Ομηρία και βασανισμός αλλοδαπών

Ύστερα από τέσσερις σχεδόν μήνες, εξιχνιάστηκε από τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, η υπόθεση ομηρίας και βασανισμού δυο νεαρών αλλοδαπών, υπηκόων Νεπάλ.

Η ταυτότητα των δραστών προέκυψε ύστερα από αρκετό διάστημα ερευνών και προανάκρισης, ωστόσο δεν έχουν συλληφθεί αλλά έχουν εκδοθεί εις βάρος τους εντάλματα σύλληψης. Πρόκειται για τρείς επίσης αλλοδαπούς, υπηκόους Πακιστάν, που ζούσαν στο Ρέθυμνο τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Η ομηρία και ο βασανισμός των δυο ανδρών από το Νεπάλ, ηλικίας 27 και 23 ετών, ήταν μια από τις δύσκολες υποθέσεις που χειρίστηκε η τοπική αστυνομία, καθώς οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι δράστες, προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα από τις οικογένειες των θυμάτων, ήταν άγριες και πρωτοφανείς για τα τοπικά δεδομένα.

Στις καταθέσεις τους, τα δυο θύματα περιγράφουν ανατριχιαστικές σκηνές βίας, σωματικής και ψυχολογικής, που βίωσαν κλειδωμένοι για μια εβδομάδα μέσα σε ένα δωμάτιο στην παλιά πόλη, που φτάνουν έως και τον βιασμό του ενός.

Οι δυο υπήκοοι Νεπάλ, είχαν φτάσει στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας περασμένα μεσάνυχτα της 26ης Ιουλίου, εξαντλημένοι, με αλυσίδες στα πόδια και έντρομοι ζήτησαν βοήθεια από τους αστυνομικούς.

Κατήγγειλαν ότι τρείς άνδρες τους κρατούσαν από τις 21 Ιουλίου με τη βία σε ένα παλιό σπίτι, σε στενό της παλιάς πόλης, ζητώντας τους χρήματα για να τους απελευθερώσουν. Τους είχαν περάσει αλυσίδες στα πόδια και τους είχαν δέσει σε παράθυρο του σπιτιού έτσι ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα φυγής. Τα νεαρά θύματα, βρήκαν τρόπο και ευκαιρία, σε στιγμή που οι βασανιστές τους απουσίαζαν, κατάφεραν να λύσουν το τμήμα της αλυσίδας που τους έδενε με το παράθυρο και να ξεφύγουν από τους δράστες και τα βασανιστήρια τους. Με τις αλυσίδες και ρωτώντας στον δρόμο πολίτες που βρίσκεται η αστυνομία, έφτασαν στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Από τις περιγραφές των θυμάτων, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας την επόμενη μέρα εντόπισαν το σπίτι στο οποίο εκρατούντο όμηροι οι δυο νεαροί, συνέλεξαν στοιχεία από τους χώρους του και ύστερα από μεθοδευμένη και σχολαστική έρευνα που διενήργησαν προέκυψε ότι δράστες της πράξης είναι τρεις υπήκοοι Πακιστάν  ηλικίας  23, 27 και  28 ετών.

Από την περαιτέρω έρευνα, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, προέκυψε ότι ο ένας εκ των δραστών είχε παραλάβει στις 21 Ιουλίου από την Αθήνα τα δυο θύματα, τα έφερε στο Ρέθυμνο και τα οδήγησε στο σπίτι που είχαν ενοικιάσει οι συνεργοί του. Την ίδια μέρα έδεσαν τους νεαρούς με αλυσίδες και ασκώντας τους καθημερινά σωματική βία τους προέτρεπαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους και να τους ζητήσουν να καταβάλλουν 20.000 ευρώ προκειμένου να τους ελευθερώσουν.

Επίσης κατά το χρόνο της παράνομης κατακράτησής τους, ο ένας από τους Πακιστανούς δράστες με την απειλή μαχαιριού είχε βιάσει τον ένα από τους δυο νεαρούς ομήρους, γεγονός μάλιστα που είχε προκύψει από ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη.

Οι δυο δράστες, όταν αντιλήφθηκαν ότι οι «κρατούμενοι» τους απελευθερώθηκαν και κατήγγειλαν στην αστυνομία την ομηρία και το βασανισμό τους, εγκατέλειψαν το σπίτι της παλιάς πόλης και εξαφανίστηκαν. Φαίνεται όμως ότι άφησαν τα ίχνη τους τα οποία αξιοποίησαν οι αστυνομικοί οπότε και έφτασαν στην ταυτότητα τους.

Κατά πληροφορίες, οι δυο Πακιστανοί δράστες ένα μήνα περίπου πριν την καταγγελία των νεαρών από το Νεπάλ, είχαν συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές μαζί με άλλους αλλοδαπούς για άλλη υπόθεση και μάλιστα τότε, είχε παρέμβει η αντιρατσιστική κίνηση Ρεθύμνου με παράσταση διαμαρτυρίας στην αστυνομία και ζητούσε την απελευθέρωση τους.

[rethnea.gr]