Ξεριζώνουν 2.000 ελιές για να στήσουν φωτοβολταϊκά στη Μεσσαρά

27/04/10 – Ούτε ένα ούτε δύο. Συνολικά 28 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2.200 kW αναμένεται να εγκατασταθούν στη Μεσαρά, στην περιοχή Κούκος, στον οικισμό Αγιος Αντώνιος Βρέλη.

Θεωρητικά πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, η εκτέλεση της οποίας ήδη έχει ξεκινήσει από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η διαφορά, όμως, αφορά στις λεπτομέρειες. Ο νόμος προβλέπει ότι κάθε πάρκο δεν μπορεί να ξεπερνά σε ισχύ τα 80 kW. Με αυτή τη μέθοδο, μάλιστα, κατόρθωσαν οι ενδιαφερόμενοι να εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η μελέτη για την επένδυση.

Κατέτμησαν το συνολικό έργο σε κομμάτια και πήραν τμηματική άδεια, ενώ στην ουσία πρόκειται για ένα ενιαίο σύνολο για τη δημιουργία του οποίου, εκτός των άλλων, θα πρέπει να ξεριζωθούν περισσότερες από 2.000 ελιές.

Οι κάτοικοι του οικισμού αλλά και της ευρύτερης περιοχής δηλώνουν σύμφωνοι με τις Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας, που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Η συγκεκριμένη, όμως, επένδυση, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι του οικισμού, λόγω της έκτασης και του τελικού της αποτελέσματος προξενεί βλάβη στο περιβάλλον, καθώς καταστρέφει αισθητικά το σύνολο της περιοχής και προξενεί τεράστια υποβάθμιση στις περιουσίες τους.

Τριάντα πέντε κάτοικοι του οικισμού έχουν ήδη καταθέσει ένσταση στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και στον εισαγγελέα, ενώ στο πλευρό τους τάσσεται από την πρώτη στιγμή και ο δήμαρχος Μοιρών Γιώργος Αρμουτάκης, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, έχουν καταθέσει γραπτή διαμαρτυρία στη ΡΑΕ και στο αρμόδιο υπουργείο.
Στον Αγιο Αντώνιο Βρέλη υπάρχει ακόμα το παλιό Δημοτικό Σχολείο, από τη δεκαετία του ’30. Μαζί με την αυλή του νομίζεις ότι βλέπεις εικόνα από αναγνωστικό του Δημοτικού πολλές δεκαετίες πριν. Στον αύλειο χώρο του σχολείου υπάρχουν ευκάλυπτοι και πεύκα 150 χρόνων. Εκεί οι κάτοικοι του χωριού συναντώνται αρκετές φορές το χρόνο και πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους.
Κανείς προφανώς δεν θέλει να βλέπει αριστερά και δεξιά του συγκεκριμένου σχολείου απέραντες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων. Κανείς δεν θέλει να σταματάει το μάτι του στα ύψους 7 μέτρων πάνελ, που αναγκαστικά θα τοποθετηθούν.
Οι άνθρωποι που έχτισαν εκεί τα σπίτια τους πίστεψαν ότι επένδυσαν στην ηρεμία και το πράσινο της φύσης και όχι στις τεράστιες εκτάσεις των μαύρων πάνελ.

Η τεχνολόγος μηχανικός κυρία Μανουσιδάκη εκφράζει απορίες και ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο μελετήθηκε και τελικά εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες η επένδυση.

Οπως τονίζει η ίδια στην «Τ» οι υπηρεσίες «είναι υποχρεωμένες να ελέγξουν το θέμα βάσει του νόμου 1650/86. Στο άρθρο 4, για την «Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων» σημειώνεται ότι «για την προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη: η ευαισθησία της περιοχής που ενδέχεται να θιγεί το έργο, τα χαρακτηριστικά των ενδεχόμενων σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως το μέγεθος, η πολυπλοκότητα, η ένταση, και η έκτασή τους, ο διασυνοριακός χαρακτήρας τους, η διάρκεια και η αναστρεψιμότητά τους».

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι «οι υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να αξιολογήσουν περιπτώσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος ή, αν παρατηρηθούν επιπτώσεις στο περιβάλλον που δεν είχαν προβλεφθεί από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή από την περιβαλλοντική έκθεση, το αρμόδιο όργανο μπορεί να επιβάλει πρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία υπάγεται το έργο ή η δραστηριότητα».

Τόσο η κυρία Μανουσιδάκη όσο και οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν υπέρ της πράσινης ανάπτυξης αλλά με σωστές περιβαλλοντικές μελέτες. Είναι αποφασισμένοι να κινήσουν γη και ουρανό, προκειμένου να προστατευτεί το φυσικό κάλλος του τοπίου και επισημαίνουν ότι η οπτική όχληση είναι αδιαμφισβήτητη.

Την Παρασκευή 16 Απριλίου κλιμάκιο της νομαρχίας Ηρακλείου υπό τη διευθύντρια Περιβάλλοντος Στρατούλα Καούρη επισκέφθηκε την περιοχή μετά από πρόσκληση του δημάρχου Μοιρών και των κατοίκων.

Η νομαρχία έχει δώσει ήδη το πράσινο φως, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προσκόμισαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών (ΚΓ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιολογικών, 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης), καθώς και Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Κρήτης, κ.λπ.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι «κανένα χαρτί και καμία μελέτη δεν μπορεί να σου δώσει τη σωστή εικόνα της φύσης ούτε μπορεί να σε κάνει να φανταστείς το μέγεθος της βίαιης αλλαγής που ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στο τοπίο».
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, οι εκπρόσωποι των κατοίκων του οικισμού ανέπτυξαν τις απόψεις τους και τους κάλεσαν να επισκεφθούν την περιοχή για να διαπιστώσουν μόνοι τους το μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργηθεί.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε. Και μετά από αυτήν, τόσο η διευθύντρια όσο και οι υπάλληλοι της νομαρχίας δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν το θέμα και έδωσαν την αίσθηση ότι κατανοούν πλήρως τους κατοίκους που ενδιαφέρονται να προστατέψουν το χωριό τους και το περιβάλλον του.

Entercity – Τολμη