Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Με τον τίτλο του «Καλύτερου Εστιατορίου» παγκοσμίως στέφθηκε το εστιατόριο «Noma» στην Κοπεγχάγη, διώχνοντας από την πρώτη θέση της κατάταξης το ισπανικό «elBulli», που εδώ και τέσσερα συναπτά έτη αποτελούσε τον «βασιλιά» της γεύσης.

Ο σεφ του «Noma», Ρενέ Ρετζέπι που προηγουμένως εργαζόταν στο «elBulli», προσφέρει ένα νέο είδος κουζίνας με έμφαση στο μοσχαρίσιο κρέας και τον καπνιστό μυελό, την πέρκα και τους άγουρους καρπούς κουφοξυλιάς, καθώς και τα αποξηραμένα χτένια και το κάρδαμο. Ο χώρος που στεγάζεται είναι μία αναπαλαιωμένη ναυτιλιακή αποθήκη σε αποβάθρα. Μετά από εννιά χρόνια λειτουργίας του κατόρθωσε να φτάσει στην κορυφή, ενώ πέρυσι κατείχε την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Τα βραβεία για τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, έχει αναλάβει το βρετανικό Restaurant Magazine. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από 806 σεφ, εστιάτορες, δημοσιογράφους και ειδικούς γεύσεων. «Η λίστα των φετινών εστιατορίων είναι συναρπαστική! Νέοι και δυναμικοί σεφ έρχονται να προσδώσουν καινοτόμες ιδέες στον κόσμο της γαστρονομίας», δήλωσε ο Πολ Γούτον, εκδότης του περιοδικού.

Το βρετανικό εστιατόριο «The Fat Buck in Bray», στο Μπέρκσαϊρ, διάσημο για το χυλό σαλιγκαριού και το παγωτό με μπέικον και αυγά του σεφ Ίστον Μπλούμενταλ, έπεσε στην τρίτη θέση το 2010.

Ο κ. Μπλούμενταλ και ο Φεράν Άντρια από το «elBulli» είναι πρωτοπόροι της μοριακής γαστρονομίας που χρησιμοποιεί τη φυσική για την εφεύρεση νέων διατροφικών τεχνικών, όπως είναι η χρήση υγρού αζώτου, φυγοκεντρικών συσκευών και ζυγαριών ακριβείας για ζεστό ζελέ, φρούτα στη σχάρα και άλλες ιδιαίτερες γεύσεις, όπως το χαβιάρι πεπονιού.

Ο κ. Άντρια ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα κλείσει το «elBulli» στην βορειοανατολική Καταλονία για δύο χρόνια (2012-2013), ώστε να βελτιώσει τις συνταγές, που του έδωσαν τον τίτλο ενός από τους κορυφαίους σεφ του κόσμου. Μάλιστα, το Restaurant Magazine του απέμεινε το βραβείο του «Καλύτερου σεφ της Δεκαετίας».

Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται τέσσερα ισπανικά εστιατόρια και τρία αμερικανικά, τα «Alinea», «Daniel» και «Per Se». Μάλιστα, το εστιατόριο Daniel, που έχει αναμείξει παραδοσιακές γαλλικές τεχνικές με την αμερικανική τεχνοτροπία, ανέβηκε 33 θέσεις, φτάνοντας στην 8η.

Το εστιατόριο Les Creation της Ιαπωνίας, που θεωρείται το καλύτερο της Ασίας, κατατάχθηκε στην 24η θέση. Στη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου εισχώρησε για πρώτη φορά το «Biko» στο Μεξικό, στη 46η θέση. Άλλες νέες προσθήκες, είναι το «Aqua» της Γερμανίας στην 34η, το «De Librije» της Ολλανδίας στην 37η και το «Schloss Schauenstein» στην 30η θέση.

Η λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια

[Καθημερινή]