Θεατρική παράσταση “Κλυταιμνήστρα ;’’ του Ανδρέα Στάικου : 9-13/7

klytaimΤετάρτη 9 έως Κυριακή 13 Ιουλίου 2014, στις 21.30

“Το έργο δείχνει δύο γυναίκες που δίνονται με πάθος σ’ έναν αγώνα κατάληψης της ερωτικής και θεατρικής εξουσίας με όπλα τους όλα τα θεατρικά μέσα που διαθέτουν. Σκοπός τους είναι η θεατροποίηση των πάντων, δηλαδή το θεατρικό παιχνίδι. Η τέχνη και τα τεχνάσματά τους εξαντλούνται και στο τέλος παίζουν και εμπαίζουν τον εαυτό τους. Είναι θεατρομανείς και θεατροπαθείς. Γεννάνε θέατρο από το τίποτα, ζούνε από το θέατρο και για το θέατρο και καταστρέφονται από το θέατρο. Βαδίζουν με ανείπωτη χαρά στο χείλος του θεατρικού γκρεμού” [Ανδρέας Στάικος]

Η «Κλυταιμνήστρα;» είναι ένα αφιέρωμα στους ηθοποιούς. Ένα ρεπερτόριο φωνών, αναπνοών, λαχανιασμάτων, χειρονομιών και κινήσεων. Οι ηρωίδες είναι κάτι περισσότερο από ηθοποιοί, γεννάνε θέατρο, ζούνε και καταστρέφονται από το θέατρο. Βαδίζουν με ανείπωτη χαρά προς το χείλος του θεατρικού γκρεμνού.

Ο Ανδρέας Στάικος έγραψε την «Κλυταιμνήστρα;» την περίοδο 1974-75 κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του Αντουάν Βιτέζ στο Κονσερβατουάρ Νασιονάλ στο Παρίσι. Ο Γαλλικός τίτλος ήταν «Clytemnèstre peut-être».

Ήταν μια θεατρική άσκηση που εμπνεόταν απ’ τους ηθοποιούς και απευθυνόταν σ’ αυτούς. Το έργο στη συνέχεια παρουσιάστηκε στη γαλλική εκδοχή του στο θέατρο Ranelagh στο Παρίσι το 1981. Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα το 1987 προκαλώντας πολύ μεγάλη αίσθηση, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, με τις Όλια Λαζαρίδου και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Έκτοτε ανέβηκε πολλές φορές σε άλλες σκηνοθεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ: ΜΥΡΤΩ ΤΖΙΓΚΟΥΝΑΚΗ

ΗΛΕΚΤΡΑ: ΙΩ ΑΣΗΘΙΑΝΑΚΗ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΙΩ ΑΣΗΘΙΑΝΑΚΗ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΙΚΟΣ

ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΜΙΚΕΛΑ ΠΑΠΑΔΟΥΛΑΚΗ

ΤΗΛ. ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 6979733357, 6972270956

ΤΙΜΗ ΕΙΣIΤΗΡΙΟΥ: 10 ΕΥΡΩ

Παραγωγή THEATRE 73100

Στούντιο “όξω νού”, Αγίας Κυριακής 29, Ταμπακαριά- Χαλέπα