Ο Ψαρογιώργης , στο Festival Δίπλα στο Ρυάκι του “Τζίτζικα” – 16/7

img_0012Το Festival Δίπλα στο Ρυάκι του ΤΖΙΤΖΙΚΑ στους Αρμένους Αποκορώνου, θα φιλοξενήσει τη Τετάρτη 16 Ιουλίου στις 21.30 μια ιδιαίτερη μουσική συνάντηση.

Ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) έρχεται απο τα Ανώγεια με το λαούτο και το τραγούδι του να συναντήσει κάτω απο τα θεόρατα πλατάνια δίπλα στα γάρργαρα του ΤΖΙΤΖΙΚΑ το Γιάννη Πολυχρονάκη στο κοντραμπάσο και το Γιάννη Παπατζανή στα κρουστα, σε ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο και τη Κρήτη. Ο Ψαρογιώργης διακρίνεται για τον πολύ ιδιαίτερο τρόπο που παίζει και τραγουδάει συνδυάζοντας αρμονικά ενα αρχέγονο παραδοσιακό ήχο με τη δική του δημιουργική διάσταση.

Ανώγεια , ένα ιστορικό ορεινό χωριό του Ψηλορείτη στο νομό Ρεθύμνης του οποίου οι κατοικοί (οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι) διακρίνονται για την αίσθηση του χιούμορ και για τις μουσικές τους παρέες. Σ’ένα τέτοιο περιβάλλον μεγάλωσε και ο Γιώργης Ξυλούρης, γόνος της μεγάλης μουσικής οικογένειας των Ξυλούρηδων. Από μικρός ασχολήθηκε με το λαγούτο που το έμαθε με τον παραδοσιακό τρόπο ,δηλαδή μόνος του ακούγοντας τους παλιούς μουσικούς της Κρήτης. Καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της μουσικής του π ροσωπικότητας έπαιξε ο πατέρας του Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης) δίπλα στον οποίο μαθήτευσε πολλά χρόνια. Ο Γιώργης Ξυλούρης ,παράλληλα με την βιωματική σχέση που έχει με τη μουσική παράδοση των Ανωγείων, ερεύνησε και τις μουσικές ιδιαιτερότητες άλλων περιοχών της Κρήτης και κατά γενική ομολογία είναι από τους ελάχιστους λαϊκούς μουσικούς του νησιού που τις αποδίδει αξιόπιστα με το λαγούτο μα και με το τραγούδι του. Το παίξιμό του χαρακτηρίζεται από ρυθμική ακρίβεια ,κατανοητή ανάπτυξη της μελωδίας και συναισθηματική έκφραση . Ο επα? ?γελματισμός του Ψαρογιώργη γίνεται υπευθυνότητα κι όχι διεκπαιρέωση. Παίζει γιατί το νοιώθει κι όχι γιατί πρέπει. Είναι αληθινός καλλιτέχνης κι όχι απλά οργανοπαίκτης.

Εχει ταξιδέψει σ’όλο το κόσμο καλεσμένος των συλλόγων των απανταχού Ελλήνων και έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ και σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής.

Εχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς από διαφορετικούς μουσικούς χώρους. Είναι από τους λίγους σήμερα στη Κρήτη που διδάσκει – μεταδίδει την παραδοσιακή μουσική με τον προφορικό τρόπο. Ο Γιώργης Ξυλούρης θεωρήται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους λαγουτιέρηδες της Κρήτης . Έχει εκδόσει τα cd, xylouris ensemble, ΔΑΦΝΗ, ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ, ΔΡΑΚΟΣ, ΕΜΠΟΛΟ και έχει αμέτρητες συμμετοχές σε δουλειές συναδέλφων του.

Ο Γιάννης Παπατζανής, γεννημένος στο Ρέθυμνο, ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία την συστηματική του επαφή με τη μουσική. Σημαντικές συνεργασίες για τη διαμόρφωση του μουσικού του χαρακτήρα στάθηκαν αυτές με τους Ross Daly και Περικλή Παπαπετρόπουλο (που ως τρίο που δίνουν συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό), καθώς επίσης και με τον Γιώργη Ξυλούρη και τον Ζαχάρη Σπυριδάκη. Μεγάλη γοητεία φαίνεται να ασκεί πάνω του και το φλαμένκο και έχει συνεργαστεί με μουσικούς και χορευτές από την Ανδαλουσία. Έχοντας μελετήσει για χρόνια προγενέστερ ους τραγουδιστές όπως τους Μπαξεβάνη, Σκορδαλό, Καλογρίδη, Μανιά, Δερμιτζογιάννη, ο Γιάννης Παπατζανής έχει καταφέρει να δημιουργήσει το προσωπικό του μουσικό ύφος.

o Γιάννης Πολυχρονάκης, αναζητητής του αυθεντικού ,με έντονη προσωπική πορεία. Ξεκίνησε να μαθαίνει κρητική λύρα σε ηλικία 8 χρονών. Από 15 χρονών εργάζεται ως μουσικός. Το 2000 ξεκίνησε κλασικές σπουδές στο Ωδείο Αθηνών στη σχολή βαθύχορδου(Κόντρα-Μπάσσου) με δάσκαλο τον Τάσο Κάζαγλη όπου και τελείωσε το 2007.Συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων για 6 συνεχόμενα έτη.

afisa_a32

http://www.tzitzikas.com/
http://www.facebook.com/tzitzikasarmenoi
https://www.facebook.com/events/321453054684443/?context=create&source=49