Παρουσίαση του συνδυασμού και του προγράμματος του Μανώλη Σκουλάκη για τον Καλλικρατικό Δήμο Χανίων

Τις αρχές, το όραμά του και τις προτεραιότητες του συνδυασμού του για ‘έναν Δήμο ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτισμού’, παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, στη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.
Ο κ. Σκουλάκης απηύθυνε κάλεσμα συλλογικής συμμετοχής και δράσης για τον νέο Δήμο Χανίων, που δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», τονίζοντας ότι «ζητείται ανανέωση σε ιδέες, πρακτικές και νοοτροπίες», καθώς «και σε πρόσωπα. Όχι όμως μόνο σε αυτά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τονίζοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια «δεν περισσεύει κανείς».


Μάλιστα, έκανε άνοιγμα τόσο σε εκείνους που διαφώνησαν με την απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος όσο και στους πολίτες, οι οποίοι στις εθνικές εκλογές δεν ψήφισαν ή δεν ψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας συγκεκριμένο μήνυμα στην Αριστερά.
«Απευθύνομαι και δίνω το χέρι μου σε φίλους που διεφώνησαν για την υπερβατική μου κίνηση και τους λέω να έρθουν να συμπορευθούμε», τόνισε ο κ. Σκουλάκης και πρόσθεσε: «Δίνω το χέρι στους πάρα πολλούς φίλους που έχω σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Όπως βλέπετε, έχω υπερβεί τα κόμματα και θα το δείτε τις επόμενες ημέρες. Το ψηφοδέλτιό μας είναι πολυσυλλεκτικό. Και τους καλώ να έρθουν να συμπορευτούν μαζί μας. Από τις παρυφές της Ν.Δ., τον κεντρώο χώρο, τον αριστερό χώρο. Εμένα η καρδιά μου εξακολουθεί να χτυπάει αριστερά. Αυτό το μήνυμα στέλνω σε όλους τους φίλους μου της Αριστεράς».
Παρουσία πλήθους κόσμου, ο κ. Σκουλάκης παρουσίασε το έμβλημα του συνδυασμού του (ένα κλαδί ελιάς με επτά φύλλα, όσοι και οι Δήμοι που συνενώθηκαν δημιουργώντας τον νέο Δήμο Χανίων) και τους πρώτους 28 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους στην εκλογική περιφέρεια Χανίων, τονίζοντας ότι «το όραμά μας για μια πόλη αντάξια όλων των Χανιωτών θα γίνει πραγματικότητα μέσα από τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν σε αυτήν τη νέα προσπάθεια». «Συγκροτήσαμε», πρόσθεσε, «μια ισχυρή αυτοδιοικητική συλλογικότητα, η οποία αποτελείται από πρόσωπα:
• με σημαντική πολιτική και κοινωνική παρουσία και δράση, καταξιωμένα στον χώρο δράσης τους και στην επαγγελματική τους ενασχόληση.
• με όραμα, γνώση, ικανότητες και ήθος, που διαθέτουν πρωτοπόρες ιδέες και προτάσεις για το αύριο του Δήμου μας, που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στον τόπο μας».
«Για όλους εμάς εδώ, ο διάλογος, η συμμετοχή και  η συνεργασία, με όλους τους πολίτες, αποτελεί ζώσα πολιτική πρακτική», σημείωσε ο κ. Σκουλάκης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «σήμερα προβάλει περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε επιτακτική η ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας νέας σελίδας στον Δήμο Χανίων». Έκανε λόγο για χαμένη οκταετία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα στα Χανιά και άφησε -αρκετές φορές- σαφείς αιχμές τόσο κατά του νομάρχη Γρηγόρη Αρχοντάκη, όσο και κατά του δημάρχου Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη, λέγοντας ότι «ο δήμαρχος δεν είναι ‘μόδα’ – life style» και ότι «ο δήμαρχος δεν είναι υπεροπτικός ιδιοκτήτης που διαφεντεύει τον τόπο». Τόνισε, δε, ότι «η ‘παραπολιτική’ είναι ο ευκολότερος δρόμος που ακολουθούν όσοι αποφεύγουν να απολογηθούν για το έργο τους αλλά και να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη πρότασή τους».
Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
Ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε και στην υποψηφιότητά του για τον νέο Δήμο Χανίων, λέγοντας ότι «τους τελευταίους μήνες παρακολουθήσαμε να ξετυλίγεται ένα κουβάρι απολίτικων επιχειρημάτων γύρω από την ‘καταλληλότητα’ υποψηφίων. Ακούσαμε πολλές φορές την αναπαραγωγή του σεναρίου περί ‘απόδρασης’ των πολιτικών από την κεντρική σκηνή, τώρα που τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά και περί ‘παλαιότητας’ και ‘φρεσκάδας’. Ας μιλήσουμε λοιπόν ανοικτά και άμεσα, όχι μέσα από γνωστές “παρέες”, αλλά απευθείας, απευθυνόμενοι στην κοινωνία και στους πολίτες: σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία -αντί της δεδομένης παρουσίας μου στη Βουλή- οι πολίτες θέλω να γνωρίζουν ότι αποδέχθηκα να τεθώ επικεφαλής του συνδυασμού μας για τον νέο Δήμο Χανίων, με αίσθημα ευθύνης, για να υπηρετήσω αποκλειστικά τον τόπο μου και τους ανθρώπους του».
Ο κ. Σκουλάκης ανέφερε ότι πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση «για δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη -όχι την προσωπική- αλλά τη συλλογική. Για να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια της υπανάπτυξης και της υστέρησης, που κυριάρχησαν στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια. Γιατί πιστεύουμε ότι η κοινωνία σήμερα επιζητά, όχι απλώς νέα πρόσωπα αλλά ανθρώπους που έχουν επιδείξει έργο, συνέπεια, αποτελεσματικότητα και πάνω απ’ όλα έντιμη πορεία. Ναι, έντιμη πορεία. Γιατί οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες του τόπου μας, που υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους, δεν αντέχουν να παρακολουθούν τους εκάστοτε αιρετούς εκπροσώπους τους -αντί να προσπαθούν για την επίλυση των προβλημάτων- να αδυνατούν ακόμη και να συνεργαστούν σε ζωτικά θέματα για τον τόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι επί μια τετραετία ο νομάρχης Χανίων και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν για σοβαρά προβλήματα του τόπου, με αποκορύφωμα το πρόσφατο πρόβλημα της λειψυδρίας», σημείωσε.
ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Ο κ. Σκουλάκης παρουσίασε τις έξι προτεραιότητες του συνδυασμού του για τον νέο Δήμο, οι οποίες -όπως είπε- θα εξειδικευτούν περαιτέρω το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι προτεραιότητες αυτές είναι:
• 1η προτεραιότητα: Η βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του νέου Δήμου με αναβάθμιση των υπηρεσιών και των στελεχών του, για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, αποκεντρωμένου Δήμου για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
• 2η προτεραιότητα: Η αναπτυξιακή πορεία του νέου Δήμου με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με έμφαση στην καθαριότητα.
• 3η προτεραιότητα: Η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής για τη δημιουργία ενός Δήμου ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
• 4η προτεραιότητα: Η αναβάθμιση των υπηρεσιών παιδείας και η επένδυση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στη νεολαία.
• 5η προτεραιότητα: Η στήριξη της τοπικής οικονομίας: πράσινη ανάπτυξη, τουρισμός, επιχειρηματικότητα και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
• 6η προτεραιότητα: Η στήριξη της αγροτικής οικονομίας.
ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Σκουλάκης ανακοίνωσε και τα επόμενα βήματα του συνδυασμού του. Αυτά, όπως είπε, είναι:
• «Ξεκινάμε άμεσα έναν ‘ανοικτό διάλογο’ με όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, με τους πολίτες και τους φορείς των επτά συνενωμένων Δήμων, για να ακούσουμε και να συνδιαμορφώσουμε τους βασικούς άξονες και τις πολιτικές του νέου Δήμου μας, κατά Δήμο, Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.
• Έχουμε αναρτήσει στο διαδίκτυο, ερωτηματολόγιο όπου κάθε πολίτης μπορεί να καταθέσει τις απόψεις και τις προτάσεις του για τον νέο Δήμο.
• Θα πραγματοποιήσουμε σειρά θεματικών εκδηλώσεων και ημερίδων με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών».
Ο κ. Σκουλάκης σημείωσε ότι «οι βασικές αρχές, οι οποίες μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν σε αυτή την πορεία μας είναι: Η αρχή της εξυπηρέτησης και προστασίας του πολίτη. Η αρχή της διαφάνειας και της νομιμότητας. Η αρχή της χρηστής και αδιάφθορης διοίκησης. Η αρχή της ακεραιότητας και της αμεροληψίας».
ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Σκουλάκης επεσήμανε ότι «από αυτόν εδώ τον όμορφο αλλά εγκαταλελειμμένο χώρο, τον οποίο δεν επιλέξαμε τυχαία, ξεκινούμε και επίσημα αυτή μας τη προσπάθεια, με κατάληξη τις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Από τον χώρο αυτό, η επιλογή του οποίου συνιστά ένα σημείο αναφοράς και ορόσημο του συνδυασμού μας, θέλουμε να στείλουμε πολλαπλά μηνύματα σ’ όλους τους πολίτες, όλων των περιοχών του νέου Δήμου. Ενός χώρου, ο οποίος υποδηλώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν αρκούν μόνο οι προθέσεις, δεν αρκεί μόνο η δημιουργία υποδομών και η διαμόρφωση χώρων περιπάτου, αναψυχής, πρασίνου και  υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη. Όλα αυτά έχουν αξία, μόνον όταν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λειτουργίας, διαχείρισης και αξιοποίησής τους, το οποίο θα εγγυάται και θα παρέχει στους πολίτες σιγουριά, ασφάλεια και ελεύθερη προσβασιμότητα. Γι’ αυτό κι εμείς στέλνουμε απόψε το μήνυμα της αναγέννησης των ελεύθερων χώρων και του πράσινου, σε αντιδιαστολή με τα εκκωφαντικά μηνύματα εγκατάλειψης και απαξίωσης των ελεύθερων χώρων, που σηματοδοτεί η χαμένη αυτοδιοικητική οκταετία για τα Χανιά μας», σημείωσε ο κ. Σκουλάκης.
Και πρόσθεσε: «Δεσμευόμενοι απέναντί σας ότι όλες οι δομές που υπάρχουν και θα δημιουργήσουμε, θα έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Αλλά με σχέδιο, με διαφάνεια και κυρίως με συνέχεια. Το ίδιο, βεβαίως, μήνυμα θα μπορούσαμε να στείλουμε και αν πηγαίναμε δίπλα στον χώρο του παλιού και εγκαταλελειμμένου Νοσοκομείου ή λίγο πιο πέρα στον χώρο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Ασφαλώς πιο ηχηρό θα ήταν το μήνυμα προς τους συμπολίτες μας εάν κάναμε αυτή την εκδήλωση στην πλατεία 1866, όπου γνωρίζουμε όλοι μας την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Σε κάθε περίπτωση, γι’ αυτή την εικόνα και για πάρα πολλές άλλες εικόνες που δεν μας εκφράζουν, δεν μας αρέσουν και δεν μας τιμούν, αποφασίσαμε όλοι εμείς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συμπορευθούμε στις επικείμενες δημοτικές εκλογές με ένα και μόνο στόχο: να αλλάξουμε επιτέλους σελίδα στον νέο μεγάλο ‘Καλλικρατικό’ Δήμο των Χανίων, να αλλάξουμε όλα όσα μας πληγώνουν και μας θυμώνουν».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε ξανά στην παρουσία του ίδιου και των μελών του συνδυασμού του στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας. «Η παρουσία μας εδώ, στον χώρο αυτό, δεν είναι τυχαία. Η υποβάθμιση των ελεύθερων χώρων, η μη επίλυση του κυκλοφοριακού και της στάθμευσης, η μη αξιοποίηση των ανενεργών στρατοπέδων, η πλήρης εγκατάλειψη των κλειστών δημόσιων υποδομών, η επιδεικτική αδιαφορία απέναντι στις ανάγκες των πολιτών, η αδιαλλαξία απέναντι στις κοινωνικές ομάδες, έχει πια ταυτιστεί με την καθημερινότητά μας. Η δημόσια δράση έχει δυστυχώς μετατραπεί σε θέατρο εντυπώσεων και αδικαιολόγητου προσωπικού ανταγωνισμού. Ο δημόσιος διάλογος δεν μπορεί να κατευθύνεται επιλεκτικά σε μικροπολιτικό κουτσομπολιό και πεπαλαιωμένο παραγοντισμό, που παραπέμπει στη δεκαετία του ’50 και στη σχολή τής κατόπιν ενεργειών επίλυσης των προβλημάτων».

[Χανιώτικα Νέα]