Στο κόλπο με τα λαθραία τσιγάρα, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Τέσσερις αστυνομικοί που συνελήφθησαν με την κατηγορία της συμμετοχής σε κύκλωμα κατασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ διενεργείται ένορκη διοικητική εξέταση σε βάρος των συλληφθέντων αστυνομικών.

Πρόκειται για τρεις αξιωματικούς, που υπηρετούν στον Πολύγυρο και στην ΚασσάνδραΧαλκιδικής, και για έναν αστυφύλακα, που υπηρετεί στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, δύο εκ των αστυνομικών συνδέονται με συγγένεια.

Ως αρχηγός του κυκλώματος, το οποίο εξήγαγε το παράνομο φορτίο σε διάφορες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, φέρεται να είναι ιδιοκτήτης εταιρίας security.

Το κύκλωμα είχε στήσει παράνομο εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων σε αποθήκη σε δασική έκταση στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Η οργάνωση διατηρούσε, επίσης, αποθήκη με ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Μετά από έφοδο των διωκτικών αρχών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος λαθραίων πακέτων τσιγάρων, μεγάλες ποσότητες καπνού, που κατ’ εκτίμηση των αρχών φτάνουν τους 60 τόνους, υλικά συσκευασίας, καθώς επίσης και μηχανολογικός εξοπλισμός κατασκευής και τυποποίησης των πακέτων.

Σε έρευνες σε σπίτια και οικήματα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική κατασχέθηκαν ένα περίστροφο, τρία πιστόλια και δύο κυνηγετικές καραμπίνες.

Αναφερόμενος στην εμπλοκή των τεσσάρων αστυνομικών στην υπόθεση, ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής, τόνισε ότι οι δύο εξ αυτών συμμετείχαν ενεργά στη δράση του κυκλώματος, ενώ οι υπόλοιποι δύο παρείχαν κάλυψη υπό τη μορφή παροχής πληροφοριών για επικείμενες έρευνες των αστυνομικών αρχών.

Μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε, έχουν γίνει συνολικά είκοσι συλλήψεις φερόμενων ως μελών του κυκλώματος. Μεταξύ αυτών είναι και τρεις Βούλγαροι υπήκοοι, ενώ οι έρευνες των διωκτικών αρχών για ενδεχόμενη συμμετοχή κι άλλων ατόμων συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΥπΕΕ, Δημήτρη Τράντα, από την καταμέτρηση των κατασχεθέντων φορτίων προκύπτει ότι η αξία των διαφυγόντων φόρων και δασμών, ανέρχεται, μέχρι στιγμής, στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες κατασχεθείσες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στο Μενίδι Αττικής, την Πάτρα και τη Λαμία, συνδέονται με τη δράση του κυκλώματος.

Οι έρευνες των αρχών για την εξάρθρωση του κυκλώματος, που έγινε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ), ξεκίνησαν μετά από πληροφορίες του Οργανισμού κατά του Λαθρεμπορίου (OLAF), τον περασμένο Μάρτιο.

Η εξάρθρωση της οργάνωσης επισπεύσθηκε μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, τρεις μήνες αργότερα, στο παρασκευαστήριο της Κασσάνδρας.

[COSMO]