Το πρόγραμμα (συνέχεια) και οι υποψήφιοι του συνδυασμού του Μανώλη Σκουλάκη

ΟΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ
Και ο κ. Σκουλάκης συνέχισε, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στους περιαστικούς Δήμους: «Ας μιλήσουμε για το αφημένο στην τύχη του σύμπλεγμα των αθλητικών υποδομών στο Ακρωτήρι, με πύλη εισόδου το αεροδρόμιο, αλλά με μια οδική πρόσβαση απαράδεκτη για τα σημερινά δεδομένα, αλλά και με τις τόσες επιβαρυντικές δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί σε αυτό. Για την εγκατάλειψη της πολιτιστικής πρωτοπορίας, αλλά και της σύνδεσης του παραλιακού τουριστικού μετώπου με την πανέμορφη και πλούσια ενδοχώρα στη Νέα Κυδωνία.

Για τα Κεραμειά, όπου πρωτοβουλίες των πολιτών για ανάπτυξη αποθαρρύνονται σιωπηρά από τη γενικευμένη ανασφάλεια που επικρατεί στην περιοχή. Για τον σημερινό Δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου, που αναπτύσσεται δημιουργικά, αλλά χρειάζεται πολιτικές εντατικής υποστήριξης. Για τον Δήμο Σούδας, που φιλοξενεί πολύτιμα μνημεία, που έχει τη δυναμική του ασφαλέστερου λιμανιού της Μεσογείου και που είναι πύλη κινητικότητας στο νησί, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητές του. Για το Θέρισο, που είναι πλούσιο σε μοναδικές, φυσικές, ιστορικές και πολιτιστικές ομορφιές και όμως στερείται βασικών υποδομών. Για όλα αυτά, πέρα από τις όποιες μακροπρόθεσμες λύσεις, που θα δώσουν οι νέες μελέτες του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, πρέπει κάποια από αυτά να αντιμετωπιστούν άμεσα».
Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ
Ο κ. Σκουλάκης σημείωσε, ακόμη, ότι «σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα μας, περνάμε σε μία τροχιά μεγάλων προκλήσεων και ευκαιριών για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Το πρόγραμμα ‘Καλλικράτης’, η μεγαλύτερη ίσως θεσμική μεταρρύθμιση από το 1974, δημιουργεί νέα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα της αυτοδιοίκησης. Στα πλαίσια αυτά, ο νέος Δήμος Χανίων μεγαλώνει χωροταξικά, ισχυροποιείται διοικητικά και αναβαθμίζεται λειτουργικά, με τη συνένωση επτά περιοχών: των Δήμων: Χανίων, Ακρωτηρίου, Σούδας, Ελευθερίου Βενιζέλου, Κεραμιών, Θερίσου και Νέας Κυδωνίας, με πραγματικό πληθυσμό που ξεπερνά τους 100.000 κατοίκους. Σήμερα, επομένως, προβάλει, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, επιτακτική η ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας νέας σελίδας στον Δήμο Χανίων. Με την ανάδειξη μιας ισχυρής Δημοτικής Αρχής, με ρεαλιστικές ιδέες και υλοποιήσιμες προτάσεις, με αυξημένη ετοιμότητα, γνώση, εμπειρία και διεκδικητικότητα, για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις και τις ευκαιρίες που θα έρθουν. Σε αυτή την κρίσιμη, λοιπόν, περίοδο, στα φαινόμενα ‘δαιμονοποίησης’ των θεσμών, αλλά και στις προσωποκεντρικές φιλοδοξίες και εσωκομματικές φατρίες, εμείς απαντάμε με μία καθαρή, αυτοδιοικητική πρόταση. Μια πρόταση από την οποία δεν περισσεύει κανείς», υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων.
ΑΙΧΜΕΣ
Ο κ. Σκουλάκης ανέφερε, επίσης, πως «έχει καταστεί πια σαφές ότι ο τόπος μας δεν μπορεί να εγκλωβίζεται σε αρχηγικούς παραγοντισμούς αποξένωσης και προσμετρήσεις δυνάμεων, ούτε να συνεχίσει να πορεύεται με υπεροπτικές πολιτικές απλής διαχείρισης και επιφανειακούς σχεδιασμούς, που υπηρετούν το θέαμα και όχι το θέμα.
Ήρθε η στιγμή να λειτουργήσουμε συλλογικά, να ανοίξουμε νέους δρόμους για την ανάπτυξη του τόπου μας και του κάθε πολίτη, όπου και αν αυτός κατοικεί. H τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος όπου η τοπική κοινωνία επιλέγει, αποφασίζει, σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές που συνθέτουν την αναπτυξιακή της ταυτότητα. Ο δήμαρχος δεν είναι υπεροπτικός ιδιοκτήτης που διαφεντεύει τον τόπο. Ο δήμαρχος δεν είναι ‘μόδα’ – life style. Οι δημότες δεν αποτελούν πιόνια στη σκακιέρα πολιτικών μονομάχων. Οι δήμαρχοι και οι σύμβουλοι που συμμετέχουν στα αυτοδιοικητικά πράγματα, καλούνται να μετουσιώσουν το νομοθετικό έργο, τις κρατικές ρυθμίσεις, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά -κυρίως- καλούνται να εκπροσωπήσουν τους πολίτες, των οποίων οι προσδοκίες έχουν πολλές φορές διαψευστεί. Ζητείται ανανέωση σε ιδέες, πρακτικές και νοοτροπίες. Και σε πρόσωπα. Όχι όμως μόνο σε αυτά. Μια επίσκεψη σε άλλες πόλεις της Κρήτης δυστυχώς αποκαλύπτει αυτό που όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει από καιρό: ότι ο τόπος μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, καταγράφει ένα μεγάλο αναπτυξιακό έλλειμμα, χάνοντας κρίσιμες ευκαιρίες, με τη μηδενική διεκδικητική εκπροσώπησή του, στην περιφέρεια, αλλά και στην κεντρική εξουσία», επεσήμανε ο κ. Σκουλάκης.

Ο συνδυασμός

Ο κ. Σκουλάκης παρουσίασε το έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού του, λέγοντας ότι «αποφασίσαμε να ονομάσουμε τον συνδυασμό μας ‘Χανιά – Ο Δήμος μας αλλάζει’ και ως έμβλημά μας επιλέξαμε ένα κλαδί ελιάς, στο οποίο υπάρχουν επτά φύλλα με τα ονόματα των αντίστοιχων συνενούμενων γεωγραφικών περιοχών του νέου Δήμου Χανίων. Η επιλογή μας συμβαδίζει με τον πολιτισμό και την παράδοσή μας, διότι η ελιά αποτελεί το δέντρο που χαρακτηρίζει όσο τίποτε άλλο τον τόπο μας, την κρητική γη, αλλά και το δέντρο που έχει συνδεθεί με υψηλές έννοιες του πολιτισμού μας, όπως είναι η ειρήνη, η ευγενής άμιλλα, η συνεννόηση, η σοφία, η μακροβιότητα, η αναγέννηση και η νίκη. Επτά οι αρετές, επτά οι Δήμοι που γίνονται ένας. Με κεντρικό μας μήνυμα και ταυτόχρονα όνομα του συνδυασμού μας: ‘Χανιά – Ο Δήμος μας αλλάζει’. Ταυτόχρονα, όμως, με την επιλογή του κλάδου ελαίας, επιδιώκουμε», είπε ο κ. Σκουλάκης, «να καταδείξουμε:
• την αναγκαιότητα γεωγραφικής, λειτουργικής, πολιτισμικής και ιστορικής σύνδεσης των συνενούμενων περιοχών.
• το πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας που έχει ανάγκη ο νέος Δήμος μεταξύ όλων των πολιτών. Για να αλλάξει προς το καλύτερο η γειτονιά, το χωριό, η πόλη, ο Δήμος μας. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε την κοινωνία και τους πολίτες.
• το νέο ύφος και ήθος που έχει ανάγκη ο τόπος μας και το οποίο θέλουμε να αναδείξουμε και να καθιερώσουμε στον αυτοδιοικητικό στίβο, δίνοντας έμφαση σε διαχρονικές αξίες, όπως η συμμετοχή, η ευγενής άμιλλα και το δημιουργικό πνεύμα».
Καταλήγοντας, ο κ. Σκουλάκης σημείωσε ότι «όλοι εμείς εγγυούμαστε σε κάθε πολίτη του νέου Δήμου Χανίων ότι έχουμε τη θέληση, τη διάθεση και το σχέδιο για να κάνουμε πράξη όσα ο τόπος μας χρειάζεται την επόμενη ημέρα. Για να διαμορφώσουμε έναν Δήμο αποκεντρωμένο και ισόρροπα ανεπτυγμένο, αντάξιο των προσδοκιών όλων των συμπολιτών μας, με ανθρώπινο και φιλικό πρόσωπο, που θα στηρίζει την καθημερινότητά μας. Έναν Δήμο ανοιχτό, που θα ανήκει σ’ όλους τους πολίτες και θα προσφέρει αναπτυξιακή προοπτική, ασφάλεια, σιγουριά και ίσες ευκαιρίες σε κάθε πολίτη ξεχωριστά. Είμαι βέβαιος ότι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα, μπορούμε περισσότερα».

Οι 28 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι

Οι 28 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της εκλογικής περιφέρειας Χανίων, τους οποίους ανακοίνωσε χθες ο κ. Σκουλάκης, είναι κατ’ αλφαβητική σειρά, οι εξής:
• Αλιφιέρης Μανώλης: χειρουργός, τ. διευθυντής Β’ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Χανίων, πρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων
• Αρχοντάκης Γιώργος: νευροχειρουργός, διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Χανίων
• Βαλυράκη Γεωργία: πτυχιούχος Πληροφορικής ΤΕΙ Αθηνών
• Βογιατζόγλου Χαράλαμπος: συνταξιούχος εκπαιδευτικός, τ. λυκειάρχης
• Βόρδος Γιάννης: πολιτικός μηχανικός, πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ν. Χανίων, αντιπρόεδρος Αντιπροσωπίας ΤΕΕ/ΤΔΚ, πρόεδρος Ένωσης Γονέων Δήμου Χανίων
• Γεωργακάκης Γιώργος: διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Χανίων
• Δασκαλάκης Μιχάλης: γενικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών (ΠΟΕ – ΔΟΥ), πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΔΟΥ Δυτικής Κρήτης
• Ηλιάκης Νίκος: ελεύθερος επαγγελματίας
• Καμηλάκης Αντώνης: επιχειρηματίας
• Κελαϊδής Νίκος: αυτοκινητιστής
• Κόρακας Νίκος: ξενοδόχος, πρόεδρος Ξενοδόχων Ν. Χανίων
• Λαγογιάννη – Κουφιδάκη Αλεξάνδρα: κοινωνιολόγος Παντείου Πανεπιστημίου
• Λειψάκης Δημήτρης: υπάλληλος ΕΛΤΑ, δημοτικός σύμβουλος Χανίων, αντιπρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Χανίων
• Λιονάκης Μανούσος: πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Χανίων
• Μακράκη – Χαριτάκη Χρύσα: γεωπόνος, δημοτική σύμβουλος Χανίων
• Μαρμαριτσάκη Ελένη: πρόεδρος Κουρέων – Κομμωτών Ν. Χανίων
• Μαυρεδάκης Μανώλης: επιθεωρητής Εργασίας, Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Χανίων, δημοτικός σύμβουλος Χανίων
• Ντερμανάκη Χαρίκλεια: γυμνάστρια
• Ξυνίδης Νίκος: αρχιτέκτων μηχανικός, τ. πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΚ
• Πατελάκη – Σγουράκη Ελένη: δημόσιος υπάλληλος, Τμήμα Υγιεινής Χανίων
• Πετράκης Νεκτάριος: πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, πρώην διαιτητής Α1 μπάσκετ
• Πουλιδάκης Γιώργος: μηχανολόγος, δημοτικός σύμβουλος Χανίων
• Πρωτοπαπαδάκης Κώστας: χημικός, μελετητής αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών έργων, νομαρχιακός σύμβουλος
• Σαμιωτάκης Αντώνης: διπλ. μηχανικός Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης, αντιπρόεδρος Δ.Σ. Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Χανίων
• Τσάφαρη – Φραγκογιάννη Χριστίνη: γιατρός, ειδικός παθολόγος, νομαρχιακός σύμβουλος
• Τσιτσιρίδη Ελπίδα: οικονομολόγος, MSc, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων
• Χάμπας Βασίλης: πτυχιούχος μηχανολόγος μηχανικός, δημόσιος υπάλληλος, πρ. διευθυντής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Ν. Χανίων.
• Χατζάκης Γιάννης: επόπτης καταστημάτων ΣΥΝ. ΜΕΛΩΝ ΙΝΚΑ.Π.Ε. και πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΙΝΚΑ

[Χανιώτικα Νέα]