Χωρίς αλλαγές για το 2015 ο ΕΝΦΙΑ

e3-300x227Χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή-μείωση θα υπολογιστεί και εφέτος ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο γνωστός ΕΝΦΙΑ,

καθώς η πίεση του χρόνου, το προϋπολογισθέν ποσό που πρέπει να εισπραχθεί, ύψους 2,65 δισ. ευρώ, οι ενστάσεις του κουαρτέτου και η αναβολή της αναπροσαρμογής-μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων πάνε πίσω τουλάχιστον για το 2015 τις όποιες επιθυμίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για σημαντικές αλλαγές και ελαφρύνσεις σε εκατομμύρια νοικοκυριά.

Οπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών, οι όποιες αλλαγές γίνουν εφέτος θα είναι ουσιαστικά διορθώσεις ορισμένων αδικιών χωρίς να προκύπτει κάποια γενικευμένη μείωση της φορολογίας.

Μάλιστα, ακόμη και στην πρόταση που έχει ακουστεί από επίσημα χείλη, ότι δηλαδή εξετάζονται να υπάρξουν κάποιες εσωτερικές «μετακινήσεις» των φορολογικών επιβαρύνσεων ώστε να ελαφρυνθούν νοικοκυριά με μικρές αξίες και αντίστοιχα να επιβαρυνθούν περισσότερο ιδιοκτήτες με μεγάλα ακίνητα, οι θεσμοί θεωρούν ότι κάτι τέτοιο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μειώσει την εισπραξιμότητα του φόρου και άρα να μην επιτευχθεί ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.

Αυτό όμως που φαίνεται να εξετάζει η ελληνική πλευρά και θα κατατεθεί σύντομα ως πρόταση στους θεσμούς είναι να ισχύσει και για εφέτος ένα ειδικό καθεστώς για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και τα κενά διαμερίσματα καθώς επίσης να αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων είχαν μείωση του φόρου κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή.

Για παράδειγμα, στον ΕΝΦΙΑ του 2014 είχε προβλεφθεί μείωση του φόρου κατά 50% για όσους είχαν συνολικό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό): ως 9.000 ευρώ (άγαμος), ως 10.000 ευρώ (έγγαμος χωρίς παιδιά), ως 11.000 ευρώ (έγγαμος με 1 παιδί), ως 12.000 ευρώ (έγγαμος με 2 παιδιά), με συνολική επιφάνεια κτισμάτων ως 150 τ.μ. και συνολική αντικειμενική αξία ακινήτων ως 85.000 ευρώ (άγαμος), ως 150.000 ευρώ (έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί), ως 200.000 ευρώ (έγγαμος με ως 2 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά).

Παράλληλα είχε προβλεφθεί μηδενικός φόρος για τριτέκνους, πολυτέκνους, άτομα με αναπηρία άνω του 80% με τις εξής προϋποθέσεις:

1ον. Ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό):

Ως 16.000 ευρώ: έγγαμος με 3 παιδιά

Ως 17.000 ευρώ: έγγαμος με 4 παιδιά

12.000 ευρώ για άγαμο ως 15.000 € για έγγαμο με 2 παιδιά: άτομα με αναπηρία άνω 80%

2ον.  Συνολική επιφάνεια κτισμάτων: Ως 150 τ.μ

Τα παραπάνω ισχύουν και για εφέτος. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να αυξήσουν έστω και λίγο τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότερα νοικοκυριά σε σύγκριση με πέρυσι στις μειώσεις ή στις απαλλαγές. Και αυτές όμως οι αλλαγές θα πρέπει να περάσουν από την έγκριση των εκπροσώπων των θεσμών. Μέχρι στιγμής φαντάζει δύσκολο.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ σημείωσε ότι το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει μέσα στο πλαίσιο που αυτό είναι δυνατό να είναι πιο δίκαιος.

Μερικές από τις αλλαγές που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά οι θεσμοί φαίνεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να τις έχουν απορρίψει είναι να αυξηθούν οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου και να μειωθεί το αφορολόγητο όριο για τον φόρο αυτόν που σήμερα ανέρχεται στις 300.000 ευρώ ή να γίνουν παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κυρίου φόρου με μείωση των συντελεστών για κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και αύξηση συντελεστών για τις ακριβές κατοικίες.

Ωστόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μια τελευταία ευκαιρία μέσω διορθώσεων του Ε9 να ελαφρύνουν τη φορολογική επιβάρυνση που προέκυψε το 2014. Αυτό μπορούν να το πράξουν ως τις 26 Αυγούστου, που λήγει η νέα παράταση που έχει δοθεί για διορθώσεις του ηλεκτρονικού εντύπου Ε9 είτε αυτές αφορούν λάθη ή παραλείψεις που «φουσκώνουν» την περιουσία τους και κατ” επέκταση τον ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα, όποιος έχει στην κατοχή του ημιτελές ακίνητο για να του χορηγηθεί η έκπτωση ημιτελούς ακινήτου απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 99 στη στήλη 10 του πίνακα 1 στο έντυπο Ε9.

Ενας σύνηθες λάθος που αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ και πολλές φορές περνάει απαρατήρητο είναι ο όροφος που αναγράφεται στο Ε9. Ο συντελεστής ορόφου είναι μία από τις παραμέτρους υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Ετσι αν για παράδειγμα ένα ακίνητο είναι στο ισόγειο με συντελεστή ορόφου είναι 0,98 και φαίνεται στο Ε9 ως 2ου ορόφου θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο καθώς ο συντελεστής είναι 1,01.

Αντίστοιχα ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί για τα γεωργικά κτίσματα καθώς και εδώ θα πρέπει να συμπληρωθεί σωστά η επιφάνεια κατοικιών, η επιφάνεια αποθηκών και γεωργικών κτισμάτων, η επιφάνεια επαγγελματικών ή ειδικών κτιρίων κ.τ.λ. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία και θα πληρωθεί πρόσθετος φόρος.

Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καθιερώσει σε όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο μετά την απαίτηση των θεσμών για αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση  πετυχαίνοντας  διαγραφή ως και 100% των προσαυξήσεων ενώ διαθέτουν την οικονομική επιφάνεια για να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Παράλληλα, εξετάζεται να καταργηθούν και άλλοι ευνοϊκοί όροι. Ετσι, το ισχύον επιτόκιο που θεωρείται προκλητικά χαμηλό από τους δανειστές θα αυξηθεί κοντά στο 5%. Σήμερα για ποσά άνω των 5.000 ευρώ το ετήσιο επιτόκιο είναι 3%, ενώ αν οι ρυθμιζόμενες οφειλές είναι ως 5.000 ευρώ, το επιτόκιο είναι μηδενικό για όσο διάστημα ο οφειλέτης είναι εντός της ρύθμισης. Μία ακόμη σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με τους «μεγαλοοφειλέτες», οι οποίοι έχουν αντικειμενικά οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν φόρους. Σε αυτούς ο αριθμός των δόσεων εξετάζεται να μειωθεί στο μισό (π.χ. από 50 σε 25).

Αλλο ένα «αγκάθι» για τους θεσμούς είναι το γεγονός ότι με βάση τα ισχύοντα δεν τίθεται καμία προϋπόθεση ως προς την εκπλήρωση των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων για να διατηρήσει ο φορολογούμενος την ευνοϊκή ρύθμιση. Πλέον θα θεσμοθετηθεί πως η πληρωμή των τρεχουσών οφειλών ή εναλλακτικά η ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα αποτελεί προϋπόθεση για να μη χαθεί η χρυσή ρύθμιση των 100.

Εισφορά αλληλεγγύης
Η αύξηση κρατήσεων φέρνει μειώσεις μισθών
Μείωση από 13 ευρώ ως 35 ευρώ τον μήνα θα διαπιστώσουν από αυτόν τον μήνα χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον μήνα καθαρές αμοιβές (μετά φόρων) πάνω από 1.721 ευρώ. Αυτό διότι τίθεται σε εφαρμογή η διάταξη του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα βάσει της οποίας αυξάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Με την εφαρμογή του νόμου αυτού θα προκύψουν μεγαλύτερες κρατήσεις τον μήνα σε μισθωτούς αλλά και συνταξιούχους εφόσον ξεπερνούν οι καθαρές αμοιβές το παραπάνω ποσό.

Η πρώτη αύξηση της φορολογίας με τους νέους υψηλότερους συντελεστές θα γίνει αντιληπτή με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας Ιουλίου (αν δεν έχει ήδη γίνει) ή Αυγούστου. Η δεύτερη θα συμβεί όταν οι φορολογούμενοι θα υποβάλουν το 2016 τη φορολογική τους δήλωση. Τότε με την εκκαθάριση θα προκύψει το ποσό που πρέπει να πληρώσουν αφού φυσικά αφαιρεθούν οι αυξημένες παρακρατήσεις που έχουν γίνει από τον Αύγουστο και μετά.

Για παράδειγμα, μισθωτός με δύο παιδιά που έχει ετήσιο μεικτό εισόδημα 30.000 ευρώ (μηνιαίος καθαρός μισθός 1.721 ευρώ) θα πληρώσει τον μήνα παραπάνω φόρο 13 ευρώ και τον χρόνο 180 ευρώ. Αν ο ίδιος είχε μηνιαίο καθαρό μισθό 2.011 ευρώ (37.000 μεικτά ετησίως) θα πλήρωνε παραπάνω φόρο τον μήνα 16 ευρώ και τον χρόνο 222 ευρώ.

Φορολογικά βάρη
Ο λογαριασμός για τους επόμενους μήνες
Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος, αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, φόρος πολυτελούς διαβίωσης και τέλη κυκλοφορίας: αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα φορολογικά βάρη που καλούνται να σηκώσουν ως το τέλος του έτους εκατομμύρια φορολογούμενοι. Συνολικά ως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν στην Εφορία περίπου 5 δισ. ευρώ, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 ο λογαριασμός θα εξοφληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2016. Οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση από τις 19 Ιουλίου ή θα την υποβάλουν ως τις 26 του μήνα θα πρέπει ως τις 31 Αυγούστου να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη ως το τέλος Νοεμβρίου.

tovima.gr