τη συγκέντρωση και δημοσιοποίηση των οικονομικών των ΟΤΑ. Οι ίδιοι δήμαρχοι αναφέρουν δεικτικά ότι σε άλλες περιφέρειες δεν συνέβη κάτι ανάλογο.
Πάντως, σ’ ό,τι αφορά τα οικονομικά ανοίγματα των ΟΤΑ, η ΤΕΔ δεν τα διαψεύδει, όμως, θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.
Έτσι, «προς αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας και για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των δήμων» η ΤΕΔ παραθέτει τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της Πολιτείας προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ειδικότερα, στους δήμους της Κρήτης σύμφωνα με το άρθρο 27 του Ν. 3576/2009 ΦΕΚ 53Α οφείλεται το ποσό των 101.816.176 ευρώ. Έχουν δοθεί σήμερα περίπου 25.000.000 ευρώ απομένουν 76.000.000 ευρώ. Όσα δηλαδή περίπου ήταν και τα χρέη του 60% των ΟΤΑ της Κρήτης που είχαν αποστείλει ως την περασμένη Κυριακή τους οικονομικούς τους απολογισμούς.
Δόθηκαν τα μισά
Ακόμη, η ΤΕΔ σημειώνει ότι για το 2010 έχουν αποδοθεί στους δήμους μόνο οι 2 από τις 4 δόσεις που προβλέπει η Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) και έχουν παρακρατηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) περίπου 650.000.000 ευρώ για όλη τη χώρα.
Επιπλέον, κάθε δήμος, ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες, συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με υπουργεία προκειμένου να χρηματοδοτήσουν από κοινού μεγάλα έργα. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω συσσώρευση οφειλόμενων, τα οποία στη συνέχεια διεκδικούν οι δήμοι. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της συντήρησης των Ενετικών Τειχών του Δήμου Ηρακλείου, για την οποία το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει φανεί ούτε μία χρονιά συνεπές στην απόδοση των πόρων που προβλέπονται από την Προγραμματική Σύμβαση που έχει συνάψει με το Δήμο Ηρακλείου και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
Ευθύνες στο ίδιο το κράτος για τη συσσώρευση χρεών στους δήμους επιρρίπτει η ΤΕΔ Νομού Ηρακλείου.

[2810.gr]