Στα πρότυπα της Μαφίας λειτουργούσε η σπείρα των 5 Αλβανών στο Ηράκλειο

Οι άνδρες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβαν άλλους τέσσερις ομοεθνείς του, ενώ κατέσχεσαν μέσα σε βαρέλια 15 κιλά ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, εισηγμένα από την Αλβανία.

Το άντρο των πέντε Αλβανών ήταν σε πολυκατοικία κοντά στο Παγκρήτιο Στάδιο, όπου και έκαναν έφοδο οι άνδρες του Τμήματος Δίωξης, που εκτός του 38χρονο συνέλαβαν: δύο 30χρονους, μια 37χρονη που φέρεται ως σύζυγός του και μια 20χρονη, που ήταν ερωμένη του.

Στην ίδια πολυκατοικία έμεναν τέσσερα άτομα, ενώ το πέμπτο διέμενε σε οικία του ίδιου δρόμου.

Την υπόθεση παρουσίασαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου Ταξίαρχος Γιάννης Μεσοδιακάκης και ο νέος Διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, Γιώργος Βαρδάκης, που έδωσαν στοιχεία για την πλούσια -και σε επαγγελματικά πλαίσια οργανωμένη- δράση της σπείρας των αλλοδαπών, η οποία και θ’ απασχολήσει την Ιντερπόλ, η συνδρομή της οποίας ζητήθηκε.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου Γιώργο Βαρδάκη, ο 38χρονος πωλούσε σε εμπόρους και εκτιμάται ότι εισήγαγε στην Ελλάδα πολύ μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Το κτήριο όπου διέμεναν είχε μετατραπεί σε καβάτζα-παρατηρητήριο. Ο 38χρονος λαμβάνοντας πάντα αυστηρές προφυλάξεις και δρώντας πάντα νύκτα, κατέβαινε στον δρόμο και τοποθετούσε τις προς πώληση ποσότητες σε διάφορα σημεία, κάτω από αυτοκίνητα, σε κάδους απορριμμάτων ή σε αλάνες.

Οι συνεργοί του από το μπαλκόνι επιτηρούσαν την περιοχή. Στη συνέχεια ανέβαινε στο διαμέρισμα, ειδοποιούσαν τηλεφωνικά τους αγοραστές για να τους δώσουν το «πράσινο φως» και να προσεγγίσουν. Τα χρήματα παραλάμβαναν οι συνεργοί του και αμέσως μετά υποδείκνυαν τους χώρους απόκρυψης.

Δοσοληψίες και εμβάσματα

Από τα στοιχεία της προανάκρισης, προκύπτει ότι η σπείρα -που σύμφωνα με τον κ. Μεσοδιακάκη ήταν δομημένη με ευδιάκριτη ιεραρχία και είχε βασικούς και περιφερειακούς ρόλους- είχε μεγάλο κύκλο εργασιών.

Από τις σημειώσεις που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνεπάγονται αγοραπωλησίες ύψους 50.000 ευρώ για το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ επίσης βρέθηκαν εμβάσματα προς την Αλβανία ύψους 40.000 ευρώ.

Οι δράστες φρόντιζαν να στέλνουν μικρά χρηματικά ποσά αλλά με συχνότητα για να μην κινήσουν τις υποψίες των διωκτικών Αρχών.

Ο 38χρονος που έπαιρνε και επίδομα ανεργίας βρέθηκε να κατέχει πλαστή Ρουμανική ταυτότητα, την οποία χρησιμοποιούσε, όπως παραδέχτηκε, για την εκμίσθωση διαφόρων ακινήτων με σκοπό τις παράνομες συναλλαγές του.

Σημειώνεται ότι η σπείρα για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιούσε σύστημα ενδοεπικοινωνίας με ασυρμάτους.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων: 50 γραμμάρια ηρωίνης, 20 κοκαΐνης (τα οποία ήταν σε δόσεις και φυλάσσονταν μέσα σε ταμειακή μηχανή!!!), ένα όπλο, φυσίγγια, 17 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, έξι χιλιάδες ευρώ, μία ζυγαριά ακριβείας.

Οι πέντε αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών.

[Entercity]