Η Αντιτρομοκρατική ξεσκόνισε το παρελθόν 31χρονου Ρεθυμνιώτη

Ένα έγγραφο με προσωπικά στοιχεία ατόμου που βρέθηκε μεταξύ εκατοντάδων άλλων εγγράφων σε μια από τις γιάφκες με τον οπλισμό των φερόμενων τρομοκρατών, στην Αθήνα, έβαλε και το Ρέθυμνο στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.


Το έγγραφο, αναφέρει πατρώνυμο-μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ύψος, τόπο γέννησης και διαμονής καθώς και αριθμό Αστυνομικής Ταυτότητας, ατόμου, που γεννήθηκε στα Χανιά το 1979 και κατοικεί στο Ρέθυμνο.
Χθες το μεσημέρι, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το συγκεκριμένο έγγραφο προκειμένου οι αρχές να βοηθηθούν στις έρευνες τους από πολίτες που τυχόν έχει πέσει στην αντίληψη τους άτομο που έκανε συναλλαγή (μίσθωση σπιτιού ή κάποια αγορά), χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρες της Αντιτρομοκρατικής φέρονται να ήρθαν στην Κρήτη με απόλυτη μυστικότητα την Δευτέρα, επισκέφθηκαν τόσο τα Χανιά όσο και το Ρέθυμνο διερευνώντας με κάποιο τρόπο το ενδεχόμενο σχέσης του συγκεκριμένου προσώπου με την τρομοκρατία ή σχέσεις του με τα άτομα τα οποία συνελήφθησαν πρόσφατα κατηγορούμενα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (η τρομοκρατική οργάνωση όμως δεν κατονομάζεται).

Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής που περνούσε από «κόσκινο» τον 31χρονο Ρεθυμνιώτη όλες αυτές τις μέρες, χωρίς ο ίδιος να αντιληφθεί τίποτα, εκτιμήθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατία γι΄ αυτό και χθες πλέον δόθηκε στη δημοσιότητα το έγγραφο.

Ο 31χρονος Ρεθυμνιώτης, όπως προέκυψε από τις έρευνες, είχε χάσει την ταυτότητα του και είχε κάνει δήλωση απώλειας της τον Μάρτιο του 2009. Με κάποιο τρόπο, η ταυτότητα βρέθηκε στα χέρια των φερόμενων τρομοκρατών και είτε την χρησιμοποίησαν για να μισθώσουν κάποιο κρησφύγετο είτε επρόκειτο να κάνουν χρήση της και δεν πρόλαβαν. Προφανώς κάποιοι την είχαν στα χέρια τους και σκόπευαν να την χρησιμοποιήσουν για παράνομη συναλλαγή, κατά πάσα πιθανότητα ενοικίαση σπιτιού ώστε να μην στοχοποιηθούν οι πραγματικοί ενοικιαστές. Εξάλλου, ο συνήθης τρόπος που ακολουθούν οι τρομοκράτες όταν ενοικιάζουν σπίτια-γιάφκες είναι να χρησιμοποιούν είτε πλαστά στοιχεία είτε στοιχεία ανυποψίαστων ατόμων.

Εκείνο τώρα που συνεχίζει να ερευνά η Αντιτρομοκρατική, είναι πως βρέθηκε στα χέρια των συλληφθέντων τρομοκρατών η ταυτότητα του ανυποψίαστου 31χρονου, καθώς θεωρούν ότι το προσωπικό έγγραφο «έφυγε» σκόπιμα από το Ρέθυμνο, μέσω άγνωστου ατόμου, με συγκεκριμένο σκοπό και στόχο και δεν βρέθηκε στα χέρια τους τυχαία. Έχουν δε βάσιμες υποψίες ότι υπάρχει σχέση των μελών τρομοκρατικών οργανώσεων με την ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου. Τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα εκφράζεται η άποψη ότι ο δρόμος των όπλων με τα οποία τροφοδοτούνται οι τρομοκράτες, περνάει από την Κρήτη ενώ πολλά σενάρια έχουν ακουστεί ειδικά για τα νότια παράλια του Ρεθύμνου.

Εν τω μεταξύ, η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση με τους έξι που συνελήφθησαν την Κυριακή, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ, έχει στα χέρια της δεδομένα που «δείχνουν» νέα πρόσωπα, τα οποία φαίνεται να έχουν στενές σχέσεις με κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και ένα πρόσωπο που φαίνεται να κατοικεί ή να βρίσκεται συχνά στην Κρήτη, και αποκαλείται σε συνομιλίες τηλεφωνικές ως «πρόεδρος».

ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ

Κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Δεδομένα για εμπλοκή ενός Κρητικού έχει στα χέρια της η ανακρίτρια

Στην ανακρίτρια οδηγούνται σήμερα προκειμένου να απολογηθούν οι τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση που έλαβαν προθεσμία έπειτα από τη σύλληψή τους μετά από τις πρόσφατες έρευνες σε Αθήνα και επαρχία.

Υπενθυμίζεται ότι οι άλλοι δύο, οι Αλ. Μητρούσιας και Κ. Σακκάς, έχουν δώσει τυπική απολογία και κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Και οι δύο έχουν υποβάλει ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας που τηρήθηκε μέχρι στιγμής.

Εν τω μεταξύ, από το υλικό των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, που συμπεριλαμβάνεται στην δικογραφία, προκύπτουν νέα δεδομένα προς διερεύνηση.

Αφενός, πρόκειται για στοιχεία σχετικά με ένα ταξίδι που επρόκειτο να κάνουν κάποιοι από την ομάδα των έξι κατηγορουμένων στη Θεσσαλονίκη, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Αφετέρου, η ανακρίτρια της υπόθεσης έχει στα χέρια της δεδομένα που «δείχνουν» νέα πρόσωπα, τα οποία φαίνεται να έχουν στενές σχέσεις με κατηγορουμένους.

Ένα από τα πρόσωπα αυτά φαίνεται να κατοικεί ή να βρίσκεται συχνά στην Κρήτη, αποκαλείται σε συνομιλίες των κατηγορουμένων Δημήτρη Μιχαήλ, φοιτητή στην Κρήτη και Κώστα Σακκά, «πρόεδρος» και φαίνεται πως ενημερώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου-από τον Σακκά-για το επικείμενο ταξίδι στη συμπρωτεύουσα.

«Και του ‘πα και αυτουνού για πάνω, για Σαλόνικα, ξέρω ‘γω αν ψηθεί. Του ‘πα τι κανονίζουμε», αναφέρει ο ένας συνομιλητής στον άλλον.

Σε άλλη συνομιλία, επίσης, ο «πρόεδρος» φαίνεται να δίνει «πεσκέσι για τον δρόμο» σε κατηγορούμενο, που τον επισκέφθηκε, ενώ σε άλλη συνομιλία ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων περιγράφει στον άλλον την ταλαιπωρία που πέρασε, όταν «είχα πει στον πρόεδρο, ρε παιδί μου, να μου φέρει ρούχα, ξέρεις…Κατάλαβες;».

Στη συνομιλία αυτή γίνεται λόγος για μία τσάντα, που πιθανόν αποστέλλεται με ΚΤΕΛ από μία πόλη της Κρήτης σε άλλη, από τον «πρόεδρο» προς τον κατηγορούμενο και παραλαμβάνεται, τελικώς, μετά από 24 ώρες.

Στις συνομιλίες, που έχουν περιληφθεί έως στιγμής στη δικογραφία, οι ομιλούντες αναφέρονται, επίσης, σε ποδόσφαιρο, σε βραδινές εξόδους τους, όπου «εντάξει γκόμενες είχε», πλην, όμως, «φάτε μάτια ψάρια», σε ραντεβού τους για καφέ κ.ά.

Από άλλα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν άλλα δύο νεαρά άτομα από την Πάτρα, στα σπίτια των οποίων έγινε, ήδη, έρευνα ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, χωρίς ωστόσο να βρεθούν όπλα ή εκρηκτικά.

Στις συζητήσεις για τη Θεσσαλονίκη γίνεται αναφορά σε μία κοπέλα, «την Κατερίνα», και σε έναν ακόμη νεαρό, τον «Σταύρο», οι οποίοι «ψήνονται» να ανέβουν και αυτοί «πάνω».

Στη νέα δικογραφία περιλαμβάνονται, επίσης, αναλυτικές καταγραφές κατασχεθέντων από χώρους των κατηγορουμένων, υλικό όπως δεκάδες ψηφιακοί δίσκοι, στικ αποθήκευσης δεδομένων USB, ασυμπλήρωτα δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων, σφραγίδες αστυνομικών, κάρτες επιβίβασης αεροπορικών εταιρειών, ένα εισιτήριο για Βρυξέλλες μέσω Γαλλίας, χειρόγραφες σημειώσεις, πολλά χαρτονομίσματα των 50 και 100 ευρώ κ.ά.

Ενδιαφέρον φαίνεται να έχει προκαλέσει και ηλεκτρονικό εισιτήριο (e-ticket) από το σπίτι, όπου διέμενε ζευγάρι κατηγορουμένων στην Καλλιθέα, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα κατηγορουμένων στην παρούσα υπόθεση και στην υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

[rethnea.gr]